Η ιστορία ενός σπάνιου πίνακα του Λούσιαν Φρόιντ που βγαίνει σε δημοπρασία

Το αγόρι που απεικονίζεται είναι ο Garech Browne, ο πλούσιος κληρονόμος της Guinness

Ένα «κόσμημα της ζωγραφικής» το τρυφερό πορτρέτο ενός αγοριού, ένα έργο του Λούσιαν Φρόιντ, ενός εκ των δυο -μαζί με τον Φράνσις Μπέικον- μεγαλύτερων μεταπολεμικών Βρετανών ζωγράφων, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1956 και ήταν κρεμασμένο στον τοίχο ενός θρυλικού σπιτιού στην Ιρλανδία, στο Luggala, στο βουνό Wicklow για μισό αιώνα. Το αγόρι που απεικονίζεται είναι ο Garech Browne, ο πλούσιος κληρονόμος της Guinness, ο οποίος έγινε προστάτης της τέχνης και της μουσικής της Ιρλανδίας και φιλοξένησε άγρια, εκθαμβωτικά πάρτι στο παραμυθένιο σπίτι και το κτήμα των Guinness. Ο Garech Browne έφυγε από τη ζωή το 2018 σε ηλικία 78 ετών. Ο 34χρονος τότε Λούσιαν Φρόιντ ζωγράφισε το αγόρι όταν ήταν 16 ετών και αυτό θεωρείται ως ένα από τα πιο προσωπικά και τρυφερά πορτρέτα που έχει δημιουργήσει.

Ο Φρόιντ είχε επισκεφθεί το Luggala με την τότε σύζυγό του, Kitty Garman, στη δεκαετία του 1940. Αργότερα, ο Φρόιντ παντρεύτηκε την ξαδέλφη του Browne, Lady Caroline Blackwood, το 1953. Με το αγόρι που ζωγράφισε το 1956 έγιναν στη συνέχεια φίλοι, καθώς ο Browne αγαπούσε τις τέχνες και τη μουσική. Το 1959 ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία Claddagh Records και ήταν φίλος με τον Νομπελίστα Ιρλανδό ποιητή Σέιμους Χίνι.

Το κυνηγετικό καταφύγιο του Luggala που θεωρείται θρυλικό έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς, χρησιμοποιώντας το σαν ησυχαστήριο πολιτικοί και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Ο Κόφι Ανάν, η Μαριάν Φέιθφουλ και ο Μικ Τζάγκερ, ο Ντένις Χόπερ και η Σαρλότ Ράμπλινγκ. Λέγεται ότι εκεί πήγε -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ο Μάικλ Τζάκσον, το 2006 μετά από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.

Το πορτρέτο του τελευταίου θεματοφύλακα του Luggala, όπως αποκαλούσαν τον Browne ήταν γνωστό αλλά πολλοί λίγοι το είχαν δει μέχρι σήμερα. Είχε εκτεθεί μόνο δυο φορές, το 1974, στη Hayward Gallery του Λονδίνου και το 2008 στο Δουβλίνο. Το έργο είναι η δεύτερη προσπάθεια του Φρόιντ να ζωγραφίσει τον Browne μετά την πρώτη, η οποία καταστράφηκε σε πυρκαγιά στο Luggala.

Η εκτιμώμενη από τον Οίκο Sotheby’s τιμή είναι ανάμεσα στα 4,5 εκατομμύρια έως 6,5 εκ. στερλίνες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.