«1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος» | Ο κατάλογος της επετειακής έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη μόλις κυκλοφόρησε

1821 Πριν και Μετά. Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος

1.218 σελίδες για τα εκατό χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού, από το 1770 μέχρι το 1870

Μόλις κυκλοφόρησε ο τόμος «1821 Πριν και Μετά. Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος». Ο τόμος αποτελεί τον κατάλογο της επετειακής έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη, «1821 Πριν και Μετά» (Πειραιώς 138, Μάρτιος-Νοέμβριος 2021) και κυκλοφορεί στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχει διοργανώσει το Μουσείο Μπενάκη και για τη μεγαλύτερη έκθεση για το νεότερο Ελληνισμό που έχει παρουσιασθεί ποτέ. Τα περισσότερα από 1.200 αντικείμενά της και οι 1.218 σελίδες του καταλόγου της παρουσιάζουν εκατό χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού, από το 1770 μέχρι το 1870. Πρόκειται για την εκατονταετία που ξεκινά με την ηθική και οικονομική προετοιμασία της απελευθέρωσης των Ελλήνων, κορυφώνεται με την Επανάσταση του 1821 και ολοκληρώνεται με τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας και της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους. Μέσα από σπάνια έργα τέχνης και από ξεχωριστά τεκμήρια της κάθε εποχής, οι τρεις ενότητες της έκθεσης και τα αντίστοιχα κεφάλαια του καταλόγου συνθέτουν ένα γοητευτικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης, τα βήματα του οποίου μας εξηγούν γιατί αυτή η τόσο πλούσια εκατονταετία εξακολουθεί να μας συγκινεί τόσο έντονα, ακόμη και στον εικοστό πρώτο αιώνα.

1821 Πριν και Μετά. Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος

1821 Πριν και Μετά. Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος

Ο μνημειώδης κατάλογος «1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδόσεις των τελευταίων χρόνων για τη νεότερη Ελλάδα. Πολυτελή τεκμήρια και ίχνη της καθημερινότητας της προεπαναστατικής περιόδου, κειμήλια πολέμου των χρόνων της Επανάστασης, αλλά και γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης των Ελλήνων, μαζί με έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους συνδυάζονται με έργα τέχνης του 19ου, του 20ού και του 21ου αιώνα, τα οποία μαρτυρούν τον απόηχο και την πρόσληψη της Επανάστασης. Μαζί με τα έργα των συνδιοργανωτριών Τραπεζών, Οργανισμών και ιδιωτών συλλεκτών, παρουσιάζονται οι πλούσιες συλλογές που συγκέντρωσε ο Αντώνης Μπενάκης στο Μουσείο που προσέφερε στο ελληνικό έθνος. Το σύνολο αυτών των έργων δημιουργεί μια σύνθεση με βαθύ περιεχόμενο, που αποτυπώνει το γοητευτικό παρελθόν των νεοελλήνων και αναδεικνύει τους λόγους της ύπαρξής μας, την αντοχή μας και την πορεία μας: τα θετικά στοιχεία που δόμησαν τον νεότερο Ελληνισμό.

1821 Πριν και Μετά. Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος

Την επιμέλεια του τόμου και τα εισαγωγικά κείμενα των ενοτήτων και υποενοτήτων υπογράφουν οι Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μαρία Δημητριάδου. Τα εισαγωγικά κείμενα του τόμου ανήκουν στους Δημήτρη Δημητρόπουλο, Άννα Αθανασούλη, Βαγγέλη Σαράφη, Μιχάλη Φέστα, Λίνα Λούβη και Χάρι Κανελλοπούλου. Τον συντονισμό της έκθεσης έχει η Μαρία Σαρρή και την επιμέλεια κειμένων η Σταλίνα Βουτσινά. Τους χάρτες έχουν σχεδιάσει οι Βύρων Αντωνιάδης και Μιχάλης Φέστας και τους έχει επεξεργαστεί η Ντόρα Πικιώνη. Τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου υπογράφει η Εριφύλη Αράπογλου – Enarte και το καλαίσθητο τυπογραφικό αποτέλεσμα οφείλεται στην «Γ. Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες Α.Ε.».

1821 Πριν και Μετά. Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος

Πληροφορίες

 

«1821 Πριν και Μετα. Ελληνες και Ελλαδα, Επανασταση και Κρατος»
ISBN: 978-960-476-282-8 (ελληνική έκδοση)

”1821 Before and After. Greeks and Greece, Revolution and State”
ISBN: 978-960-476-283-5 (αγγλική έκδοση)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τάσος Σακελλαρόπουλος, Μαρία Δημητριάδου
Σχήμα: 17,5×23,5 εκ.
Σελίδες: 1.218
Με 1.300 έγχρωμες εικόνες, χάρτες και σχέδια
Βιβλιοδεσία: Σκληρό εξώφυλλο
Μουσείο Μπενάκη – Τράπεζα της Ελλάδας – Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος – Alpha Bank
Αθήνα 2021
Τιμή: € 45 / € 65 (με κουτί)
Περισσότερες πληροφορίες για τον κατάλογο εδώ.

1821 Πριν και Μετά. Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.