Στο στούντιο του Αριστείδη Λάππα, μέσα σε έναν κόσμο θεών και τεράτων

Στο έργο του Αριστείδη Λάππα τίποτα δεν είναι απόλυτο, προκαθορισμένο και τελεσίδικο, ενώ το εύθραυστο αποκτά δύναμη και αντοχή στον χώρο και τον χρόνο

Όταν ο Αριστείδης Λάππας ήταν πρωτοετής στο University of West England, Bristol του Ηνωμένου Βασιλείου, η συναναστροφή του έξω από αυτό με μια καλλιτεχνική κολεκτίβα τον βοήθησε να εξερευνήσει ζητήματα πνευματικότητας σε ένα ελεύθερο καλλιτεχνικό περιβάλλον αλλά και να απελευθερώσει τη φόρμα και το χρώμα με πιο ελεύθερα έργα. Έτσι η δουλειά του από εικονογραφική με επιρροές από την street art άρχισε να βρίσκει τη δική της φωνή μέσα από τη ζωγραφική και το σχέδιο.

Έτσι, σήμερα στη δεύτερη ατομική του έκθεση, στην γκαλερί The Breeder, θεότητες και μυθολογικές μορφές, στοιχεία της αφήγησης των θρησκειών και διακοσμητικά μοτίβα που συνδέουν πολιτισμούς ενεργούς ή χαμένους άλλοτε συνδέονται και άλλοτε συνυπάρχουν με ποικίλες ερμηνείες στους καμβάδες του.

Σε αυτή την παρέλαση των χαρακτήρων πρωταγωνιστούν δυο γυναικείες θεότητες, η θεά Αθηνά και η μεσοποτάμια θεά της γονιμότητας και του πολέμου Ιστάρ, το καταστροφικό πνεύμα του ζωροαστρισμού και ο δράκος που σκότωσε ο Άγιος Γεώργιος. Το φως και το σκοτάδι, οι γυναίκες πολεμίστριες και οι άνδρες τέρατα, δεσπόζουν μέσα στη λάμψη των χρωμάτων επιτρέποντας πολλές αναγνώσεις και αγγίζοντας θέματα που φτάνουν στην εποχή μας, την κυριαρχία και τη βία των ανδρών και τη μεταβαλλόμενη διαρκώς θέση των γυναικών. Στο έργο του Αριστείδη Λάππα τίποτα δεν είναι απόλυτο, προκαθορισμένο και τελεσίδικο, ενώ το εύθραυστο αποκτά δύναμη και αντοχή στον χώρο και τον χρόνο.

Η ζωή και ο θάνατος, παραλληλίζονται ή συγκρούονται με μεταμορφωτική δύναμη ακόμα και αγάπης μέσα σε μια φόρμα που αποτελεί το μέσο της αφήγησης και μας οδηγεί στο να ανακαλύψουμε τη δική μας διαδρομή προς το νόημα.  Την ίδια στιγμή, κάθε έργο του  λειτουργεί σαν θεμέλιο στο οποίο ενσωματώνεται η πληροφορία με τη μορφή χρώματος, υφής ή μοτίβου. Με αυτό τον τρόπο, στο έργο του Λάππα ένας πίνακας αποτελεί ταυτόχρονα μια παραστατική και μια αφαιρετική σύνθεση.

Έχοντας εγκαθιδρύσει μια αισθητική γλώσσα σε συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς του που αφορούσε την αστικότητα και τα σύμβολα της ελληνικής ταυτότητας, ο Λάππας έχει στόχο να κατασκευάσει μια ποιητική αφήγηση εστιάζοντας σε πιο εσωτερικά ζητήματα. Αντί να ακολουθήσει μια γραμμική πορεία σκέψης, η δουλειά του παρουσιάζει ένα χώρο στον οποίο διαφορετικές ιδέες ανακατασκευάζουν νέες ερμηνείες και προσελκύουν νέες επαφές. Μέσω της χρήσης της φόρμας, των πολυεπίπεδων συνθέσεων και των χρωματικών παλετών, ο καλλιτέχνης συνεχίζει την έρευνά του στη γλώσσα της ζωγραφικής.

Ο Αριστείδης Λάππας (γενν. Αθήνα, 1993), ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του University of West England, Bristol του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής με την Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Στις πρόσφατες εκθέσεις του περιλαμβάνονται: Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2020), Polymorphic Entrancing Topos, P.E.T Projects, Αθήνα (2019), Part II, The Breeder, Αθήνα (2019), Break Time Contemplations, Transformer, Washington D.C (2018).

Είναι υπότροφος του Artworks Fellow Grant 2020, Αθήνα και από τον Νοέμβριο του 2020 θα είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο St.A.I.R στο Graz της Αυστρίας (Νοέμβριος 2020 – Ιανουάριος 2021).

Ιnfo έκθεσης:

 Αριστείδης Λάππας, Tenderness of a Cutting Sword | 12 Νοεμβρίου – 9 Ιανουαρίου 2021 | The Breeder

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.