6 νέοι μηνύουν 32 χώρες για την κλιματική αλλαγή

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση που αφορά το κλίμα

Η μεγαλύτερη υπόθεση που αφορά το κλίμα εκδικάστηκε από το ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. Ενάγοντες έξι νεαροί που στράφηκαν κατά τριάντα δύο χωρών.

Η προσφυγή κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 εναντίον των 27 χωρών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς και της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας. 

Οι έξι ενάγοντες, ηλικίας μεταξύ 11 και 24 ετών, υποστηρίζουν ότι η αδιαφορία των χωρών να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλευρό τους στέκονται φορείς, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Greenpeace και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Το έναυσμα για την αγωγή δόθηκε με τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2017 στην Πορτογαλία που έκαψαν εκατομμύρια στρέμματα και οδήγησαν στον θάνατο περισσότερους από εκατό ανθρώπους. Παρότι όμως η αφορμή ήταν οι πυρκαγιές οι ενάγοντες τονίζουν ότι η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή τους εστιάζοντας ιδιαίτερα στους καύσωνες που πλήττουν τακτικά την Πορτογαλία.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αν η προσφυγή γίνει δεκτή οι κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται και για την κλιματική αλλαγή νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Δύο ακόμη παρόμοιες εκκρεμούν ενώπιον του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ, ενώ πριν ένα μήνα το δικαστήριο στην Μοντάνα των ΗΠΑ εξέδωσε μία ιστορικής σημασίας απόφαση δικαιώνοντας τους ενάγοντες σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.