197 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα: Ένα βίντεο – μία σύντομη αναδρομή στις φιλελληνικές ιδέες και τη δράση του

Λόρδος Βύρων

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει μια σύντομη αναδρομή στη δράση του, μέσα από τα ποιήματα και τις επιστολές του, αλλά και τη μόνιμη έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Σήμερα συμπληρώνονται 197 χρόνια από τον θάνατό του Λόρδου Βύρωνα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει μια σύντομη αναδρομή στις φιλελληνικές ιδέες και στη δράση του, μέσα από τα ποιήματα και τις επιστολές του, αλλά και τη μόνιμη έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του.

19 Απριλίου 1824, ο Λόρδος Βύρωνας φεύγει πρόωρα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων, στο Μεσολόγγι, σε ηλικία 36 ετών. Ο βίος του ρομαντικού ποιητή και φιλέλληνα ήταν σύντομος. Όμως έζησε την κάθε μέρα του με πάθος, ενώ η διαδρομή και το έργο  του συνδέθηκε άμεσα με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.

Η συστράτευση του Βύρωνα στο πλευρό των Ελλήνων, η θυσία του για τα ιδεώδη της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας τους, η φιλελληνική του ποίηση αλλά και ο πρόωρος θάνατός του, αφύπνισαν το ενδιαφέρον της  διεθνούς κοινής γνώμης για την Ελλάδα. Έδωσαν νέα ώθηση στην Ελληνική Επανάσταση και στο φιλελληνικό κίνημα.

Πρωτοποριακός και προκλητικός για την εποχή του, κυνικός και ρομαντικός, διάσημος και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενος, με συνεπή ανθρωπιστική και πολιτική παρουσία στον δημόσιο βίο, ο αριστοκράτης Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον υπήρξε μία πολύπλευρη προσωπικότητα, ηγετική φυσιογνωμία του ρομαντικού κινήματος. Μέχρι το πρόωρο τέλος του, παρέμεινε αληθινός φιλέλληνας, προσφέροντας με κάθε τρόπο – υλικά, ψυχικά, σωματικά – στην Ελληνική Επανάσταση.

Στο βίντεο, παραγωγής του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ, αποσπάσματα από το έργο του λόρδου Βύρωνα διαβάζει, αφιλοκερδώς, ο Γιάννης Μπέζος.

Δείτε το βίντεο στο παρακάτω link:

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.