Μαζί ζωγραφίζουμε όσα δεν λέμε

«Μαζί ζωγραφίζουμε όσα δεν λέμε» στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Εικαστικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν κόστος συμμετοχής

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης γιορτάζει το Σάββατο 20 Μαΐου την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με τον δικό του πρωτότυπο και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο τρόπο.

Με αφορμή το κεντρικό θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», το Μουσείο επιλέγει τα εικαστικά προγράμματα «Μαζί ζωγραφίζουμε όσα δεν λέμε», με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν κόστος συμμετοχής. Προσκαλεί όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου εθνικότητας 5-11 ετών που ζουν στην Ελλάδα, μαζί με τους γονείς και τους ενήλικες συνοδούς τους, να ζωγραφίσουν από κοινού όσα δεν… λέγονται προφορικά. Να ανακαλύψουν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από μια κοινή, πανανθρώπινη γλώσσα, την Τέχνη.

Το Μουσείο συνεχίζει τη συνεργασία του με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αθηνών των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας στην Κυψέλη, την Εταιρεία Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων» του Δήμου Αθηναίων, την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ και την Solidarity Now, προσφέροντας την ευκαιρία σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες να εμπλουτίζουν την εμπειρία τους στην πολύπλευρη δράση «Φροντίζω με Τέχνη». Η πολύπλευρη δράση «Φροντίζω με Τέχνη» υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Πραγματοποιείται από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με σκοπό την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας από τη νηπιακή ηλικία μέσω της Τέχνης.

Το Σάββατο 20 Μαΐου οι επισκέπτες θα περιηγηθούν δημιουργικά στις δύο εκθέσεις του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητά & ρατσισμός» και «Φροντίζω με τέχνη. Από τον μικρόκοσμο του εγώ στο πλανήτη του εμείς», εστιάζοντας στις ζωγραφιές που «μιλούν» για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, για γεγονότα και αδικίες που τα παιδιά βλέπουν, ακούν και αντιλαμβάνονται με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Με βιωματικές δράσεις, εικαστικά παιχνίδια και ζωγραφική όλοι θα επεξεργαστούν έννοιες όπως διαφορετικότητα, ρατσισμός, απομόνωση αλλά και φροντίδα, σεβασμός, αλληλεγγύη. Παιδιά και ενήλικες θα ζωγραφίσουν μαζί –θα φροντίσουν τα άτομα των ευπαθών ομάδων, δημιουργώντας ένα χαρούμενο, υγιές, βιώσιμο περιβάλλον. Φροντίζοντας με τέχνη τον συνάνθρωπό τους. Στο τέλος του προγράμματος, το κάθε παιδί θα πάρει μαζί του τη δική του ζωγραφιά κοινωνικής συμφιλίωσης και αρμονικής συμβίωσης των ανθρώπων.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μέλος του Δικτύου Μουσείων & Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών και του International Committee of Museums.

Σκοπός του Μουσείου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14 ετών, είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών.

«Μαθαίνω μέσω της Τέχνης» είναι η διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία που προτείνει, προκαλώντας ερεθίσματα μέσω της Τέχνης και αναπτύσσοντας την προσωπική έκφραση κάθε παιδιού, από νηπιακή ηλικία. Με αφορμή τη θεματολογία των εκθέσεών του (δικαιώματα, διαφορετικότητα, οικογένεια, περιβάλλον κ.ά.) αναδεικνύει τη μοναδικότητα της παιδικής Τέχνης και προτείνει παιχνίδια και δράσεις για επισκέπτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας. Έχει δημιουργήσει κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα για την περιφέρεια και προσφέρει εργαστήρια για ΑμεΑ, ΑμΠΟ και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Τα παιδιά στο Μουσείο μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού, να συμμετάσχουν σε καλοκαιρινά camps και σε εικαστικά εργαστήρια και με τους γονείς τους. Κάθε χρόνο τα προγράμματα του Μουσείου παρακολουθούν 7.000 μαθητές, 450 εκπαιδευτικοί, 800 γονείς, ενώ στα εργαστήριά του συμμετέχουν 650 παιδιά 2,5-14 ετών

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.