«Βιβλία στα σύννεφα»: Το βιβλιοπωλείο Duoyun στη Σαγκάη μια ακόμη μοναδικού κάλλους και φαντασίας δημιουργία του Wutopia Lab

Μοιάζει με σύννεφο - σύμβολο ιδεών και ελευθερίας που αναδύεται από τις όχθες του ποταμού Yongning

Φωτογραφίες: © Courtesy of CreatAR Images

«Δεν μου αρέσει να με κρατούν δεμένο κάτω, είμαι ελεύθερο πνεύμα» – Yu Ting

Eπίσημα άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους λάτρεις και όχι μόνο του βιβλίου, στις 26 Ιουνίου 2021. Το βιβλιοπωλείο Duoyun στη Σαγκάη μια ακόμη μοναδικού κάλλους και φαντασίας δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Wutopia Lab μοιάζει με σύννεφο – σύμβολο ιδεών και ελευθερίας που αναδύεται από τις όχθες του ποταμού Yongning.

Έμπνευση για τον σχεδιασμό η ήρεμη και ευχάριστη ατμόσφαιρα που περιβάλλει τις όχθες του ποταμού. Το βράδυ, πολλοί άνθρωποι μαζεύονται για τη δική τους διασκέδαση κατά μήκος του ποταμού, ζωηροί και χαρούμενοι αλλά όχι θορυβώδεις. Ο αέρας είναι ελαφρώς υγρός και η αύρα του ποταμού αναζωογονεί τις αισθήσεις. «Το βλέμμα μου ακολούθησε την οριζόντια γραμμή του ορίζοντα. Ζήλεψα την ηρεμία και την ευχαρίστηση αυτής της πόλης, σπάνια στη Σαγκάη. Ξαφνικά, ένιωσα την επιθυμία δημιουργίας ενός σύννεφου, που αργά και ήρεμα να αναδύεται πάνω από το ποτάμι», αναφέρει σχετικά ο Yu Ting, Chief Architect.

Ένα άκρως ποιητικό και δραματικό τοπίο που γίνεται αμέσως εμφανές βλέποντας το βιβλιοπωλείο Duoyun του Wutopia Lab με τους τέσσερις βασικούς όγκους του, ντυμένους με λευκούς συνεχόμενους διάτρητους τοίχους από πάνελ αλουμινίου, που ενώνονται με μια κεντρική αυλή ενσαρκώνει την παραμυθένια ελαφρότητα.

Το συγκρότημα φιλοξενεί διάφορες λειτουργίες όπως η είσοδος και ο προαύλιος χώρος, η πολιτιστική και δημιουργική αίθουσα, μια αίθουσα διαλέξεων, έναν χώρο καφέ, συνδεόμενες βεράντες, εκθεσιακοί χώροι καθώς και ο βασικός πυρήνας του σχεδιασμού, το βιβλιοπωλείο.

Δανειζόμενος τη βασική τυπολογία της αρχιτεκτονικής περιπτέρων και των Siheyuan (όπου οι δομές περιβάλλουν μια κεντρική αυλή στις τέσσερις πλευρές της) – η αυλή με τους τρεις πλαϊνούς κήπους μπροστά, νότια και δυτικά μαζί με τον τοίχο ενσωματώνει τους όγκους σε ένα οπτικά συνεχές συγκρότημα.

Κυρίαρχα χρώματα

Ο εσωτερικός σχεδιασμός γεμάτος σχεδιαστικούς συμβολισμούς για τα σύννεφα και την παραμυθένια ποιητική αύρα, διαθέτει στοιχεία όπως σκαλισμένες πόρτες, λογότυπα και υπαίθρια καθίσματα.

Πέντε διαφορετικά χρώματα χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν τις πέντε κύριες λειτουργικές περιοχές του βιβλιοπωλείου – το πορτοκαλί εστιάζει στα βιβλία και στην αίθουσα του καφέ, το πράσινο για το κεντρικό βιβλιοπωλείο, αλλά και την αίθουσα πολιτιστικών και δημιουργικών δράσεων, ένα χρώμα που αποτελεί βασικό στοιχείο της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Duoyon. Το απαλό βυσσινί επιλέχθηκε για τον χώρο ομιλίας στον δεύτερο όροφο, ενώ το ροζ που μετατρέπεται σε μωβ έχει επιλεγεί για τον χώρο της έκθεσης.

Πυραμίδες και Λαβύρινθοι

Το έργο του καλλιτέχνη Roelof Louw (1967) Pyramid of Oranges, χρησίμευσε ως έμπνευση για την οπτική εστίαση του βιβλιοπωλείου, με τις μεγάλες τριγωνικές πυραμίδες σμαραγδί χρώματος που λειτουργούν σαν ράφια σε κεντρικά σημεία του χώρου. Ένας συγκεκριμένος χώρος του καταστήματος παίρνει ένα πιο σκοτεινό σκηνικό, ντυμένος με ξύλα, τα ράφια και τα έπιπλα από το δάπεδο μέχρι την οροφή του μετατρέπονται σε χώρο με δαιδαλώδεις διαδρόμους που θυμίζουν λαβύρινθο.

Γοητευμένος ο Yu Ting από την πολύπλοκη οργάνωση ενός χώρου και με έντονη τη διάθεση να δημιουργήσει την εμπειρία του χρόνου, ένας λαβύρινθος είναι ένας εξαιρετικός αρχιτεκτονικός τύπος σε συνδυασμό με το φως για να επιτευχθεί αυτή η εμπειρία. Έτσι τα ράφια και τα έπιπλα γίνονται οι τοίχοι του λαβύρινθου του βιβλιοπωλείου.

Απροσδόκητα στον χώρο του καφέ (περίπτερα), τα πορτοκαλί έπιπλα θυμίζουν περισσότερο κυματισμούς. «Και όταν τεμπελιάζω στον καναπέ στην υπερυψωμένη πλατφόρμα κοντά στο παράθυρο, η στάθμη του ποταμού ξετυλίγεται σαν κύλινδρος, ένα είδος χρονικής άποψης που θυμίζει κινέζικη ζωγραφική, ξαναζωντανεύει απροσδόκητα, και νιώθω εκείνο το υπέροχο συναίσθημα που ένιωσα όταν στάθηκα δίπλα στο ποτάμι για πρώτη φορά», σημειώνει σχετικά ο Yu Ting.

Αναλογιζόμενος τη σύγχρονη αρχιτεκτονική πάνω στις βάσεις της οποίας σχεδιάστηκε το βιβλιοπωλείο Duoyun στο Huangyan, αντικατοπτρίζοντας τη χαρά της ανάγνωσης και την ηρεμία του να βρίσκεσαι κοντά σε ένα υδάτινο σώμα, ο Yu Ting αναφέρει:

«Η αρχιτεκτονική είναι γραφή. Πάντα πίστευα ότι ένα βιβλιοπωλείο πρέπει να αντικατοπτρίζει το πνεύμα της πόλης ή της περιοχής, καθώς περιέχει επίσης την ιστορία και την ουσία του τόπου.

Το βιβλιοπωλείο Duoyun στο Huangyan είναι η κατανόηση και η απάντησή μου για την πόλη, τους ανθρώπους που ζουν εκεί, τον πολιτισμό της. Πιστεύω ότι οι μικρές πόλεις στην Κίνα δεν διαθέτουν ένα σύγχρονο πνεύμα που διαμορφώνει το δικό τους. Οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να φροντίζουν να μην ακολουθούν τυφλά τη μόδα των μεγαλουπόλεων, ιδιαίτερα των δυτικών, ή να μην κολλάνε στη λογική των ιστορικών μορφών.

Είναι απολύτως δυνατό να εξαγάγουμε τη γλώσσα του παρελθόντος και τις μεταφορές για να δημιουργήσουμε νέες μορφές τέχνης και χώρους που αντικατοπτρίζουν το παρόν. Θα ήθελα να πιστεύω ότι ένα τέτοιο έργο είναι και αυτό το βιβλιοπωλείο. Αν όλες οι μικρές πόλεις της Κίνας ήταν εναρμονισμένες, με την ιστορία και το σκηνικό της όσο η Χουανγκγιάν και συγχρόνως επικεντρωνόταν στο να χαράξει το δικό της μέλλον, χωρίς να επιβάλλει μια σύγχρονη, ψυχρή αισθητική, τότε θα αποτελούσαν ένα πολυεπίπεδο, ζεστό και όμορφο μέρος».

Info 

Books in Clouds — Duoyun Bookstore, Huangyan από το αρχιτεκτονικό γραφείο: Wutopia Lab  | Chief Architect: Yu Ting | Photography: CreatAR Images

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.