Τα έξι βότανα που φέρνουν την άνοιξη στο σπίτι μας

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχουμε κήπο ακόμα κι ένα μικρό μπαλκόνι φέρνει την άνοιξη

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

«Κανένας χειμώνας δεν διαρκεί για πάντα. Καμία άνοιξη δεν παρακάμπτει τη σειρά της.» Χαλ Μπόρλαντ

Ποιος δεν αγαπά τα βότανα; Ο ψιλοκομμένος μαϊντανός στις ψημένες πατάτες, ο βασιλικός στην καλοκαιρινή ροδοκόκκινη ντομάτα, ο κόλιανδρος στο κους κους σας και η φρέσκια ρίγανη στο πιάτο με τις ελιές και τα παξιμάδια πάντα είναι αυτά τα μικρά μυστικά των βοτάνων που χαρίζουν αυτές τις μοναδικές γευστικές απολαύσεις.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχουμε κήπο ακόμα κι ένα μικρό μπαλκόνι φέρνει την άνοιξη. Όχι μόνο δεν χρειάζονται πολύ χώρο αλλά είναι αρκετά διασκεδαστικά και εύκολα. Και το αποτέλεσμα: θα φροντίζει να αρωματίζει καθημερινά τα πιάτα σας και χωρίς κόπο. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μερικές γλάστρες σε μια μικρή ηλιόλουστη γωνιά.

Ποια είναι όμως αυτά τα βότανα;

O βασιλικός θα έλεγα είναι ο βασιλιάς του μικρού μας κήπου. Ένα αρωματικό και γευστικό βότανο, ο εξαιρετικός σύντροφος για τη ντομάτα, τα ζυμαρικά και το ζεστό ψωμί ποτισμένο με φρέσκο ελαιόλαδο. Στις ομελέτες των καλοκαιρινών συναντήσεων, στην πίτσα αλλά και ένα φρέσκο φτιαγμένο πέστο για τα ζυμαρικά μας θα ήταν μεγάλη χαρά στα πιάτα μας.

Το κύμινο, ο γνωστός συγγενής του καρότου. Έχει πολλές χρήσεις, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια, όταν το κύμινο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για αρωματικές ύλες και φάρμακα. Νεαρά, λεπτοκομμένα, φτερωτά φύλλα αρωματίζουν τις σαλάτες, ενώ οι ρίζες τρώγονται ως λαχανικό. Τα επίπεδα κεφάλια των μικρών λευκών λουλουδιών είναι η θέση των σπόρων τους. Οι σπόροι με δυνατή και αρωματική γεύση. Το κύμινο το συναντάμε σε πολλούς πολιτισμούς, στον Μεσαίωνα είχε αποκλειστική χρήση σε αριστοκρατικές κουζίνες και είχε τη φήμη ως ένα εξαιρετικό χωνευτικό. Οι Έλληνες το έλεγαν κύμινον. Απαραίτητο σε όλες τις κόκκινες σάλτσες και στα κρεατικά. Είναι το μυστικό στην παραδοσιακή μακαρονάδα με κιμά.

Ο κόλιανδρος με τα χαρακτηριστικά φύλλα του που άλλοι αγαπούν και άλλοι όχι.  Τα φύλλα κόλιανδρου προσθέτουν μια πικάντικη γεύση σε σαλάτες και ασιατικά και μεξικάνικα πιάτα με συγκομιδή από το κάτω μέρος του φυτού για την πιο πικάντικη γεύση. Τα άνθη του κόλιανδρου παράγουν σπόρους (γνωστούς ως κόλιανδρο) για να αρωματίσουν το στιφάδο, το λουκάνικο, το ελληνικό παστίτσιο και το μοσχαρίσιο κρέας. Και όσοι το αγαπούν πολύ το βάζουν και στις φρέσκιες σαλάτες ακόμα και σε ένα σπιτικό τοστ. Μην ξεχνάτε αγαπά πολύ τον ήλιο.

Ο άνηθος αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα σε δροσερό ανοιξιάτικο έδαφος για να προσφέρει μια ηλιόλουστη γεύση στα πιάτα σας. Τα φύλλα είναι πιο νόστιμα αμέσως μετά τη συλλογή. Αρωματίζει υπέροχα τις αγκινάρες αυγολέμονο, τις μαρουλοσαλάτες, τις σπανακόπιτες, τον φρέσκο αρακά, τις πατάτες γιαχνί, μα θαρρώ πως τα άσπρα φασόλια με φρέσκο άνηθο και ελαιόλαδο είναι από τις πιο αγαπημένες ελληνικές απολαύσεις…Οι Αρχαίοι Έλληνες το είχαν ως γιατρικό για τον λόξιγκα.

Το δενδρολίβανο είναι το αγαπημένο βότανο για τους αρχάριους είναι πολύ ανθεκτικό και εκεί που δεν το περιμένεις και πιστεύεις ότι κάτι δεν πάει καλά εμφανίζονται τα υπέροχα μοβιά λουλούδια του. Η μπακαλιαρόσουπα χωρίς δεντρολίβανο είναι φτωχή, οι κόκκινες σάλτσες πάντα έχουν ένα μέρος του και βέβαια όλα τα βοτανόψωμα.

Το αγαπημένο βάλσαμο λεμονιού με τα μοναδικά φύλλα που έχουν άρωμα λεμονιού και με μια νότα μέντας. Είναι εξαιρετικά μέσα σε τσάι, σπιτική λεμονάδα, στις φρουτοσαλάτες ή φρέσκα φύλλα πασπαλισμένα στα πιάτα λαχανικών.

Διαλέξτε λίγες από αυτές τις απολαύσεις και φτιάξτε την ανοιξιάτικη γωνιά σας! Καλή επιτυχία!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας