«Αν και έχω μεγαλώσει, ακούω ακόμα τον ήχο του κουδουνιού από το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη, όπως το ακούν και όλοι όσοι πιστεύουν πραγματικά», ακούμε στο τέλος της ταινίας να λέει μετά από χρόνια πια, το 8χρονο αγόρι (Hero boy) που βρήκε την πίστη του στο πνεύμα των Χριστουγέννων σ’ ένα ταξίδι με το Πολικό Εξπρές.

Και ποια παιδική ψυχή δεν θα ευχόταν να έρθει ένα μαγικό τρένο και να φέρει πίσω για πάντα την πίστη της στη μαγεία των Χριστουγέννων και όχι μόνο;

Το «Πολικό Eξπρές» είναι από τις ταινίες που σε ταξιδεύουν σε όλα εκείνα τα ονειρικά μονοπάτια που σημαίνουν για ένα παιδί «Χριστούγεννα» και όλα όσα φαντάζεται ότι θα συμβούν σε μια περιπέτεια που ξεκινά και τελειώνει μια συναρπαστική βραδιά Παραμονής Χριστουγέννων.

Η υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις («Επιστροφή στο Μέλλον 1-3», «Ναυαγός», «Φόρεστ Γκαμπ») κυκλοφόρησε το 2004 βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Κρις Βαν Όλσμπεργκ και βρίσκεται πλέον στη λίστα με τις κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες, αλλά με τα Ρεκόρ Γκίνες ως η πρώτη αποκλειστικά ψηφιακή ταινία, καθώς δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω motion capture technology (αποτύπωση κίνησης), με αληθινούς ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες και στη συνέχεια να «μπαίνουν» ψηφιακά στο κινούμενο σκίτσο.

Σε πολλαπλούς ρόλους συναντάμε τον Τομ Χανκς να πρωταγωνιστεί ερμηνεύοντας από τον ελεγκτή-υπεύθυνο του τρένου, στο 8χρονο “Hero boy” και τον πατέρα του, στο φάντασμα του τρένου και τον Άγιο Βασίλη. Το καστ ολοκληρώνουν οι Daryl Sabara, Nona Gaye, Jimmy Bennett, and Eddie Deezen.

 

 

Το μεγάλο, εντυπωσιακό ταξίδι του Polar Express μέχρι να φτάσει στον Βόρειο Πόλο ακριβώς στην ώρα του για να δοθεί το πρώτο δώρο των Χριστουγέννων από τον Άγιο Βασίλη ντύνουν οι παρτιτούρες του Άλαν Σιλβέστρι. Η πρωτότυπη μουσική του υποψήφιου για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Άλαν Σιλβέστρι («Οι Εκδικητές», «Φόρεστ Γκαμπ», «Επιστροφή στο Μέλλον 1-3», «Αρπακτικό») μάς καθοδηγεί από την πρώτη στιγμή της επιβίβασης στο μαγικό τρένο, μάς συνοδεύει στο σερβίρισμα της ζεστής σοκολάτας, μάς συγκινεί στη συνάντηση με τον μικρό, μοναχικό Μπίλι (Lonely Boy), εντείνει την αγωνία στο κυνήγι του χαμένου χρυσού εισιτηρίου, μάς «βυθίζει» στο βαγόνι με τα εγκαταλελειμμένα παιχνίδια, δίνει ρυθμό μέχρι το τρένο να ξεφύγει από τον σπασμένο παγετώνα και να φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί οι υποβλητικές νότες συνεχίζουν να σκιαγραφούν την περιπέτεια των τριών παιδιών από τα άδυτα του κόσμου των καλικάντζαρων που αποφασίζουν “who’s naughty and nice” στον τεράστιο σάκο με τα δώρα που γράφουν “Do not open until Christmas” λίγο πριν βρει τη θέση του στο έλκηθρο.

Τυλιγμένη γιορτινά η αξία της φιλίας, της ομαδικότητας, του «μαζί» φωτίζει τη μουσική διαδρομή της ιστορίας του “Polar Express” και μας υπενθυμίζει ότι είναι αυτή που μπορεί να κάνει την πίστη να λάμψει ξανά, γιατί όπως λέει και ο στίχος: “You have everything you need, If you just believe”.

 

 

 

Τα φετινά Χριστούγεννα, λοιπόν αντί να απολαύσουμε αυτή τη γλυκιά, χριστουγεννιάτικη ιστορία στον καναπέ του σπιτιού μας, μικροί και μεγάλοι θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε στις 20 και 21 Δεκεμβρίου την πιο ζωντανή και γιορτινή εμπειρία του «Πολικού Εξπρές», στο “The Polar Express in Concert”. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Χορωδία της ΕΡΤ & Δήμου Αθηναίων συμπράττουν υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα, φέρνουν το Πολικό Εξπρές στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και μας καλούν να επιβιβαστούμε. Θα ερμηνεύσουν ζωντανά την πλήρη παρτιτούρα που υπογράφει ο Άλαν Σιλβέστρι με τα πρωτότυπα τραγούδια του Γκλεν Μπάλαρντ, ενώ η ταινία θα προβάλλεται σε οθόνη HD 12 μέτρων.

 

 

Για την παρτιτούρα του ο Σιλβέστρι μαζί με τις υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα με τον Γκλεν Μπάλαρντ για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι (“Believe”) κέρδισε επίσης το βραβείο ASCAP Film and Television Music Award (Αμερικάνικος Σύλλογος Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών), ενώ τον Νοέμβριο του 2007 το soundtrack έγινε Χρυσό από την RIAA (Ένωση Ηχογραφήσεων της Αμερικής) και θεωρείται ένα από τα σάουντρακ ταινιών με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Οι μελωδίες αυτές λοιπόν θα μας ταξιδέψουν στο απόκοσμο τοπίο του Βόρειου Πόλου, σε μια εντυπωσιακή διαδρομή με φόντο το Βόρειο Σέλας μέχρι να φτάσουμε στην κεντρική πλατεία με το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο χορεύοντας με τους καλικάντζαρους και περιμένοντας όλοι μαζί τον Άγιο Βασίλη. Αλλά πάνω από όλα θα μας γυρίσουν πίσω σε εκείνη την ανυπομονησία των παιδικών μας χρόνων να τσακώσουμε τον Άγιο Βασίλη τη στιγμή που πίνει το γάλα και τα μπισκότα, λίγο πριν αφήσει το δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και φύγει τρέχοντας από την καμινάδα, πριν προλάβει να μας πει αυτό που είπε στο Hero Boy:

«Θυμίσου ότι το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων είναι στην καρδιά σου».

 

Info

The Polar Express in Concert | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών