Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία – “Ένα Ταξίδι Στον Χρόνο: The Immersive Experience”: Η συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία για τα 150 χρόνια ιστορίας του

Περιηγηθήκαμε μέσα από μία συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία στην ιστορία των 150 χρόνων του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία

Στέκομαι μπροστά του. Επιβλητικό, γοητευτικό με μια κλασική σιωπηρή λάμψη. Στην είσοδο πλαισιωμένη με τις αναγνωρίσιμες καμάρες, εκεί που στέκουν και σε υποδέχονται χαμογελαστοί οι άνθρωποί του και μόλις η μεγάλη γυάλινη πόρτα ανοίξει μια συναρπαστική περιδιάβαση στον χρόνο έχει μόλις ξεκινήσει. Το κύρος του αυταπόδεικτο από τη μεγάλη και εντυπωσιακή πορεία που έχει διανύσει. Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Ένα τοπόσημο της Αθήνας για 150 χρόνια. Σύμβολο κύρους, φιλοξενίας, πολυτέλειας, φροντίδας αλλά και αστικού πολιτισμού.

 

 

Φιγούρες των γραμμάτων και τεχνών, πολιτικοί, επιχειρηματίες, βασιλικές οικογένειες, οι πρώτοι του ένοικοι. Κοσμικές δεξιώσεις, συναντήσεις κορυφής, ιστορικές πολιτικές ανακοινώσεις, μερικές μόνο από τις σπουδαίες στιγμές που κλείνει στις σελίδες του το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Ψίθυροι συνομιλιών πρωθυπουργών που καθόρισαν ιστορικές στιγμές, βασιλιάδων και ηγετών κρατών, ο Πιερ ντε Κουμπερτέν και οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες, το πρώτο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 για την είσοδο των ιταλικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος, ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς στην Ελλάδα ανάμεσα σε γοητευτικές, πανέμορφες Ελληνίδες, η απόπειρα δολοφονίας του Ουίνστον Τσόρτσιλ, η εντυπωσιακή Μαρία Κάλλας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Οδυσσέας Ελύτης και η ομιλία του κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Θέα μαγευτική. Επίπλωσις πολυτελεστάτη. Τράπεζα πλουσία. Οίνοι εκλεκτότατοι. Υπηρεσία προθυμοτάτη», αναφέρει η πρώτη διαφημιστική καταχώρηση.

Ως ένα από τα ελάχιστα ξενοδοχεία παγκοσμίως με 150 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, έχει κατακτήσει τον τίτλο του τοπόσημου για την αθηναϊκή κοινωνία και η φήμη του ως αγαπημένου οικοδεσπότη για αρχηγούς κρατών, βασιλείς και σημαντικές προσωπικότητες, παραμένει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο.

Το Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» ήταν και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Ένα παρελθόν, εξίσου σπουδαίο και εντυπωσιακό όσο το παρόν, ένας γαλαξίας αστέρων που φωτίζει μια διαδρομή 150 χρόνων. Βελούδινα κόκκινα χαλιά, επιβλητικοί κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, μεγαλοπρεπής είσοδος και λόμπι, μαρμάρινες σκάλες, ήχοι από το επιβλητικό μαύρο πιάνο: Όλα εδώ όπως και τότε. Σήμερα συμπληρώνει 150 χρόνια λειτουργίας. Ένας «φάρος» αστικού πολιτισμού για τη νέα χιλιετία.

 

“Ένα Ταξίδι Στον Χρόνο: The Immersive Experience”

 

 

Οδηγούμαι στη μεγάλη αίθουσα όπου ένα φαντασιακό και πολυδιάστατο σκηνικό με τη χρήση projection mapping σε πολλαπλές επιφάνειες, έχει στηθεί για να μας οδηγήσει 150 χρόνια πίσω. Στέκομαι στο κέντρο της αίθουσας και όλα συνεχώς μεταβάλλονται, μεταμορφώνονται το ένα μέσα από το άλλο, όλα τα στοιχεία σε ένα τέλεια συγχρονισμένο χορό, ξεκλειδώνουν την ιστορία και μας μεταφέρουν σε ένα νοερό ταξίδι στον χρόνο. Οι τοίχοι, το πάτωμα γεμίζουν χρώματα και κινούμενες εικόνες. Ένα διαδραστικό υπερθέαμα που συνδυάζει εικόνες, ήχους και διηγήσεις έχει ξεκινήσει…

 

1874-1896 | Το πρώτο πολυτελές Ξενοδοχείο

 

Ένα παράθυρο στο γραφείο ανοίγει, φυσάει αέρας και ξεφυλλίζει ένα πρώτο φύλλο. Το ρολόι μετράει αντίστροφα και ο χρόνος μας ταξιδεύει πίσω 150 χρόνια. Μια εφημερίδα ξεφυλλίζεται στον αέρα, εικόνες από την Αθήνα της Εποχής, και μια μεγάλη χρυσή επιγραφή με το όνομα Μέγαρον Δημητρίου.

Μια ξενοδοχειακή μονάδα εγκαθίσταται στο πιο εμβληματικό κτίριο της πλατείας Συντάγματος – στο Μέγαρο Δημητρίου. Και η σιλουέτα ενός άνδρα, του Σάββα Κέντρου, ο περιπλανώμενος Ηπειρώτης…μπορεί μέχρι το 1874 να μην έχει στεριώσει σε καμία δουλειά, αλλά η συνέχεια σίγουρα τον δικαιώνει. Στη γωνία των οδών Σταδίου και Μουσών, της σημερινής… Καραγιώργη Σερβίας το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας είναι γεγονός.

 

 

Καταρράκτες από ροδοπέταλα ξεχύνονται από ψηλά και σκορπίζονται στο πάτωμα σαν εμφανίζεται στην Αθήνα ένας κοσμοπολίτης νεαρός δημοσιογράφος με φρέσκες ιδέες και ισχυρές διασυνδέσεις, ο Θεόδωρος Πετρακόπουλος που σύντομα θα αναλάβει τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, ενώ πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες των πρωταγωνιστών της ιστορίας, αρχιτεκτονικά στοιχεία αίθουσας και διακοσμητικές λεπτομέρειες εμπλουτίζουν τη δράση.

Δύο πρόσωπα ζωντανεύουν στην οθόνη και τα ονόματά τους προβάλλονται με μεγάλα γράμματα: Σάββας Κέντρος και Ευστάθιος Λάμψας. Η εποχή που ο βασικός ιδρυτής από τη μια και το μέλλον από την άλλη, ο Λάμψας φέρνει καινοτόμες ιδέες από το Παρίσι, συναντιούνται με το όνομα του Λάμψα σύντομα ταυτόσημο της ελληνικής φιλοξενίας. Βρισκόμαστε μέσα στο ξενοδοχείο εκείνης της εποχής, ανάμεσα στους κρυστάλλινους πολυελαίους, τρώγοντας με τα πολυτελή σερβίτσια τα εδέσματα της εποχής εκείνης.

 

 

Η πολυτέλεια… οι διακοσμητικές λεπτομέρειες… η ποιότητα των γευμάτων και των οίνων είναι πρωτοφανείς για την αθηναϊκή αστική ζωή. Το μυστικό: οι πολύτιμες παρεμβάσεις της Παλμύρα Παλφρουά -και μετέπειτα- Λάμψα. Τα επόμενα χρόνια, το δαιμόνιο μυαλό του Στάθη Λάμψα επινοεί τα περίφημα χορευτικά δείπνα, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας και η αισθητική της Παλμύρας τα αναδεικνύουν.

Ο χώρος γεμίζει και το αρχιτεκτονικό του κτίριο μας περικλείει με τις εντυπωσιακές του λεπτομέρειες και μας αφήνει άφωνους να κοιτάμε προς πάσα κατεύθυνση. Βρισκόμαστε πλέον στο 1889, τη χρονιά που το Ξενοδοχείο μετονομάζεται σε Hotel de la Grande Bretagne. Οι αλλαγές γρήγορες, με ρυθμό σε συνεπαίρνουν κυριολεκτικά. Ζεις την ιστορία, γίνεσαι μέρος του απολύτου παραμυθιού.

Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία είναι ο επίσημος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Στο μυαλό όλων πλέον, το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία αποτελεί σημείο αναφοράς της Αθήνας.

 

 

 

1910-1944 | Η κομβική θέση του Ξενοδοχείου στην καρδιά του αστικού ιστού παγιώνεται

 

Eντυπωσιακές νοσταλγικές εικόνες μιας εποχής Belle epoque, μας εισάγουν στο επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας. Η «Χρυσή εποχή» φέρνει μαζί της ένα νέο ξεκίνημα. Καταρράκτες από ροδοπέταλα ξεχύνονται από ψηλά και σκορπίζονται στο πάτωμα. Πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Μουσική της εποχής, φωνές και γέλια ανθρώπων που διασκεδάζουν. Σύντομα όλα θα δώσουν τη θέση τους στο σκοτάδι.

 

 

Άλογα καλπάζουν, κανόνια οπλίζουν και εκπυρσοκροτούν για την περίοδο που ξεκινούν οι Βαλκανικοί πόλεμοι, στο δάπεδο, προβάλλονται φλόγες και σύννεφα σκόνης από εκρήξεις όπλων. Θάλασσα με κύματα που φτάνουν σε μεγάλο ύψος εμφανίζονται παντού και εμείς σαστισμένοι, συγκινημένοι ακούμε τον ήχο τους. Βρισκόμαστε στα 1922 και η Μικρασιατική καταστροφή είναι γεγονός, ο κλάδος δοκιμάζεται όπως άλλωστε και οι ανθρώπινες αντοχές.

Συνθέσεις από λευκά αναμμένα κεριά μας περιβάλλουν. Βρισκόμαστε στα 1923 και ο θάνατος του Ευστάθιου Λάμψα έχει αφήσει πίσω του μια τεράστια, αδιαμφισβήτητη πολιτιστική κληρονομιά που για τα επόμενα χρόνια αποζημιώνει διαρκώς όλες τις μέχρι τότε προσπάθειες. Η επιχείρηση συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, πάνω στις υγιείς βάσεις που έθεσε ο Ευστάθιος Λάμψας. Πολυτελή αυτοκίνητα της εποχής προβάλλονται στις οθόνες με φόντο εικόνες εποχής των όψεων της Μεγάλης Βρεταννίας μαζί με εικαστικά από διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Οι πρώτες αφίσες του ΕΟΤ με φόντο γαλάζιο ουρανό και ακτίνες ήλιου, σηματοδοτούν μια εποχή κατά την οποία κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης ενός επίσημου κρατικού θεσμού για το τουριστικό τοπίο της χώρας. Όλα τα μάτια στραμμένα στη δυναμική συμβολή του Ξενοδοχείου στην ανάπτυξη του κλάδου της φιλοξενίας στη χώρα.

Κάθε χρώμα σβήνεται. Όλα δίνουν τη θέση της στο άσπρο μαύρο. Βρισκομαστε στο ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το πρώτο διάγγελμα του πολέμου προς τις δυνάμεις του Άξονα γίνεται από το στρατιωτικό επιτελείο που στεγάζεται πλέον στο εσωτερικό του. Ενας κινούμενος λαβύρινθος από στοές είναι η εικόνα αυτής της περιόδου που το ξενοδοχείο επιτάσσεται και γίνεται στρατηγείο με υπόγειες στοές – εξόδους διαφυγής.

