Γιάννης Κεφαλληνός: Δέκα λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών

Δέκα λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών

Έργα δοσμένα με την μεικτή τεχνική της ξυλογραφίας και της χαλκογραφίας

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 παρουσιάζει το σπάνιο λεύκωμα Δέκα Λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών (1956) του Γιάννη Κεφαλληνού.

Το 1953 ο καθηγητής στην ΑΣΚΤ Γιάννης Κεφαλληνός και οι φοιτητές του Λουΐζα Μοντεσάντου, Γιώργος Βαρλάμος και Νίκος Δαμιανάκης αφιέρωσαν μήνες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αντιγράφοντας δέκα αττικές ληκύθους. Επέλεξαν τις ωραιότερες από τις πολυάριθμες που βρίσκονταν εκτεθειμένες στο Μουσείο και άλλες που ήταν «θαμμένες» ακόμα στα κιβώτια, προκειμένου να προστατευθούν από τον πόλεμο.

Δέκα λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών

Το λεύκωμα που προλογίζει η έφορος των αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Σέμνη Καρούζου περιλαμβάνει δέκα χαρακτικά από ληκύθους, δοσμένα όλα με την μεικτή τεχνική της ξυλογραφίας και της χαλκογραφίας. Τη σημασία που απέδιδε ο χαράκτης στο έργο αυτό απηχεί το γεγονός ότι σχεδίασε ειδικά για την έκδοση μία γραμματοσειρά με την επωνυμία «Θεόκριτος». Η καλλιτεχνική εργασία τυπώθηκε για το εργαστήριο χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το βιβλίο εκδόθηκε σε 400 αριθμημένα αντίτυπα.

Τα πρωτότυπα έργα που παρουσιάζονται, ανήκουν στη συλλογή του εργαστηρίου χαρακτικής Ηλία Κουβέλη και την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

Συντελεστές

Γιάννης Κεφαλληνός

Σε συνεργασία με τους: Λουΐζα Μοντεσάντου, Γιώργο Βαρλάμο, Νίκο Δαμιανάκη

Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.