Το μουσείο της Τροίας θυμίζει την οχυρωμένη πόλη του Ομήρου στην Ιλιάδα

Πλησιάζοντας προς το μουσείο καταλαβαίνει κάποιος ότι το περίβλημά του μιμείται τα ξύλινα τείχη της Τροίας όπως τα έχει περιγράψει ο Όμηρος

Ο Γιάλιν Μιμαρλίκ είναι ο αρχιτέκτονας που βρίσκεται πίσω από το Mουσείο της Τροίας. Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και είναι αφιερωμένο στην ιστορία της πόλης της Τροίας. Η διάσημη μυθική για την πολιορκία της πόλη που αφηγείται στην Ιλιάδα ο Όμηρος, ανασκάφηκε αρχικά το 1870 και οι ανασκαφές που έχουν συνεχιστεί στο χώρο αποκαλύπτουν την πρώιμη επαφή μεταξύ των πολιτισμών της Ασίας και της Μεσογείου.

Πλησιάζοντας προς το μουσείο καταλαβαίνει κάποιος ότι το περίβλημά του μιμείται τα ξύλινα τείχη της Τροίας όπως τα έχει περιγράψει ο Όμηρος. Έχει σχήμα κύβου και κάθετες επιφάνειες που θυμίζουν ξύλο και περιλαμβάνει 2.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, που χωρίζεται σε τέσσερις ορόφους, στους οποίους παρουσιάζονται αρχαία αντικείμενα.

Οι αρχιτέκτονες φιλοδοξούν αυτό το μουσείο να τιμήσει την πολιτιστική κληρονομιά ως μέσο που θα αφηγηθεί την πλούσια ιστορία της Τροίας σε σχέση με το φυσικό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και αρχαιολογικό της πλαίσιο. Ο Γιάλιν Μιμαρλίκ κέρδισε τον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας για το σχεδιασμό ενός μουσείου στο χώρο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2011.

Η είσοδος του Μουσείου της Τροίας γίνεται από τον υπόγειο όροφο, όπου υπάρχει μια μεγάλη ράμπα με επένδυση από τσιμεντένιους τοίχους με μικρές επιφάνειες. Εκτός από την είσοδο, αυτός ο υπόγειος όροφος στεγάζει εκθεσιακούς χώρους, καφετέρια, εστιατόριο, εγκαταστάσεις λιανικής πώλησης καθώς και εργαστήρια συντήρησης και αποθηκευτικό χώρο για τη συλλογή του μουσείου. Οι ράμπες που οδηγούν στους επάνω ορόφους παρέχουν πρόσβαση στους εκθεσιακούς χώρους, και, τέλος, οδηγούν σε μια βεράντα με απεριόριστη θέα στην περιοχή της Τροίας και σε περιοχές αρχαιολογικής ανασκαφής.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.