Τζέιν Γκούντολ: «Αν δεν κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, τελειώσαμε»

Η διάσημη Bρετανίδα πρωτευοντολόγος και ακτιβίστρια Τζέιν Γκούντολ, μια εν ζωή ηρωίδα που δίνει καθημερινά αγώνα για τη σωτηρία της φύσης έκρουσε για ακόμα μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου

Στις αρχές Ιουνίου η διάσημη Bρετανίδα πρωτευοντολόγος και ακτιβίστρια Τζέιν Γκούντολ, μια θρυλική γυναίκα, μια γοητευτική αφηγήτρια και μια εν ζωή ηρωίδα που δίνει καθημερινά αγώνα για τη σωτηρία της φύσης με συναρπαστική ιστορία και εμπειρία έκρουσε για ακόμα μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου.

Πέρα από τη μοναδική σχέση που ανέπτυξε με τα ζώα οι προσπάθειές της για τη σωτηρία του πλανήτη είναι άοκνες. Παρόλο που κατά καιρούς έχει δηλώσει αισιόδοξη για το μέλλον, όχι με αυτά που συμβαίνουν προς το παρόν παγκοσμίως, αλλά με αυτά που ελπίζει ότι θα συμβούν καθώς τα σημερινά παιδιά θα ενηλικιώνονται. Σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε με θέμα την παγκόσμια γεωργία η Γκούντολ μίλησε όχι μόνο για την περιβαλλοντική ανησυχία, αλλά και για την τρέχουσα πανδημία του covid-19 και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ο κόσμος να προσαρμοστεί για να επιβιώσει.

Η Γκούντολ υποστηρίζει ότι η εντατική καλλιέργεια και η υπερβολική εκμετάλλευση του φυσικού κόσμου είναι μέσα στις αιτίες που πρέπει να αναζητήσουμε την προέλευση της πανδημίας. Κάνει μια ζοφερή  πρόσκληση αφύπνισης του κόσμου λέγοντας:

«ένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτήν την κρίση είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους μας. Αν δεν κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, τελειώσαμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε πολύ περισσότερο έτσι…».

Η ανθρωπολόγος ζήτησε ταχεία μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων και παύση της καταστροφής των φυσικών οικοτόπων:

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής στη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο. Ένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτήν την κρίση είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους μας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τη διατροφή μας και να μετακινηθούμε στη χορτοφαγία – για χάρη των ζώων, του πλανήτη και της υγείας των παιδιών μας », προειδοποίησε η Γκούντολ. Εκτός από την παρότρυνση του κόσμου να απομακρυνθεί από τη γεωργική βιομηχανία και την καταστροφή της άγριας πανίδας, η Γκούντολ συζήτησε επίσης την ανάγκη τερματισμού της παγκόσμιας φτώχειας, του πολέμου και της βίας προκειμένου να προστατευθεί η φύση για το μέλλον.

Στην ηλικία των 86 ετών, η Δρ Τζέιν Γκούντολ συνεχίζει να ταξιδεύει 300 μέρες τον χρόνο, δίνοντας διαλέξεις για την περιβαλλοντική κρίση, διακηρύσσοντας την πεποίθηση και την ελπίδα πως το ανθρώπινο είδος θα καταφέρει τελικά να λύσει τα προβλήματα που προκάλεσε στον πλανήτη.

Η Τζέιν Γκούντολ αναγνωρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της εποχής μας, καθώς έχει προσφέρει πολλά με τη δράση της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ήδη, από το 1960, η πρωτοπόρος μελέτη της Γκούντολ στην Τανζανία πάνω στη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων τάραξε τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Ήταν η πρώτη που απέδειξε ότι ο άνθρωπος δεν ήταν το μοναδικό είδος που μπορούσε να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί εργαλεία και ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα και προσωπικότητα. Χάρη στην επιστημονική της έρευνα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο είδος και τα ζώα. Το 1977 ίδρυσε το φημισμένο πλέον ινστιτούτο ερευνών που φέρει το όνομά της. Το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ συνεχίζει τις επιστημονικές της μελέτες και παράλληλα καινοτομεί στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, των τοπικών πληθυσμών στις αφρικανικές χώρες.

Η Δρ Γκούντολ έχει γράψει δεκάδες βιβλία, τόσο για παιδιά όσο και για ενηλίκους και έχει συνεισφέρει στη δημιουργία αρκετών ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν μέσω του National Geographic. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και θέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι: Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και Dame της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.