Αλέξανδρος Δράκος-Κτιστάκης: «Η τζαζ είναι μια δύναμη που αγκαλιάζει ό,τι υπάρχει γύρω της»

Ο Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης για το «θαύμα της τζαζ», με αφορμή την παράστασή του "Tora"

Ο Alex Drakos Ktistakis (Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης), ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες Έλληνες drummer, παρουσιάζει με το Alex Drakos Trio (Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης: τύμπανα, samples, δραματουργία, Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο, πλήκτρα, Χάρης Χαραλάμπους: ηλεκτρικό μπάσο), τη μουσική παράσταση με τίτλο “Tora”Η μουσική του Alex Drakos Trio έχει ως αφετηρία την jazz, ενώ παράλληλα δανείζεται στοιχεία από πολλά διαφορετικά είδη μουσικής όπως την rock, την pop, την electro, αλλά και την παραδοσιακή ελληνική μουσική, όλα αυτά σε συνδυασμό με προηχογραφημένη αφήγηση, ποίηση και λόγο. Από την ιδιαίτερη αυτή μείξη των επιμέρους στοιχείων, σε συνδυασμό με μία εντυπωσιακή video προβολή και έναν ατμοσφαιρικό σχεδιασμό φώτων, συντίθεται μία ιστορία εσωτερικής αναζήτησης. Ένα αποτέλεσμα με αφηγηματικό χαρακτήρα, όπου κάθε σύνθεση αποτελεί σταθμό μιας ιστορίας. Τη μουσική αυτή παράσταση παρουσιάζει την Τετάρτη 10 Μαΐου στο Six Dogs.

Τι είναι για εσάς η τζαζ;
Όσες φορές κι αν μου γίνει αυτή η ερώτηση, απαντώ διαφορετικά. Η τζαζ είναι τόσα πολλά πράγματα για εμένα που δεν μπορούν να χωρέσουν σε πέντε προτάσεις. Είναι ένα μείζον κεφάλαιο στη ζωή μου που την επηρεάζει και τη διαμορφώνει σε τεράστιο βαθμό. Αυτή τη φορά θα πω το εξής: Κάποιος είχε πει κάποτε ότι αν σφουγγαρίσεις το πάτωμα και στύψεις την σφουγγαρίστρα στον κουβά, αυτό που μένει μέσα είναι τζαζ! Είναι μια δύναμη που αγκαλιάζει ό,τι υπάρχει γύρω της, το αφομοιώνει και το κάνει στοιχείο του ήχου της. Αυτό, κατ’ εμέ, είναι το θαύμα της τζαζ!

Ποια είναι τα 5 πιο αγαπημένα σας τζαζ άλμπουμ όλων των εποχών;

Nefertiti – Miles Davis

Keith Jarrett at the Blue Note – Keith Jarrett Trio

Black Codes From the Underground – Wynton Marsalis

Ella and Louis – Ella Fitzgerald and Louis Armstrong

Crescent – John Coltrane

https://www.youtube.com/watch?v=VHEv110bHUA

Και ποια άλμπουμ θα προτείνατε σε κάποιον που θέλει να εισαχθεί στον κόσμο της Τζαζ;
To Kind of Βlue του Miles Davis, οτιδήποτε από Billy Holiday και Glenn Miller.

Τζαζ μουσικός στην Ελλάδα. Είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται;
Ναι και λίγο περισσότερο… Όλοι, σχεδόν, ταυτίζουν τη ζωή του μουσικού με φώτα, σκηνή, ταξίδια και κόσμο. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται όμως τεράστιος κόπος, μεγάλη ανασφάλεια, διαρκής προσπάθεια να γίνεσαι καλύτερος μουσικά και αϋπνία! Ένας μουσικός στερείται στοιχειώδεις απολαύσεις της ζωής και απαιτείται να είναι πάρα πολύ πειθαρχημένος και ισορροπημένος για να είναι παραγωγικός. Υπάρχουν και πάρα πολλά καλά φυσικά. Αυτό που θέλω να πω εν τέλει είναι ότι τα πάντα κατακτώνται. Δεν είναι εύκολο να είσαι μουσικός, εννοείται. Εκεί ίσως κρύβεται η γοητεία του πράγματος.

Πώς προέκυψε η μουσική παράσταση “Tora”, όπου συνδυάζετε τη μουσική με την αφήγηση και την εικόνα;
Στην παράστασή μας ο ήχος, η εικόνα και ο λόγος (προηχογραφημένη αφήγηση και ποίηση) συνθέτουν μια ιστορία. Στην ουσία όλο το live εξελίσσεται σαν έργο, με αρχή, μέση και τέλος. Αυτός είναι ο στόχος μας και γι’αυτό χρησιμοποιούμε όλα τα παραπάνω στοιχεία. Υπάρχει δραματουργία. Κάθε κομμάτι αποτελεί ένα σταθμό, μια “σκηνή” του έργου. Ακόμα κι ο τρόπος που αυτοσχεδιάζουμε υπηρετεί την δραματουργία. Είναι ένα εγχείρημα παράτολμο θα έλεγα. Οι έως τώρα αντιδράσεις του κόσμου είναι πολύ καλές.

Τι θέλετε να πάρει φεύγοντας ένας ακροατής μιας συναυλίας σας;
Θα ήθελα να αισθανθεί κι όχι να καταλάβει αυτό που προσπαθούμε να “πούμε” σε αυτή την παράσταση. Να βιώσει την ατμόσφαιρα, να την κάνει δική του και να επιλέξει ο ίδιος το όνομα που θα δώσει στην αίσθηση – γεύση που θα του μείνει φεύγοντας. Κι ακόμα καλύτερα, αν δεν μπορεί να περιγράψει αυτό που αισθάνεται φεύγοντας, ίσως να τον έχει αγγίξει εκεί που τα λόγια δεν χωράνε.

Info: 

Alex Drakos Trio Live – Tora | Τετάρτη 10 Μαΐου, 21:00 | six d.o.g.s

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.