Βόννη, μια πρώην πρωτεύουσα μας συστήνεται ξανά

Πέντε ξεχωριστοί λόγοι να επισκεφθείτε τη Βόννη, που έχει όλα τα προτερήματα μιας πρωτεύουσας συνδυασμένα με τη χάρη μιας πόλης μόλις 300.000 κατοίκων

Κείμενο – Φωτογραφίες:  Ζαφείρης Χαραλαμπίδης

 

Η Βόννη στους Γερμανούς είναι πιο γνωστή ως η γενέτειρα του Ludwig van Beethoven.  Υπήρξε πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας μέχρι το 1990 για να παραχωρήσει τη θέση της στο Βερολίνο μετά την ενοποίηση. Συχνά οι ταξιδιώτες την παραβλέπουν για τις πιο λαμπερές γειτονικές της πόλεις, την Κολωνία και το Ντίσελντορφ. Άδικα όμως, γιατί η Βόννη πολιτιστικά έχει όλα τα προτερήματα μιας πρωτεύουσας συνδυασμένα με τη χάρη μιας πόλης μόλις 300.000 κατοίκων. Από την Ελλάδα μπορεί να φτάσει κανείς πολύ εύκολα είτε μέσω Φρανκφούρτης, είτε πετώντας στα κοντινά αεροδρόμια της Κολωνίας και του Ντίσελντορφ. 

Στη Βόννη βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία μεγάλων οργανισμών όπως η Deutsche Telekom και η Deutsche Post DHL, καθώς και τα γραφεία πολλών ιδρυμάτων του Ο.Η.Ε, γεγονός που την κάνει μια κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική πόλη χάρη στους χιλιάδες ξένους υπηκόους που εργάζονται σε αυτούς τους οργανισμούς.  Χτισμένη στις όχθες του Ρήνου, προσφέρει επίσης ευκαιρίες για πεζοπορικές εξορμήσεις σε ένα πανέμορφο τοπίο μέσα σε ένα δάσος δίπλα στο ποτάμι.

Όπως όλες οι γερμανικές πόλεις, τα Χριστούγεννα είναι πάντα μια ωραία εποχή για να τις επισκεφτεί κανείς, καθώς οι Χριστουγεννιάτικες αγορές δίνουν ένα απαράμιλλα γιορτινό κλίμα. 

Αν όμως χρειάζεστε και κάποιο παραπάνω λόγο για να προγραμματίσετε μια επίσκεψη, αυτή την εποχή μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον πέντε που θα έκαναν την εξόρμηση σας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

– 1 –

Η αναδρομική έκθεση στο BUNDESKUNSHALLE με τίτλο THE REINER WERNER FASSBINDER METHOD, που προσεγγίζει σε βάθος μέσα από αναλυτικά κείμενα και άγνωστο φωτογραφικό υλικό τη ζωή και το έργο του σημαντικού Γερμανού σκηνοθέτη που χάθηκε πρόωρα το 1982 σε ηλικία 37 και μόλις λίγους μήνες πριν την πρεμιέρα της σπουδαίας του ταινίας Querelle. 

Στην έκθεση παράλληλα με τη δική του πορεία παρουσιάζονται όλα τα γεγονότα που επηρέασαν, στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο, την εποχή του και τον ίδιο. Επίσης εκτίθενται κοστούμια από τις σημαντικές του ταινίες, μεταξύ άλλων «Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν», «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ», “Berlin Alexanderplatz”, “Lola”, “Lili Marleen” και φυσικά από το κύκνειο του άσμα “Querelle”.

– 2 –

Η εμβληματική εκκλησία της πόλης BONNER MÜNSTER, η οποία  έχει χτιστεί τον 11ο αιώνα και έχει πρόσφατα ανακαινισθεί, φιλοξενεί μέσα στο ναό μια ενδιαφέρουσα έκθεση μοντέρνας τέχνης των Gerhard Richter, Anthony Cragg, Heinz Mack, Monica Boncini και Mariele Neudecker. 

Οι πολύχρωμοι πίνακες και τα γλυπτά των καλλιτεχνών συνυπάρχουν αρμονικά με τα γοτθικά και μπαρόκ στοιχεία της Βασιλικής της Βόννης. Είναι μια μη-αναμενόμενη προσέγγιση και κυρίως ένα σύγχρονο πάντρεμα της καθολικής εκκλησιαστικής τέχνης με την τέχνη του 21ου αιώνα.

