Ο Μπρούνο Γκανζ, ο άγγελος του Βιμ Βέντερς πέρασε στην «Αιωνιότητα»

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός με την ταινία «Η Πτώση» όταν υποδύθηκε τον Αδόλφο Χίτλερ

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Ελβετός ηθοποιός Μπρούνο Γκανζ, ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς στην Ευρώπη.

Ο Ελβετός καλλιτέχνης είχε συνεργαστεί με πολλούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του κόσμου, όπως ο Βιμ Βέντερς («Τα φτερά του έρωτα», «Ένας Αμερικανός Φίλος»), ο Φράνσις Φορντ Κόπολα («Νεότητα χωρίς νιάτα»), και ο Ερίκ Ρομέρ. Είχε παίξει και σε δύο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου: στο «Μία αιωνιότητα και μία μέρα» (1998) και στο τελευταίο του φιλμ «Η σκόνη του χρόνου».

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός το 2004 με την ταινία «Η Πτώση», όταν υποδύθηκε τον Αδόλφο Χίτλερ. Άλλοι σημαντικοί του ρόλοι σημειώθηκαν στις ταινίες:  «Ένας Αμερικανός Φίλος» (1977), «Ανθρωποκυνηγητό σε δύο ηπείρους» (1978), «Νοσφεράτου: Ο Δράκουλας της Νύχτας» (1979) και «Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας» (2004).

Στο θέατρο είχε παίξει σε πολλά έργα, όπως των Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Σον Ο’ Κέισι, Ευριπίδη και συγκεκριμένα τον Πενθέα στις «Βάκχες», ενώ ο ίδιος είχε ιδρύσει με τον Πέτερ Στάιν τη βερολινέζικη «Σάουμπινε».

Ο Γκανζ το 1996 τιμήθηκε με το Δαχτυλίδι του Ίφλαντ στη Γερμανία. Το 2010 βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη και απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο των Αστέρων στο Βερολίνο, ενώ το 2014 του απονεμήθηκε η Χρυσή Κάμερα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.