Τα μαθήματα παθήματα του Αδριάνειου Υδραγωγείου: Ένας εορταστικός «περίπατος» πάνω σε εργαλεία και διαδικασίες συμμετοχικότητας και βιωματικής μάθησης

Η ομάδα έργου και η κοινότητα των Περιπατητών Νερού ολοκληρώνουν το πρώτο τους ταξίδι στο Αδριάνειο Υδραγωγείο

Φωτογραφίες: © Χρήστος Μπουρελιάς, The ArchLabyrinth

Η ομάδα έργου και η κοινότητα των Περιπατητών Νερού αφού χώθηκαν μέσα σε στενές στοές σκέψεων, πλατσούρησαν σε δροσερές ιδέες και λερώθηκαν με λάσπες δράσης ολοκληρώνουν το πρώτο τους ταξίδι στο Αδριάνειο Υδραγωγείο. Αναδύονται από αυτό και έρχονται να μοιραστούν μαζί σας τα… μαθήματα και τα παθήματά τους.

Οι Περιπατητές Νερού σας προσκαλούν σε μια τελευταία -προς το παρόν- στάση του ταξιδιού τους, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 18:30 στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα) για να μοιραστούν και να συζητήσουν μαζί σας στιγμιότυπα της εμπειρίας τους: μεθοδολογία, εργαλεία, προβληματισμούς αλλά και εκπλήξεις και προκλήσεις ενός πρωτότυπου εγχειρήματος συνεργασίας, συμμετοχικότητας και δράσης με την κοινότητα για την ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού και όμως αόρατου πόρου της Αττικής, το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Τι έμαθαν από το οδοιπορικό τους και πώς μπορούν να το μετατρέψουν αυτό σε περαιτέρω έμπνευση και γνώση; Πώς μπορεί ένας πόρος όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο να αποτελέσει αφορμή για βιωματική εκπαίδευση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και καταβολών; Τι έχουμε να μοιραστούμε με ανθρώπους και ομάδες που δραστηριοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους γύρω από το σημαντικό αυτό μνημείο αλλά και γύρω από το νερό;

Η εκδήλωση αποτελείται από τρία μέρη:

  • Εισαγωγή για το Αδριάνειο Υδραγωγείο από τον κ. Νίκο Μαμάση, Καθηγητή στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, παρουσίαση Περιπατητών Νερού, μεθοδολογίας και αποτελεσμάτων του προγράμματος από την ομάδα έργου και αναφορά στο πρόγραμμα Active Citizens Fund από την κα Τζένη Λαζάρου εκπρόσωπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
  • Συζήτηση για την σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, με συμμετοχή εκπαιδευτικών διαφορετικών βαθμίδων, καθώς και ειδικών διαφορετικών αντικειμένων που ασχολούνται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο και γενικότερα με την περιβαλλοντική και βιωματική εκπαίδευση.
  • Κοπή πίτας και εορταστικό κλείσιμο του προγράμματος με το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Ματζούνια».

 

Σχετικά με τους Περιπατητές Νερού

Οι Περιπατητές Νερού είναι μια προσπάθεια να «περπατήσουμε» και να μειώσουμε την απόσταση που συχνά υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών από τη μία, και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αστική ανάπτυξη από την άλλη.

Το έργο έχει ως στόχο να κάνει ένα πείραμα: να προ(σ)καλέσει την Κοινωνία των Πολιτών και τους φορείς λήψης αποφάσεων να συμμετέχουν στην εφαρμογή μιας πρωτότυπης, διατοπικής προσέγγισης συμμετοχικότητας στην αστική ανάπτυξη. Ειδικότερα, στοχεύει στον συμμετοχικό σχεδιασμό δράσεων ανάδειξης και αξιοποίησης ενός μοναδικού πολιτιστικού και υδάτινου αγαθού που… διέρχεται κάτω από τα πόδια μας: Του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε το 140 μ.Χ. και είναι το μοναδικό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο – για το είδος και το μήκος του – που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη και ακόμα μεταφέρει νερό. Έχει μήκος 20 χλμ και συνδέει τις γειτονιές των Δήμων Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων. Πρόκειται για έναν -μοναδικής αξίας- αστικό πόρο σε επίπεδο περιβάλλοντος (νερό), πολιτισμού (μνημείο) και αστικής δικτύωσης (δίκτυο).
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις των Περιπατητών Νερού εδώ.

Το έργο Περιπατητές Νερού υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Όχι Παίζουμε/ UrbanDig Project και εταίρο την Art Of Hosting Athina. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Πληροφορίες

 Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 18:30 στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα)

Είσοδος δωρεάν

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.