– 3 –

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη και κυριολεκτικά στο σιδηροδρομικό σταθμό Rolandseck βρίσκεται το ARP MUSEUM. Το μουσείο αυτό το οραματίστηκε το ζεύγος των πρωτοπόρων καλλιτεχνών Hans Arp και Sophie Taeuber-Arp, οι οποίοι γνωρίστηκαν το 1915, για να φιλοξενήσει τα έργα τους. Μετά από πολλές περιπέτειες που κράτησαν πολλά χρόνια μετά τον θάνατό τους, το μουσείο εγκαινιάστηκε τελικά το 2007 σε μια μαγική τοποθεσία, 40 μέτρα πάνω από τον Ρήνο. 

Ένα επίτευγμα του διάσημου Αμερικανού αρχιτέκτονα Richard Meier που συνδυάζει σε έναν ενιαίο χώρο, έναν σιδηροδρομικό σταθμό, ένα μουσείο και ένα πανέμορφο εστιατόριο. Το κτήριο  αναπτύσσεται σε πολλαπλούς ορόφους και έχει εντυπωσιακή θέα στο ποτάμι. 

Αν και το οικοδόμημα από μόνο του δικαιολογεί μια επίσκεψη, αυτή την εποχή φιλοξενεί επίσης δύο αξιόλογες εκθέσεις. Η πρώτη παρουσιάζει έργα γλυπτικής και πλαστικών τεχνών μέχρι το 1900.  Η δεύτερη πολύ αξιόλογη έκθεση, με τίτλο CORPUS, είναι της Γερμανίδας γλύπτριας STELLA HAMBERG, η οποία εκθέτει έργα της της περιόδου 2007 έως 2021.

– 4 –

Το KUNSTMUSEUM BONN είναι ένα μουσείο που θα το ζήλευε οποιαδήποτε μεγαλούπολη. Σχεδιασμένο από τον Βερολινέζο αρχιτέκτονα Axel Schultes θεωρείται σε όλη τη Γερμανία σαν πρότυπο δείγμα μουσειακής αρχιτεκτονικής. 

Οι μόνιμες συλλογές του περιλαμβάνουν έργα του διάσημου Γερμανού εξπρεσιονιστή ζωγράφου August Macke, ο οποίος έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Βόννη, στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Επίσης φιλοξενούνται πολλά έργα και άλλων Γερμανών εξπρεσιονιστών από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του Ρήνου. Σε άλλη πτέρυγα του μουσείου και σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες ανά καλλιτέχνη, παρουσιάζεται το έργο σύγχρονων Γερμανών ζωγράφων, φωτογράφων και video artists που δημιούργησαν από το 1945 και μετά. 

– 5 –

Έργα από την ιδιωτική συλλογή των σημαντικών συλλεκτών Erika και Roff Hoffmann παρουσιάζονται σε μια έκθεση στο BUNDESKUNSTHALLE με τίτλο Ο ΑΔΑΜ, Η ΕΥΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΔΙ. Η έκθεση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργίες των Frank Stella, Mike Kelley, Takis, Felix Gonzalez-Torres και του Ιάπωνα installation artist Chiharu Shiota, τις οποίες σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να δει.

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις πολιτιστικές προτάσεις που έχει κανείς να επιλέξει στη Βόννη. Η ίδια η πόλη επίσης έχει πολλά ενδιαφέροντα δείγματα αρχιτεκτονικής είτε σε σύγχρονα κτήρια που στεγάζουν μεγάλες εταιρείες, είτε σε κτήρια προηγούμενων αιώνων όπως το Δημαρχείο και το Poppelsdorf Palace. Στην Βόννη επίσης βρίσκεται το μοναδικής αισθητικής μουσείο Arithmeum. 

Συνδυάστε τις πολιτιστικές σας εξορμήσεις με μια επίσκεψη στους Βοτανικούς Κήπους, πεζοπορία στις όχθες του Ρήνου, βόλτες στο γραφικό της κέντρο και στη γεμάτη με εστιατόρια και μπαράκια Altstadt και θα φύγετε γεμάτοι νέες εμπειρίες από μια πόλη που συνήθως δεν είναι στο ραντάρ των τουριστών. 

Και μια συμβουλή,  μην φύγετε από τη Βόννη αν δεν κάνετε μια στάση στον πασίγνωστο φούρνο του Max Kugel για να δοκιμάσετε ένα από τα περιζήτητα ψωμιά του. Θα με θυμηθείτε…

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.