«Εστίες Ελλήνων πριν και μετά το 1922. Απώλεια και αποκατάσταση» στο Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ

Αντανακλώντας το βίαιο ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού το 1922

Στην έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ, που είναι ενδεικτικά του βίου των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία και τον Πόντο, αντανακλούν το βίαιο ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού το 1922 και αποτυπώνουν το έργο της εγκατάστασης των ανταλλάξιμων προσφύγων στις νέες εστίες, στο οποίο συνέδραμε ουσιαστικά η Εθνική Τράπεζα.

Εκτίθενται σπάνιες εκδόσεις, πρωτότυπα έγγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες, ομολογίες δανείων, κατάστιχα, επίσημα έγγραφα και άλλα έντυπα του 19ου και 20ού αιώνα, που τεκμηριώνουν το μέγεθος της απώλειας, την οποία υπέστησαν οι πρόσφυγες, και το πολυσύνθετο έργο της αποκατάστασής τους. Η ενσωμάτωσή τους στην καινούργια πατρίδα αποτελεί μάθημα εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, πολύτιμο σε κάθε εποχή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.