Τα αρωματικά πιάτα της νηστείας

Οι χορτόπιτες από τσουκνίδες της εποχής, τα τελευταία χορταρικά που μας αποχαιρετούν σιγά σιγά και τα άγρια σπαράγγια, ένα γκουρμέ γεύμα για πολλούς, είναι μια αγαπημένη λύση για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας

Κείμενο: Σοφία Τριάντου

 

Είναι αυτές οι μέρες που όλα τα σπιτικά προετοιμάζουν τα πασχαλινά οικογενειακά τραπέζια. Αυτή η λαχτάρα πολλών να ανταμώσει όλη η οικογένεια μαζί. Να γεμίσει το τραπέζι γέλια και ήχους από το χτύπημα των ποτηριών. Έρχεται και η μεγαλοβδομάδα και για όσους πιστεύουν σ’ αυτήν η νηστεία πρωταγωνιστεί στο τραπέζι.

Οι χορτόπιτες από τσουκνίδες της εποχής και τα τελευταία χορταρικά που μας αποχαιρετούν σιγά σιγά είναι μια αγαπημένη λύση. Και σιγά σιγά μιας και ο χειμώνας ήταν βαρύς ξεπροβάλουν και τα άγρια σπαράγγια ένα γκουρμέ γεύμα για πολλούς. Οι πατάτες γιαχνί αρωματισμένες με σκόρδο, μαϊντανό και τους χρυσούς κόκκους κουκουναριών, το νηστίσιμο γιουβέτσι, οι υπέροχες ταχινόσουπες και η χορτόσουπες πλούσιες σε λεμόνι, άνηθο, πράσο και κύμινο.

Και αυτά τα κουκιά! Πάντα έλεγα το θαύμα του κήπου. Στην Άνδρο γεύονται την τοπική κουκοφάβα, στη Νάξο πάλι τα τιμούν ιδιαίτερα τηγανητά αλλά φτιάχνουν και πέστο από κουκιά για τα χειροποίητα ζυμαρικά τους.

Από τα μαγειρεία των αρχαίων μάθαμε το τηγανισμένο κουρκούτι πασπαλισμένο με μέλι και σουσάμι οι διάσημες μελόπιτες. Και αν λαχταράτε περισσότερα αρώματα και γεύσεις προσθέστε κανέλλα και ξηρούς καρπούς. Είναι μέρες που οι καρποί, τα λαχανικά, τα όσπρια γεμίζουν τα τραπέζια μιας και στις πλαγιές ξεπροβάλουν τα θυμάρια, τα φασκόμηλα, τα δεντρολίβανα και τα αγριόσκορδα. Είναι αυτά που νοστιμεύουν τα λιτά πιάτα των ημερών. Τα όσπρια αρωματίζονταν με ρίγανη και θυμάρι, τα σύκα εμπλουτίζονται με φύλλα δάφνης, τα πιάτα κρεατικών με μπόλικο δεντρολίβανο και φρέσκια ρίγανη, και τα αγαπημένα τοπικά ζυμαρικά με δυόσμο και βασιλικό.

Τα άγρια χόρτα άφθονα, μαγειρεύονται σε σαλάτες και σε όσπρια. Τα αγριοράδικα, τα αλιφόνια, οι καρδαμίδες, οι ζοχοί, οι αγριοβρούβες, τα νοστιμεύουν ο φρέσκος χυμός λεμονιού, τα φρέσκο κομμένα κρεμμυδάκια και η κάπαρη.

Και έρχεται και αυτή η ευωδιαστή Κυριακή, που τα κλωνάρια Δάφνης μοσχοβολούν στις εκκλησίες και στα χέρια των πιστών. Η Κυριακή των Βαΐων! Ένα παραδοσιακό πιλάφι θαλασσινών, με μύδια, γαρίδες, καλαμαράκια, σοταρισμένα με ψιλοκομμένα κρεμμύδια και φρέσκιες πιπεριές ψιλοκομμένες και σβησμένα με φρέσκια ντομάτα θα σερβιριστεί στο τραπέζι μας. Αρωματισμένα με φρέσκο μαϊντανό, κουκουνάρια και φρέσκο πιπέρι.

Ένα φλιτζάνι τσάι μέντας αρωματισμένο με φρέσκια φλούδα λεμονιού πάνω συνοδεύει τα πιάτα των θαλασσινών και μια ζεστή νωπή πετσέτα με αιθέριο έλαιο βασιλικού δίπλα στο πιάτο, μας βοηθά να φροντίσουμε τα χέρια μας πριν και μετά το γεύμα.

Ας γευτούμε και ας απολαύσουμε τον κόσμο που μας χαρίζεται από τη φύση, όσο λιτά και αν πιστεύουμε ότι είναι τα πιάτα που έρχονται. Είναι τόσο λιτά όσο και νόστιμα, πλούσια από αρώματα και γεύσεις.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας