Ο παράνομος Τύπος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από μια έκθεση ντοκουμέντων

Φύλλα από τις παράνομες εφημερίδες της κατοχής ζωντανεύουν σε μια σημαντική έκθεση

Με αφορμή τον εορτασμό της 30ής Οκτωβρίου 1944, ημερομηνία απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής μια σημαντική έκθεση ντοκουμέντων, συνδιοργάνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την καθοριστική συμβολή του παράνομου Τύπου στην Εθνική Αντίσταση, ιδίως στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζοντας φύλλα από τις παράνομες εφημερίδες της κατοχής.

Το υπόλοιπο αρχειακό υλικό και τα επεξηγηματικά κείμενα εισάγουν τον επισκέπτη στο περιβάλλον και τις σκληρές συνθήκες παρανομίας και συνωμοτικότητας της εποχής, όπου κάθε πράξη αντίστασης τιμωρούνταν με θάνατο. Αυτό που προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα είναι ότι ο Τύπος υπήρξε αναπόσπαστο μέρος του αγώνα και της αντίστασης και διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο ενημερώνοντας, διαφωτίζοντας και εμψυχώνοντας τους πολίτες.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2018 και το ωράριο λειτουργίας της είναι Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-18:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Εκτός από το κοινό, την έκθεση μπορούν να επισκέπτονται σχολεία και να ξεναγούνται από εθελοντές που έχουν εκπαιδευθεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Μπορoύν να κλείνουν την επίσκεψή τους στα τηλέφωνα 231331 7961 ή 7963 ή 7964.

Ας σημειωθεί πως η 30ή Οκτωβρίου 1944 καθιερώθηκε ως δημόσια γιορτή με το Π.Δ. 50/ 14-4-2016, ΦΕΚ 81/9-5-2016. Πέρα από την έκθεση, οι εκδηλώσεις της οργανωτικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της 30ής Οκτωβρίου 1944 περιλαμβάνουν και μια ομιλία με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα χρόνια της κατοχής, η αντίσταση φοιτητών και καθηγητών» (30 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:00, αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ), με ομιλητή τον Δημήτρη Μαυροσκούφη, Κοσμήτορα Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, και συντονιστή τον Δημοσθένη Δώδο, τ. Αναπλ. Καθηγητή ΑΠΘ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.