Ο Banksy μηνύει ιταλικό μουσείο για πώληση έργων του και κερδίζει τη δίκη

Ειρωνεία για τον καλλιτέχνη που δηλώνει ότι το copyright είναι για τους «χαμένους»

Ο πιο πολυσυζητημένος καλλιτέχνης της εποχής μας, ο Banksy, που με κάθε έργο του δημιουργεί συζήτηση για την τέχνη και παρεμβαίνει στην παγκόσμια πολιτικοκοινωνική κατάσταση, άσκησε πέρυσι αγωγή εναντίον του Μουσείου Mudec στο Μιλάνο για την πώληση μη εξουσιοδοτημένων εμπορευμάτων σε έκθεση με τίτλο «Η τέχνη του Banksy-A Visual Protest». Οι εκπρόσωποι του καλλιτέχνη που έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το copyright είναι για τους «χαμένους» και συνήθως με τις πρακτικές του παραβιάζει αρχές και κανόνες, αντέδρασαν απέναντι στο μουσείο που χρησιμοποίησε το όνομα και τη φήμη του καλλιτέχνη του δρόμου που εδώ και δεκαετίες παραμένει ανώνυμος.

Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Il Giorno, ο δικαστής αποφάνθηκε υπέρ του αιτήματος του Banksy και διέταξε να αποσυρθεί το σύνολο των εμπορευμάτων που φέρουν το όνομά του, λέγοντας ότι η πώληση αποτελούσε παραβίαση του εμπορικού σήματος του καλλιτέχνη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης έχει αναλάβει νομική δράση για να αντιμετωπίσει την παλίρροια εκθέσεων και προϊόντων που φέρουν ή αναφέρονται στο όνομά του. Στην ιστοσελίδα του ο καλλιτέχνης αναφέρει πως δεν έχει συναινέσει σε καμία από τις πρόσφατες εκθέσεις που γίνονται εν ονόματί του. Ο διαδικτυακός τόπος του καλλιτέχνη απαριθμεί διάφορες «παράνομες» εκθέσεις σε πολλά μέρη του κόσμου στις οποίες οι διοργανωτές απλώς εκμεταλλεύονται το όνομά του.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.