Το ΜοΜΑ κλείνει για ανακαίνιση με «προίκα Ροκφέλερ» 200 εκατομμυρίων δολαρίων

Η ανακαίνιση θα χαρίσει στο μουσείο περίπου 4.000 τ.μ. επιπλέον χώρο και θα στοιχίσει 400 εκατομμύρια

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης θα κλείσει για τέσσερις μήνες από τα μέσα Ιουνίου, με τα εγκαίνία της νέας του όψης να πραγματοποιούνται την 21η Οκτωβρίου του 2019. Ο χρόνος αυτός απαιτείται προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια επέκτασης και ανακαίνισής του.

Η ανακαίνιση και οι απαιτούμενες βελτιώσεις θα χαρίσουν στο μουσείο περίπου 4.000 τ.μ. επιπλέον χώρο για τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του. Η ανακαίνιση θα στοιχίσει 400 εκατομμύρια και οι χώροι που θα προστεθούν στην υπάρχουσα δομή του θα προωθήσουν όχι μόνο εκθέσεις αλλά και τη σύζευξη των τεχνών, κάτι που αποτελεί στόχο και σκοπό του πιο δημοφιλούς μουσείου σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Το ΜοΜΑ θα διαθέτει επίσης στις εγκαταστάσεις του τον νέο χώρο “The Studio” όπως θα ονομάζεται, που θα φιλοξενεί ζωντανά θεάματα και προβολές.

Ανάμεσα στα σχέδια και προκειμένου το μουσείο να συνδεθεί περισσότερο με την καθημερινότητα και τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, το ΜοΜΑ θα διαθέσει το ισόγειο για τη δημιουργία διαφόρων εκθέσεων που θα είναι προσβάσιμες με ελεύθερη είσοδο, σε αντίθεση με άλλες αίθουσες και χώρους του.

Με περίπου το μισό ποσό της ανακαίνισης «προίκισε» το στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης η οικογένεια Ροκφέλερ. Με μια από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχουν γίνει ποτέ σε μουσείο η οικογένεια είναι σταθερός δωρητής του μουσείου με προηγούμενη δωρεά αυτή του 2005 από τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ που αφορούσε όχι μόνο 100 εκατομμύρια αλλά και ένα θησαυρό έργων τέχνης με πίνακες ανάμεσα σε άλλους των Γκογκέν, Ματίς, Πικάσο και Σεζάν.

Η οικογένεια Ροκφέλερ μετά το θάνατο του πατριάρχη της Ντέιβιντ Ροκφέλερ το 2017 δημοπράτησε την περίφημη ιστορική συλλογή Ντέιβιντ και της Πέγκι Ροκφέλερ, η οποία τον περασμένο Μάιο απέφερε 832 εκατομμύρια δολάρια συνολικά και δώρισε μέρος αυτών των εσόδων στο μουσείο.

Η οικογένεια Ροκφέλερ ίδρυσε το ΜοΜΑ, όταν η μητέρα του Ντέιβιντ, Άμπι Ροκφέλερ και δυο φίλες της που λάτρευαν την τέχνη, η Λίλι Μπλις και η Μέρι Κουίν Σάλιβαν αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα χώρο τέχνης στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.