2019 με τις θεαματικές μεγάλες επετείους της τέχνης

Από τα 100 χρόνια του Μπάουχαους έως τα 500 χρόνια από το θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Το 2019 είναι η χρονιά, στην οποία περισσότερες από εκατό εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη σηματοδοτούν μεγάλες επετείους, από τα 100 χρόνια του Μπάουχαους έως τα 500 χρόνια από το θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Μουσεία και γκαλερί ετοιμάζονται να αποδώσουν τιμές σε καλλιτέχνες και κινήματα που όρισαν την τέχνη μέχρι σήμερα:

 

350 χρόνια Ρέμπραντ

Η Ολλανδία γιορτάζει τα 350 χρόνια από το θάνατο του Rembrandt van Rijn. Το Rijksmuseum φυσικά πρωταγωνιστεί παρουσιάζοντας από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 10 Ιουνίου, 22 πίνακες, 60 σχέδια και 300 χαρακτικά – τη μεγαλύτερη συλλογή Ρέμπραντ που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε μια μοναδική έκθεση. Ακολουθεί η έκθεση Ρέμπραντ – Βελάσκεθ, από τις 11 Οκτωβρίου 2019 ενώ στο Μουσείο Rembrandt House θα γίνει φεστιβάλ που αφηγείται τη ζωή και την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Στη Χάγη, στο Mauritshuis θα παρουσιαστούν 18 πίνακες που αποδίδονται στον Ρέμπραντ, ενώ ανάμεσα σε άλλες μικρότερες εκθέσεις θα υπάρξει και μία αφιερωμένη αποκλειστικά στη σύζυγό του, τη Σάσκια. Εκθέσεις πραγματοποιούνται επίσης στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

500 χρόνια Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ίσως είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός επετείου που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη με τη Γαλλία και την Ιταλία να «μάχονται» για τις εκθέσεις των έργων του Λεονάρντο ντα Βίντσι στα όρια διπλωματικού πολέμου, αλλά και με μουσεία και γκαλερί σε όλη την Ευρώπη να ανταγωνίζονται για να τιμήσουν την 500η επέτειο από το θάνατο του. Στην Ιταλία, τιμάται στο  Ambrosiana στο Μιλάνο, στη Φλωρεντία, αλλά και το Museo Leonardiano στο Vinci, γενέτειρά του κοντά στη Φλωρεντία, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρουσιάσει έκθεση με 550 σχέδιά του στην Queen’s Gallery, ωστόσο το μεγάλο θέαμα θα συμβεί το φθινόπωρο στο Παρίσι, στο Λούβρο που στοχεύει να συγκεντρώσει τους περισσότερους πίνακες που αποδίδονται στον Λεονάρντο παγκοσμίως.

100 χρόνια Μπάουχαους

Η Γερμανία γιορτάζει την εκατονταετηρίδα του Bauhaus, της επαναστατικής σχολής τέχνης που ίδρυσε ο Walter Gropius το 1919. Το φεστιβάλ έχει ήδη ξεκινήσει στην Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου, με ένα πρόγραμμα συναυλιών, θεατρικών έργων και εγκαταστάσεων εικονικής πραγματικότητας. Όμως, οι επισκέπτες της Γερμανίας θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι, το οποίο ονομάζεται η Μεγάλη Περιήγηση του Μοντερνισμού και συνδέει το Bauhaus και τη μοντερνιστική αρχιτεκτονική σε 100 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Γερμανία. Επετειακές εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στη Βαϊμάρη, στο Ντεσάου και το Βερολίνο.

 

200 χρόνια Πράδο

Το Museo del Prado άνοιξε στη Μαδρίτη στις 19 Νοεμβρίου 1819 και στα 200 χρόνια της λειτουργίας του θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Οι θησαυροί που υπάρχουν στις αίθουσές του από El Greco, Murillo, Velazquez, Giacometti και η μαγνητική τους γοητεία, προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αν και ιδρύθηκε ως Μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, το Πράδο περιλαμβάνει σήμερα και πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600.

 

200 χρόνια Κουρμπέ

H  Ornans, μια γραφική πόλη στον ποταμό Loue στην ανατολική Γαλλία, γιορτάζει τα 200 χρόνια από τη γέννηση του πιο διάσημου τέκνου της, του ρεαλιστή ζωγράφου Gustave Courbet. Ο Γάλλος ζωγράφος, υπήρξε μια από τις επιβλητικότερες μορφές της Γαλλικής τέχνης του 19ου αιώνα. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες του Ρεαλισμού. Συνέβαλε επίσης στη μετέπειτα εξάπλωση του ιμπρεσιονισμού, καθώς υποστήριξε τη δημιουργική ελευθερία του καλλιτέχνη, τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας του και προώθησε τις εκθέσεις τους. Στους πίνακές του φιλοτέχνησε μια σειρά από εντυπωσιακά έργα, με εικόνες και από την αγροτική ζωή, πράγμα που τον χαρακτήρισε κι ως επαναστατική μορφή, ειδικά όταν πήρε μέρος στη Γαλλική Κομμούνα του 1871. Με το τέλος της Κομμούνας συνελήφθη, δημεύτηκαν οι πίνακές του κι έπειτα εξορίστηκε και πέθανε στην Ελβετία.

 

450 χρόνια Μπρέγκελ

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019, είναι η επέτειος των 450 ετών από το θάνατο του Φλαμανδού ζωγράφου, Pieter Bruegel του Πρεσβύτερου. Η μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του τελείωσε αλλά το Βέλγιο έχει ανακοινώσει μια σειρά γεγονότων που τιμούν τον καλλιτέχνη με κορυφαία την έκθεση της πλήρους συλλογής εκτυπώσεων Μπρέγκελ της Βασιλικής Βιβλιοθήκης του Βελγίου, που εκτίθενται στο παλάτι του Charles de Lorraine (15 Οκτωβρίου – 16 Φεβρουαρίου 2020). Άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν στο Μουσείο Mayer van den Bergh στην Αμβέρσα και στο Bokrijk, ένα υπαίθριο μουσείο στο Genk.

 

100 χρόνια Ρενουάρ

Ο August Renoir πέθανε πριν από 100 χρόνια και οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται έχουν ως επίκεντρο το Cagnes-sur-Mer στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία πέρασε τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του. Το σπίτι του είναι τώρα το εξαιρετικό μουσείο Renoir, που περιέχει οικογενειακά έπιπλα, 14 έργα ζωγραφικής και 30 γλυπτά, περιτριγυρισμένα από ελαιόδεντρα και πανοραμική θέα κάτω από το Cap d’Antibes. Οι λάτρεις του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου μπορούν να δουν έργα του στο Λούβρο και το Μουσείο Ορσέ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.