«Δημιουργική πράξη» η αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα για τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

«Δανεισμός» των μαρμάρων και όχι επιστροφή, μόνο εάν η Ελλάδα αποδεχθεί ως ιδιοκτήτη τους το Βρετανικό Μουσείο

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer σε συνέντευξη του στα «Νέα», μίλησε για την πιθανότητα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση περί κατακερματισμού του ενιαίου έργου τέχνης του Παρθενώνα και ουσιαστικής επανένωσης των μαρμάρων, ο Hartwig Fischer απάντησε πως το να βρίσκονται τα μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο είναι «ευκαιρία» και «δημιουργική πράξη», ενώ βρίσκει πως δεν μπορεί να θεωρηθεί «επανένωση» η εγκατάσταση των μαρμάρων στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένας τέτοιος τόπος: προσφέρει ευκαιρίες διαφορετικής αλληλεπίδρασης με τα αντικείμενα, θέτοντας διαφορετικά ερωτήματα, επειδή τα αντικείμενα τοποθετούνται σε ένα νέο πλαίσιο. Θα πρέπει να εκτιμήσουμε αυτή την ευκαιρία. Θα μπορούσατε, ασφαλώς και ευλόγως, να λυπηθείτε με το γεγονός ότι το αρχικό περιβάλλον έχει εκλείψει. Όταν μετακινείς πολιτιστική κληρονομιά σε ένα μουσείο, τη μετακινείς εκτός του πλαισίου της. Ωστόσο, αυτή η μετατόπιση είναι κι αυτή μια δημιουργική πράξη. Ασφαλώς, αυτό ισχύει και για το Μουσείο της Ακρόπολης. Τα γλυπτά εκεί είναι εκτός του αρχικού πλαισίου τους. Τίποτε από όσα θαυμάζουμε στο Μουσείο της Ακρόπολης δεν δημιουργήθηκε για το Μουσείο της Ακρόπολης».

George Vardas, γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα έγραψε στο Twitter: «Σοβαρά. Τι ήταν τόσο δημιουργικό στην καταστροφή του ναού και στην λεηλασία και το πλιάτσικο των κλειδιών ενός έθνους για την αρχαία του ιστορία;»

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Fischer αρνείται να αποδεχθεί το ότι τα μάρμαρα ανήκουν νόμιμα στην Ελλάδα. «Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου» δηλώνει.

Μόνο εάν η Ελλάδα αναγνωρίσει ως νόμιμο ιδιοκτήτη των μαρμάρων το Βρετανικό Μουσείο, τότε μπορεί το τελευταίο να προχωρήσει σε δανεισμό τους και όχι επιστροφή.

Σε αυτές τις δηλώσεις η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά έδωσε σκληρή απάντηση, λέγοντας ότι «απόψεις όπως αυτή του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ περί “νόμιμου ιδιοκτήτη” των Γλυπτών αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco». Αποκαλεί το μνημείο του Παρθενώνα «ακρωτηριασμένο μνημείο […] στο οποίο οφείλεται η επανένωση και αποκατάστασή του, σύμφωνα με τη βασική αρχή της “ακεραιότητας”, όπως επιβάλλει η Σύμβαση της Unesco του 1972».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.