Σούπα με ψητή κολοκύθα, κάστανα και κουρκουμά

Ας παρατηρήσουμε ό,τι όμορφο συμβαίνει γύρω μας και ίσως έτσι υποδεχτούμε το bliss στην καθημερινότητά μας

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Αν είσαι παλιός περιπατητής του αθηναϊκού κέντρου, τότε, ίσως και να θυμάσαι ένα χαριτωμένο καφέ στην οδό Ρόμβης ονόματι Bliss. Αναπολώ αυτό το μαγαζί, κυρίως, γιατί απέπνεε έναν αέρα απλότητας και ηρεμίας μέσα στο αστικό τοπίο.

Bliss σημαίνει ευδαιμονία, μια λέξη αρκετά ισχυρή και ίσως, για κάποιους, ουτοπική. Είναι ισχυρή γιατί οι έννοιες της χαράς, της τύχης και της απόλυτης ύπαρξης είναι, αν μη τι άλλο, ουσιαστικές, αλλά ταυτόχρονα, και αρκετά δύσκολες να τις ενσωματώσει κάποιος στη ζωή του.

Από την άλλη βέβαια, είναι λυπηρό που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια άχρωμη ρουτίνα, με προβλήματα που στοιβάζονται αντί να λύνονται, όντας απίθανο να έχουν ως προτεραιότητα την οποιαδήποτε ευδαιμονία. Κάθε προσπάθεια, βέβαια, είναι πάντα προτιμότερη από την αδράνεια. Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των μεγαλουπόλεων που ο καθένας τρέχει, πολλές φορές, χωρίς σκοπό, βρίσκονται και κάποιοι, που αναρωτιούνται αν υπάρχει και κάτι άλλο εκτός από τη γνώριμη αστική ζούγκλα. Αν η ζωή είναι μόνο μια λίστα από εκκρεμότητες ή στόχους, αν στη ζωή έχει περισσότερη σημασία η εικόνα και το φαίνεσθαι, αν οι φωτεινές οθόνες και οι ειδοποιήσεις των κινητών τηλεφώνων δίνουν περισσότερη ζωή, από την πραγματική ζωή, τότε, μάλλον, «πνέουμε τα λοίσθια».

Κάποιες από τις τάσεις της σύγχρονης ζωής έγκειται στην υπερπληροφόρηση, στην ταχεία αναλωσιμότητα των ανθρώπων και της ύλης και στη συνεχή ανάγκη για επιβεβαίωση. Ένας από τους σύγχρονους εθισμούς είναι η σύνδεση στο διαδίκτυο με το τελευταίο να θεωρείται, για πολλούς, και σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο. Αν είναι έτσι, τότε αναρωτιέμαι γιατί, υπάρχει τόση μοναξιά, βία και θλίψη εκεί έξω. Αναρωτιέμαι αν τελικά ο άνθρωπος ζει πραγματικά στον πλανήτη που λέγεται γη ή βρίσκεται μονίμως σε μια φανταστική πραγματικότητα που ο ίδιος δημιουργεί. Το πρόβλημα ξεκινάει από την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου που είναι κενή. Το κενό που προσπαθεί αδηφάγα να γεμίσει με ανούσια πράγματα, ώστε να μην νιώσει το απόλυτο τίποτα που υπάρχει μέσα του.

Ωστόσο πιστεύω πως είναι στο χέρι μας να επηρεάσουμε αυτήν την κατάσταση και να νοηματοδοτήσουμε διαφορετικά τη ζωή μας. Οι παλαιότεροι από εμάς είχαμε το προνόμιο να ζήσουμε και σε εποχές όπου το παιχνίδι γινόταν στη γειτονιά, με φυσική παρουσία των παιδιών, και η μόνη έγνοια ήταν η χαρά του παιχνιδιού. Εποχές όπου η μουσική παιζόταν από κασετόφωνα και walkman, γυρίζοντας τις κασέτες με τον στυλό για να μην σωθούν οι μπαταρίες.

Εποχές όπου το να υπάρχω και να είμαι ήταν από μόνα τους αρκετά. Ίσως, η εκτίμηση των απλών καταστάσεων να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο θεραπευτικός ήλιος που εισβάλει στο σπίτι σου και σε ζεσταίνει ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι ή ένα άνθος που εμφανίστηκε στην ξεχασμένη γλάστρα που έχεις στο μπαλκόνι ή η πληθώρα γεύσεων που αντιλαμβάνεσαι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, είναι από εκείνες τις μικρές ιλαρές στιγμές που μπορεί να συμβαίνουν και να μην τις αντιλαμβάνεσαι πια. Ας παρατηρήσουμε λοιπόν ό,τι όμορφο συμβαίνει γύρω μας, που συμβαίνει, και ίσως έτσι υποδεχτούμε το bliss στην καθημερινότητά μας.

Η σημερινή συνταγή αφορά μια νόστιμη σούπα με φρέσκια ψητή κολοκύθα, κάστανα και κουρκουμά.

Προετοιμασία ζωμού τουλάχιστον 2 ώρες, προετοιμασία και μαγείρεμα σούπας 1 ώρα και 40 λεπτά, μερίδες 4-6 (ανάλογα με την ποσότητα σερβιρίσματος), θα χρειαστείς ραβδομπλέντερ χειρός ή πολυκόφτη

Υλικά για τον ζωμό κοτόπουλου (1-1.5lt)

3lt νερό

1 νωπό κοτόπουλο

2 μεγάλα κρεμμύδια

3 καρότα

1/2 φύλλο δάφνης

Αλάτι

Υλικά για τη σούπα

2kg κολοκύθα (μια μικρή κολοκύθα ακαθάριστη)

2-3 λευκά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένα

400gr καθαρισμένα και βρασμένα κάστανα

100ml ελαιόλαδο

1.5lt σπιτικό ζωμό κοτόπουλου

2κγ κουρκουμά

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση ζωμού κοτόπουλου

(Η προετοιμασία του ζωμού μπορεί να γίνει και 1-2 μέρες νωρίτερα από την παρασκευή της σούπας).

Τοποθετώ μια μεγάλη κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό πάνω σε δυνατή φωτιά. Μέχρι να βράσει το νερό πλένω και καθαρίζω όλα τα λαχανικά και τα κόβω σε μέτρια κομμάτια. Μόλις βράσει το νερό ρίχνω μέσα το κοτόπουλο και τα κομμένα λαχανικά.

Αφήνω να πάρει μια βράση και χαμηλώνω την ένταση στο σημείο που να βλέπω πως βράζει το νερό. Εκείνη την στιγμή θα προσέξω πως δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια του νερού. Παίρνω μία κουτάλα ή ένα μεγάλο κουτάλι και αφαιρώ τον αφρό. Είναι πιθανό να χρειαστεί να επαναλάβω το συγκεκριμένο βήμα παραπάνω από δύο φορές.

Στη συνέχεια, ρίχνω αλάτι και το φύλλο δάφνης και σιγο-μαγειρεύω για τουλάχιστον 2 ώρες. Η ένταση της γεύσης του ζωμού έχει άμεση σχέση με τον χρόνο. Όση περισσότερη ώρα βράσει ο ζωμός μου τόση περισσότερη γεύση θα αποκτήσει.

Όταν περάσει ο χρόνος βρασμού, απομακρύνω τον ζωμό από την εστία. Αρχικά απορρίπτω τα λαχανικά στα σκουπίδια. Μετά από 2-3 ώρες βρασμού δεν έχουν καμία θρεπτική αξία αλλά ούτε και γεύση μιας και η γεύση των λαχανικών βρίσκεται πλέον στον ζωμό μου.

Στη συνέχεια, αφαιρώ προσεκτικά τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα μεταφέρω σε ένα μπολ. Πετάω το λίπος και κρατάω το κρέας του. Διάβασε παρακάτω tip (α) για το τι μπορείς να κάνεις με το βρασμένο κοτόπουλο.

Σουρώνω τον ζωμό και τον αφήνω να κρυώσει εντελώς και αποθηκεύω στη συντήρηση για 3-4 μέρες ή στην κατάψυξη έως 3 μήνες.

Tip:

(α) Ένας από τους λόγους που χαίρομαι να παρασκευάζω ζωμό κοτόπουλου είναι πως μετά χρησιμοποιώ το βρασμένο κρέας σε διάφορα φαγητά. Σίγουρα θα φτιάξω ένα ωραίο sandwich με κοτόπουλο και λαχανικά, θα το προσθέσω σε σαλάτα ή θα απολαύσω μια ομελέτα γεμιστή με κοτόπουλο, μανιτάρια και τυρί. Η κοτοσαλάτα και η κοτόπιτα είναι επίσης κάποιες νόστιμες ιδέες!

Εκτέλεση σούπας

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 150° C. Αν χρησιμοποιήσω ολόκληρη την κολοκύθα, την πλένω και την τρυπάω σε διάφορα σημεία ώστε να παίρνει αέρα όσο ψήνεται.

Τοποθετώ την κολοκύθα πάνω σε ένα βαθύ ταψί με αντικολλητικό χαρτί και την ψήνω για περίπου 50 λεπτά. Ακολουθώ αυτό το βήμα γιατί θεωρώ πως είναι πιο εύκολο να καθαρίσω τη κολοκύθα αφού την έχω ψήσει πρώτα και όχι ωμή.

Παράλληλα, πλένω και καθαρίζω τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδου και τα κόβω σε μέτρια κομμάτια.

Όση ώρα ψήνεται η κολοκύθα, προετοιμάζω τα κάστανα. Τα χαρακώνω τα τοποθετώ σε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνω τόσο νερό ώστε να καλυφθούν και τα βράζω για περίπου 30 λεπτά. Τα στραγγίζω και τα ξεφλουδίζω όσο είναι ζεστά. Εναλλακτικά στην αγορά κυκλοφορούν έτοιμα κάστανα (καθαρισμένα και βρασμένα).

Μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος της κολοκύθας τη βγάζω από τον φούρνο και την αφήνω λίγο να κρυώσει και την καθαρίζω σε μέτρια κομμάτια.

Στη συνέχεια, τοποθετώ μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και αφού κάψει ρίχνω μέσα τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου. Μόλις κάψει το ελαιόλαδο προσθέτω την κολοκύθα, τα κάστανα, τα κρεμμύδια και σκόρδα και τα σωτάρω για 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτω τον ζωμό κοτόπουλου και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνω την ένταση της εστίας και μαγειρεύω για 30-35 λεπτά.

Στη συνέχεια πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ και διορθώνω το αλάτι αν χρειάζεται. Αν θέλω πιο ντελικάτη υφή μπορώ να την περάσω και από τη σίτα. Αν θέλω πιο ρευστή τη σούπα μπορώ να προσθέσω επιπλέον ζωμό ή ζεστό νερό και να μαγειρέψω για λίγο ακόμη.

Σερβίρω σε μπολ και στολίζω με γαρνιτούρα της επιλογής μου. Διάβασε παρακάτω το tip (β) για τις διάφορες επιλογές.

Tip:

(β) Εκτός από κρουτόν, μπορείς να δοκιμάσεις θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς όπως ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους ή κουκουνάρι. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις κάποιο λευκό τυρί όπως μανούρι ή πλήρες γιαούρτι. Μια άλλη ιδέα είναι να προσθέσεις σχοινόπρασο ή άνηθο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.