Η Λούσι Λιού είναι μια ανήσυχη εικαστικός με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο

Μια επιλογή έργων της από το 2001 έως σήμερα παρουσιάζεται στη Σιγκαπούρη ως μέρος της έκθεσης "Unhomed Belongings"

Λίγοι γνωρίζουν, ακόμα και αν είναι φανς της Λούσι Λιού από την περίφημη σειρά Ally McBeal μέχρι τους Άγγελους του Τσάρλι και την εμπνευσμένη από τον Σέρλοκ Χολμς σειρά Elementary, ότι η Κινεζικής καταγωγής ηθοποιός είναι μια εικαστική καλλιτέχνης της οποίας τα έργα θεωρούνται αξιοσημείωτα και εκτίθενται σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Η Λούσι Λιού γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1968 στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ και έχει κινέζικη καταγωγή. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν με πτυχίο στον «Ασιατικό Πολιτισμό». Κατά τη διάρκεια της φοίτησης της ήταν μέλος της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου, όπου, μετά από κάστινγκ, της δόθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη θεατρική παραγωγή «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Στη συνέχεια έπαιξε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ άλλων The X-Files, Hell Money και Hercules: The Legendary Journeys. Ο ρόλος που την έκανε γνωστή, είχε γραφτεί ειδικά γι’ αυτήν, στη σειρά (1998–2002). Η μεγάλη ακροαματικότητα που έφερε η άφιξή της στη σειρά μετέτρεψε το προσωρινό ρόλο, που της είχε δοθεί, σε μόνιμο, λαμβάνοντας επιπλέον μια υποψηφιότητα για βραβείο Emmy.

Το επίσημο κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε το 1996 στην κοινωνική ταινία «Τζέρι Μαγκουάιρ», με τον Τομ Κρουζ και τη Ρενέ Ζέλβεγκερ. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή της στη δραματική ταινία Bang το 1995, η οποία προβλήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1997. Το 1999, χάρη στη μεγάλη αναγνωρισιμότητα που της έφερε ο τηλεοπτικός της ρόλος, στη σειρά Ally McBeal, έπαιξε στο πλευρό του Μελ Γκίμπσον, στην αστυνομική περιπέτεια «Ανοιχτοί Λογαριασμοί». Η ταινία διέθετε χιούμορ, ρυθμό και υπέροχη φωτογραφία, ενώ ο Μελ Γκίμπσον εντυπωσίασε το κοινό με την ερμηνεία του. Ακολούθησαν μια σειρά από μικρές συμμετοχές σε διάφορες ταινίες. Την ίδια χρονιά, το 1999, έπαιξε στο πλευρό του Ισπανού ηθοποιού Αντόνιο Μπαντέρας στην κωμωδία Play It to the Bone. Στη συνέχεια έπαιξε στο πλευρό του Τσάκι Τσαν, υποδυόμενη την πριγκίπισσα Pei Pei στο γουέστερν Shanghai Noon, το 2000.

Έγινε ευρέως γνωστή, το 2000, ως Alex Munday, έναν από τους τρεις Αγγέλους του Τσάρλι μαζί με την Ντρου Μπάριμορ και την Κάμερον Ντίαζ. Η ταινία είχε διεθνή εισπρακτική επιτυχία, φέρνοντας και το αναμενόμενο σίκουελ το 2003, «Οι Άγγελοι του Τσάρλι: Δράση πέρα από τα Όρια». Η επόμενη μεγάλη επιτυχία της ήρθε τρία χρόνια μετά, το 2003 στην ταινία Kill Bill Vol. 1, του Κουέντιν Ταραντίνο, με την Ούμα Θέρμαν, την Ντάριλ Χάνα και τον Ντέιβιντ Καραντάιν. Η ταινία είχε και συνέχεια, «Kill Bill Vol. 2», η οποία προβλήθηκε ένα χρόνο μετά, το 2004.


Η ενδοσκόπηση, η σύνδεση, η ασφάλεια, η προστασία και η έννοια του τρωτού έρχονται στο νου του θεατή όταν βλέπει την τέχνη της Λούσι Λιού. Το ενδιαφέρον της για την τέχνη ξεκίνησε στην ηλικία των 15 ετών και σε ένα στούντιο της Νέας Υόρκης άρχισε να εξασκείται στο κολάζ, τα σχέδια με μελάνη και την μεταξοτυπία. Μια επιλογή έργων της από το 2001 έως σήμερα παρουσιάζεται στη Σιγκαπούρη ως μέρος της έκθεσης “Unhomed Belongings” που περιγράφεται ως «οπτικός διάλογος» μεταξύ της Λιού και του καθιερωμένου ινδικού καλλιτέχνη Σούμπιτζι Ράο. Η τελευταία σειρά έργων της Λιού ονομάζεται “Lost and Found” και πρόκειται για αντικείμενα που ενθέτει μέσα σε βιβλία και έχει μαζέψει από το δρόμο.

Μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια στο Κουίνς, η Λιού θυμάται τους γονείς της να δουλεύουν συνεχώς, κάτι που την επηρέασε να αντιμετωπίζει τα ζητήματα της ασφάλειας που ήθελε να νιώθει σαν παιδί και της φροντίδας μέχρι σήμερα. Η διαρκής αυτή ανησυχία για την επιβίωση επηρεάζει μέχρι σήμερα τη δουλειά της:

«Πάντα ήθελα να έχω την αίσθηση της φροντίδας και της αγάπης», λέει. Τα έργα “Lost and Found”, τα οποία εκτίθενται στο μουσείο, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, επειδή η Λιού περιγράφει τη σειρά ως ένα έργο που δουλεύει και εξελίσσεται δια βίου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.