63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Παρουσιάστηκε το φετινό πρόγραμμα με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες και φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

63o ΦΚΘ

«Η ''Αναπαράσταση'' βρίσκεται στον πυρήνα του φετινού φεστιβάλ, τόσο η ίδια η ταινία του Αγγελόπουλου που το 1972 είχε θέσει κολοσσιαία θέματα για την ελληνική επαρχία και κυρίως για τη θέση της γυναίκας όσο και όλες οι εκδοχές της αναπαράστασης στην τέχνη, δηλαδή η ανασύσταση, η ανασυγκρότηση»

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε σε μία ταυτόχρονη συνέντευξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε ανοιχτές αίθουσες μαζί με το κοινό και τους δημιουργούς. Το σινεμά είναι μαζί μας πάντα στα εύκολα και στα δύσκολα. Το σινεμά είναι μαζί με τους θεατές στους οποίους ανήκει και μαζί με τους καλλιτέχνες τους οποίους στηρίζει», δήλωσε η Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ.

Η αυλαία θα ανοίξει με το ”The Fabelmans” του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ενώ ως ταινία λήξης επιλέχθηκε ο «Κορσές» της Μαρί Κρόιτσερ. Συνολικά 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν κατά τη διάρκεια των δέκα ημερών, ενώ σε 3 από τα 4 διεθνή διαγωνιστικά τμήματα θα συμμετάσχουν 6 ελληνικές ταινίες.

63Ο ΦΚΘ
©Giannis Stefanidis

Στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η γυναίκα πρωταγωνιστεί. To πόστερ που υπογράφει ο εικαστικός και visual artist Δημήτρης Τριμίτζιος (Taxis) απεικονίζει μία γυναικεία φιγούρα να αιωρείται πάνω από την πόλη. «Μια υπεηρωίδα της πραγματικής ζωής που διεκδικεί να τη δούμε αλλιώς, να της φερθούμε ισότιμα, με το σεβασμό που της αξίζει», όπως τόνισε ο Γιώργος Κρασσακόπουλος, υπεύθυνος προγράμματος του Φεστιβάλ.

Στο διαφημιστικό σποτ που σκηνοθετεί η βραβευμένη στις Κάννες Εύη Καλογεροπούλου η γυναικεία παρουσία είναι εξίσου κυρίαρχη. Πέντε γυναίκες στέκονται μπροστά από ένα παλιό και παρατημένο αυτοκίνητο με το τραγούδι «Λαδάδικα» διασκευασμένο και προσαρμοσμένο σε γυναικείες φωνές να τις συνοδεύει.

«Γυναίκες πρωταγωνιστούν στο φετινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Γυναίκες από το παρελθόν που άνοιξαν δύσκολους δρόμους στην τέχνη και την κοινωνία αλλά και καθημερινές γυναίκες που εργάζονται και αγωνίζονται δίπλα μας ή λίγο πιο μακριά όπως οι γυναίκες του Ιράν», υποστήριξε η Ελίζ Ζαλαντό.

63ο ΦΚΘ
©Vassilis Ververidis

Τοποθετώντας στο κέντρο της διοργάνωσης την «Αναπαράσταση» και πραγματοποιώντας ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτίνει φέτος φόρο τιμής στον Έλληνα δημιουργό με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατό του.

«Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι δανεισμένο από την «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μία ταινία που καθόρισε το ελληνικό σινεμά και διερωτάται για τη φύση του κινηματογράφου», τόνισε η Ελίζ Ζαλαντό, ενώ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης συμπλήρωσε λέγοντας πως «Η ”Αναπαράσταση” βρίσκεται στον πυρήνα του φετινού φεστιβάλ, τόσο η ίδια η ταινία του Αγγελόπουλου που το 1972 είχε θέσει κολοσσιαία θέματα για την ελληνική επαρχία και κυρίως για τη θέση της γυναίκας όσο και όλες οι εκδοχές της αναπαράστασης στην τέχνη, δηλαδή η ανασύσταση, η ανασυγκρότηση».

63ο ΦΚΘ
©Giannis Stefanidis

Θα φιλοξενηθούν επίσης αφιερώματα στην υποκριτική, στους πειραματικούς δημιουργούς Πέτερ Τσερκάσκι και Ιβ Χέλερ, στον Γιουγκοσλάβο σκηνοθέτη Αλεξάνταρ Πετροβίτς, στη φιλμογραφία του Βρετανού με ελληνικές ρίζες σκηνοθέτη Πίτερ Στρίκλαντ, στον θεατράνθρωπο Πίτερ Μπρουκ αλλά και στον κινηματογράφο των αυτόχθονων, ενώ στη λίστα των φετινών καλεσμένων περιλαμβάνονται η Σαρλότ Γκενσμπούρ και ο Φατίχ Ακίν που θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Το χρυσάφι του Ρήνου».

Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά:

Ταινία έναρξης – Ταινία λήξης

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου με το ”The Fabelmans” του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ.

63ο ΦΚΘ

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας «Κορσές» (Corsage) της Μαρί Κρόιτσερ.

63ο ΦΚΘ

Αγαπημένοι δημιουργοί

Τo Φεστιβάλ υποδέχεται την πολυσύνθετη, λαμπερή και πάντα τολμηρή στις επιλογές της, Σαρλότ Γκενσμπούρ, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία, «Νυχτερινοί επισκέπτες» του Μικαέλ Ερς. Επίσης, το φεστιβάλ καλωσορίζει με χαρά τον παλιό και αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ, Φατίχ Ακίν, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, «Το χρυσάφι του Ρήνου».

Η «Αναπαράσταση» ως κεντρική ιδέα του Φεστιβάλ

Mε αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί καινοτόμο και πρωτοποριακό αφιέρωμα στον δημιουργό που σημάδεψε το ελληνικό σινεμά. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Την έκθεση με τίτλο «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», με πρωτότυπα έργα 12 εικαστικών καλλιτεχνών.

Την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου, φωτογράφου πλατό στο ανολοκλήρωτο κύκνειο άσμα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Η άλλη θάλασσα, με τίτλο «Η “Θάλασσα” στο Λιμάνι».

Την ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ. Αγγελόπουλος για πάντα, που επικεντρώνεται στη μυσταγωγική δύναμη των εικόνων που έπλαθε το σινεμά του Αγγελόπουλου.

Tην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος»: «Ο καθένας και η μουσική του» των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου.

63ο ΦΚΘ

Μεγάλο αφιέρωμα στην υποκριτική

Το 63ο ΦΚΘ παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα, με τίτλο «Ποιος παίζει; / Time to Act», το οποίο ρίχνει φως στις πολύπλευρες διαστάσεις της τέχνης και της δουλειάς των ηθοποιών. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Φεστιβάλ διοργανώνει μια σειρά από masterclasses:

Η Βρετανή casting director, Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς, που έχει εργαστεί σε 14 ταινίες του Τζέιμς Μποντ, αναλύει το παρόν και το μέλλον του κάστινγκ, μαζί με την ανιψιά και συνεργάτιδά της, Τζεμάιμα ΜακΓουίλιαμς.

Ο Γάλλος ατζέντης, Λοράν Γκρεγκουάρ, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την επιτυχημένη σειρά ”Call My Agent”, αποκαλύπτει τις αθέατες πτυχές της δουλειάς του.

Η Θέμις Μπαζάκα παρουσιάζει επιλεγμένες σκηνές από τη φιλμογραφία της, τις οποίες αναλύει από τη σκοπιά του ηθοποιού.

Οι Έλληνες casting directors, Σοφία Δημοπούλου και Μάκης Γαζής, δίνουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους και νέες ηθοποιούς για τη διαδικασία της οντισιόν.

Αφιερώματα

63ο ΦΚΘ

Το 63ο ΦΚΘ γίνεται το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ που φιλοξενεί αφιέρωμα στον κινηματογράφο των αυτοχθόνων, φέρνοντας στο φως πολιτισμούς που αξίζει να γνωρίσουμε.

Παρουσιάζεται η φιλμογραφία του Βρετανού -με ελληνικές ρίζες- Πίτερ Στρίκλαντ, από τους πιο ρηξικέλευθους σκηνοθέτες της τελευταίας δεκαπενταετίας, ο οποίος θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα πραγματοποιείται αφιέρωμα στο έργο των πειραματικών δημιουργών, Πέτερ Τσερκάσκι και Ιβ Χέλερ ενώ στο προσκήνιο έρχεται το έργο του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και θρύλου του γιουγκοσλαβικού σινεμά, Αλεξάνταρ Πέτροβιτς.

Φέτος το φεστιβάλ τιμά τον σπουδαιότερο θεατράνθρωπο του 20ού αιώνα, Πίτερ Μπρουκ, μέσα από ένα spotlight που επικεντρώνεται στο κινηματογραφικό του έργο.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Το 63ο ΦΚΘ υποδέχεται 28 μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες.

-Δεκαπέντε ταινίες σε πρώτη προβολή, στην «Επίσημη πρώτη» και στο «Ξεπερνώντας τα σύνορα».

-Τρεις ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά».

-Ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

-Ειδική προβολή στο πλαίσιο της βράβευσης της Finos Film με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο.

-Ειδική προβολή της νέας ταινίας του Πάνου Χ. Κούτρα, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες.

-Spotlight στη Μαρία Πλυτά, μια αληθινή πρωτοπόρο του ελληνικού σινεμά.

-Spotlight και τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη σκηνοθέτιδα, θεωρητικό του σινεμά, πεζογράφο και μεταφράστρια, Μαρία Γαβαλά.