 

 

Μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης, το 1944, οι ανώτατοι αξιωματικοί των Ναζί διαμένουν και εργάζονται στους χώρους του. Όλα γύρω αγωνιώδη. Σβάστικες, στρατιώτες του Γ’ Ράιχ, μπότες που αντηχούν πόνο και οργή. Η σιλουέτα του Τσώρτσιλ, με το πούρο στο στόμα του διόλου τυχαία. Γιατί ακόμα και για όσους δεν έχουν μυηθεί σε ιστορικές λεπτομέρειες της περίφημης απόπειρας δολοφονίας του Βρετανού Πρωθυπουργού σίγουρα είναι γνωστή. Τον Δεκέμβριο του 1944 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ταξιδεύει εσπευσμένα στην Αθήνα αλλά δεν θα μείνει στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπως κάποιοι λανθασμένα πιστεύουν και οργανώνουν την απόπειρα δολοφονίας του. Στο υπόγειο ανακαλύπτονται τα εκρηκτικά, και το ιστορικό Ξενοδοχείο διασώζεται την τελευταία στιγμή.

 

 

1945-2003 | Η πορεία και εξέλιξη προς το μέλλον σε διεθνές πλαίσιο

 

Στον απόηχο του παγκόσμιου πολέμου, ξεσπά ο Εμφύλιος, η ανθρώπινη ιστορία μετράει τις πληγές της. Το ξενοδοχείο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Συνεχείς είναι οι δομικές και αισθητικές επεμβάσεις για να καλυφθούν και να επουλωθούν τα τραύματα. Ζωγραφικές επεμβάσεις σταδιακά αποκαθιστούν την πρόσοψη και η ομορφιά επανέρχεται για να υποδεχθεί τα επόμενα χρόνια, τα πρώτα ελληνικά Καλλιστεία, αλλά και πλήθος κοσμικών εκδηλώσεων διεθνούς ακτινοβολίας, επιδείξεις οίκων μόδας, χοροεσπερίδες και αφίξεις διασημοτήτων διαμορφώνουν τον σύγχρονο χαρακτήρα του. Από το 1959 έχει πλέον επίσημα εγκαινιαστεί το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία της νέας εποχής.

 

 

Με την πτώση της χούντας, ο Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει από την εξορία και διαμένει στον πέμπτο όροφο του ξενοδοχείου. Η παρουσία του καθοριστική για τη φιλοξενία των Ευρωπαίων ηγετών των χωρών-μελών της ΕΟΚ. Οι σημαίες κρατών-μελών της ΕΕ μας αγκαλιάζουν περιμετρικά.

Οι νέες τάσεις του ξενοδοχειακού κλάδου δεν ευνοούν πλέον την οικογενειακή μορφή της επιχείρησης. Ο ταχύς βηματισμός, οι γρήγορες εξελίξεις, ο εκσυγχρονισμος, απαιτούν διαφορετική προσέγγιση.
To ξενοδοχείο γίνεται μέλος της Luxury Collection της Starwood Hotels and Resorts. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, ανακαινίζεται ριζικά και παίρνει τη σημερινή του μορφή.
150 χρόνια Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Πάντα στο επίκεντρο των εξελίξεων.

 

 

H πρωτοποριακή έκθεση “Ένα Ταξίδι Στον Χρόνο: The Immersive Experience” στη θρυλική αίθουσα Grand Ballroom ολοκληρώθηκε. Με αφετηρία το 1874, έτος ίδρυσης του ξενοδοχείου και μέσα από σπάνια ντοκουμέντα και ξεχωριστά πρωτοσέλιδα εποχής, γίναμε μάρτυρες της εντυπωσιακής πορείας της Μεγάλης Βρεταννίας μέχρι σήμερα. Μιας πορείας συνυφασμένης με όλες τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που διαμόρφωσαν την πορεία της χώρας μας.

Τα 150 χρόνια της Μεγάλης Βρεταννίας μόνο ως γνήσιος πολιτιστικός θησαυρός μπορούν να προσληφθούν από τον παρατηρητή του παρόντος και τον ιστορικό του μέλλοντος. 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.