Ανοίγει ξανά στο κοινό ως μουσείο η Κινστέρνα του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη

Η ανακαινισμένη Κινστέρνα είναι ένα εντυπωσιακό μουσείο, του οποίου η είσοδος είναι μια δομή από γυαλί και χάλυβα

Η Κινστέρνα του Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη άνοιξε ξανά τις πόρτες της στο κοινό μετά από τις διαδικασίες αποκατάστασης που κράτησαν οκτώ χρόνια. Η σκεπαστή δεξαμενή νερού που βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, στην περιοχή του Σουλταναχμέτ μεταξύ του αρχαίου φόρουμ του Κωνσταντίνου και του ιπποδρόμου δίπλα στην Κινστέρνα του Φιλοξένου, είναι μνημείο  παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Χτίστηκε κατά την περίοδο της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄ μεταξύ των ετών 428 και 443. Υπάρχει η εκδοχή ότι η κατασκευή της ίσως ξεκίνησε από την αδελφή του αυτοκράτορα Πουλχερία, όταν ήταν αντιβασιλέας για τον ανήλικο Θεοδόσιο και τον αδελφό του την περίοδο 414-421.

Η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογώνιο 45 × 25μ, η χωρητικότητα της ήταν περίπου 11.250 m³, η στέγη υποστηρίζεται από 32 μονολιθικούς μαρμάρινους κίονες, που περιβάλλονται από σφιγκτήρες σιδήρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισοί κίονες και στη μία πλευρά είναι ακριβώς ίδιοι και έχουν ύψος 9μ, από την άλλη πλευρά, είναι διαφορετικοί. Μερικοί από αυτούς είναι κορινθιακού ρυθμού και άλλοι δωρικού ρυθμού. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι κατασκευαστικές εργασίες στη δεξαμενή διεξήχθησαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της αυτοκρατορίας, με περίσσεια και έλλειψη υλικών.

Σήμερα, η ανακαινισμένη Κινστέρνα είναι ένα εντυπωσιακό μουσείο, του οποίου η είσοδος είναι μια δομή από γυαλί και χάλυβα, ενώ τα μαρμάρινα μέρη της καθαρίστηκαν από τη βρωμιά και την αιθάλη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.