Τα φανταστικά έργα του Τόλκιν στη Morgan Library & Museum

H «πιο εκτεταμένη εδώ και πολλές γενιές, δημόσια έκθεση πρωτότυπου υλικού που σχετίζεται με τον Τόλκιν»

Η Morgan Library and Museum μεταμορφώνεται σε έναν κόσμο ονειρικό και μαγικό, στον κόσμο του δημιουργού του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» Τζ.Ρ. Τόλκιν. Η διάσημη βιβλιοθήκη και το Μουσείο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε την «πιο εκτεταμένη εδώ και πολλές γενιές, δημόσια έκθεση πρωτότυπου υλικού που σχετίζεται με τον Τόλκιν», η οποία κυρίως προέρχεται από την Bodleian Library της Οξφόρδης. Ο Τόλκιν ήταν επίτιμος καθηγητής στην Οξφόρδη από το 1925 μέχρι 1959. Ήταν ένας ακούραστος δάσκαλος, που έκανε 70 με 136 διαλέξεις το χρόνο (ενώ το συμβόλαιο του απαιτούσε μόλις 36).

Σκίτσα, χάρτες, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, ακόμη και οικογενειακές φωτογραφίες, θα συμπληρώσουν το υλικό της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαΐου. «Τόλκιν: Δημιουργός της Μέσης Γης» είναι ο τίτλος της έκθεσης και αφιερώνεται στον λόγιο Τόλκιν, ο οποίος κατέκτησε γενιές και γενιές με τα βιβλία του.

Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα «Το Χόμπιτ» κυκλοφόρησε το 1937 για να διηγηθεί τις περιπέτειες του τοσοδούλη Βilbo Baggins, χαρακτηριζόμενο αρχικά ως παιδικό βιβλίο, παρά το γεγονός ότι ο λόγιος συγγραφέας του αρνιόταν πάντα σθεναρά τον χαρακτηρισμό, αναφέροντας ότι ποτέ δεν το έγραψε για παιδιά, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε σαν παραμύθι για τα παιδιά του.

Ο ίδιος ο Τόλκιν φιλοτέχνησε περισσότερα από 100 σχέδια για να συνοδεύσει τη διήγηση. Ο Τόλκιν το 1954 εξέδωσε το πρώτο μέρος του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», τη «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», εμπνευσμένη από τους αρχαίους θρύλους της Βόρειας Ευρώπης. Διέθετε χάρτες, δική της γλώσσα και παραδόσεις, ένα πλήρες φανταστικό λογοτεχνικό σύμπαν δηλαδή που όμοιό του σπάνια ξανασυνάντησε ο κόσμος της γραφής.

Οι «Δύο Πύργοι» και «Η Επιστροφή του Βασιλιά» κυκλοφόρησαν το 1955 για να ολοκληρωθεί η τριλογία, φέρνοντας το παγκόσμιο κοινό σε επαφή με ξωτικά, γκόμπλιν, μάγους, νάνους, δέντρα που μιλάνε και όλων των λογιών τα φανταστικά πλάσματα που συναντάμε στο μοναδικό και ανεπανάληπτο κόσμο του Τόλκιν.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.