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

63ο ΦΚΘ

Μέτρα στήριξης του ελληνικού σινεμά

Το Φεστιβάλ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ελληνικό σινεμά: Μέσα από τη δράση ”Meet the Future” που παρουσιάζει επτά ανερχόμενους ηθοποιούς από την Ελλάδα, με την πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με τα φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν και της Δράμας και με τη δράση Thessaloniki Locarno Industry Academy. Παράλληλα, το Φεστιβάλ προσφέρει για τρίτη συνεχή χρονιά screening fee σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, συνεχίζει τη στήριξη στις ελληνικές ταινίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προσφέροντας 3.000 ευρώ ανά ταινία, σε δημιουργούς που συμμετέχουν με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους στα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Διεθνές Πρόγραμμα

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί φέτος τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, τα οποία συνοδεύονται από σημαντικά χρηματικά βραβεία.

Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Οι ταινίες διεκδικούν, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Χρυσός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος), το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ.

63ο ΦΚΘ

Στο διαγωνιστικό τμήμα «Γνωρίστε τους Γείτονες», βλέπουμε 10 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ).

Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward αποτελείται από 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).

Για πρώτη φορά στη φετινή διοργάνωση θα απονεμηθεί το Βραβείο Mermaid συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000.

Βραβείο Mermaid

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive/VR επιστρέφει δυναμικά, φιλοξενώντας 8 ταινίες που θα προβληθούν στο Glass House (πρώτος όροφος του πρώην Βρεφονηπιακού Σταθμού, στο Λιμάνι), διεκδικώντας χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το έργο White Dwarf, μία πολυμορφική εγκατάσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Το κοινό θα ανακαλύψει τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, καθώς και στην ενότητα Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take.

Παρουσιάζονται οι καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια.

Το 63ο ΦΚΘ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων μέσα από το τμήμα NextGen.

63ο ΦΚΘ

Αγορά

Με ambassador τον ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη και το νεοσύστατο τμήμα Agora Series, που πιάνει τον παλμό της εποχής, η Αγορά του 63ου ΦΚΘ θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Μάλιστα, η Αγορά της φετινής διοργάνωσης θα αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στη νέα ενότητα Agora Series, μέσα από μια σειρά από masterclasses και συζητήσεις που θα αναδείξουν τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στην τηλεοπτική παραγωγή και την κινηματογραφική βιομηχανία, δίνοντας παράλληλα το βήμα σε εκπροσώπους ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών δικτύων, παραγωγούς και δημιουργούς τηλεοπτικού περιεχομένου. Η Αγορά του ΦΚΘ υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και απονέμει βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.

63ο ΦΚΘ

Τμήμα Podcast

Δέκα ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα Podcast του Φεστιβάλ, ενώ άλλα δέκα podcasts συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, στο τμήμα εκτός συναγωνισμού. Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τα podcasts του διαγωνιστικού τμήματος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room, στο Λιμάνι, με δωρεάν είσοδο.

Τα podcasts του διαγωνιστικού τμήματος διεκδικούν το μεγάλο βραβείο του τμήματος, ύψους 2.000 ευρώ. Παράλληλα, τα podcasts διαγωνίζονται για το Βραβείο ENS Louis Lumière – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Ακουστικό Δημιουργό Ντοκιμαντέρ, ενώ στο 63o ΦΚΘ θα ανακοινωθεί το νέο βραβείο για ανάπτυξη podcast, το οποίο απονέμεται από το iMEdD, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Όλα τα podcasts θα είναι, όπως πάντα, διαθέσιμα για ακρόαση μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.filmfestival.gr.

63ο ΦΚΘ

Προσβασιμότητα

Φέτος, για πρώτη φορά καθιερώνεται το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank. Το βραβείο, ύψους 3.000 ευρώ, απονέμεται είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύουν ζητήματα ανεμπόδιστης πρόσβασης στις τέχνες. Όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του 63ου ΦΚΘ θα προβληθούν δύο θρυλικές ταινίες του ελληνικού σινεμά με όρους καθολικής προσβασιμότητας.

Μονόλεπτες ταινίες για την οπαδική βία 

Επίσης, το Φεστιβάλ, με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 στη Θεσσαλονίκη, προσκάλεσε νέους και νέες 18 έως 30 ετών να δημιουργήσουν μονόλεπτες ταινίες πάνω στο θέμα της οπαδικής βίας. Πέντε από αυτές θα βραβευτούν στη διάρκεια της 63ης διοργάνωσης.

Ειδικές εκδόσεις

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει δύο ειδικές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη:

Την ειδική δίγλωσση έκδοση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τίτλο «Αγγελόπουλος για πάντα».
Τον αγαπημένο και πάντα πρωτοποριακό Α-Κατάλογο που αποτυπώνει το στίγμα της 63ης διοργάνωσης.

Cover photo ©Vassilis Ververidis

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.