Short Stories: Κlementinum, η πιο όμορφη βιβλιοθήκη στον κόσμο

Το εσωτερικό της μπαρόκ βιβλιοθήκης έχει παραμείνει άθικτο από τον 18ο αιώνα

Σε ένα από τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης την Πράγα, βρίσκεται μία από τις ωραιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, η μπαρόκ βιβλιοθήκη Κlementinum.

Αν θυμηθούμε ότι η Πράγα ήταν επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων», μεγάλο διοικητικό και εμπορικό κέντρο, κέντρο μάθησης με το πιο παλιό πανεπιστήμιο στην Κεντρική Ευρώπη από το 1348. Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Στο κέντρο της πόλης, σε ένα ιστορικό συγκρότημα κτιρίων υπάρχει η βιβλιοθήκη Κlementinum, που θεωρείται από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε όταν οι Ιησουίτες έφθασαν στη Βοημία το 1556. Με περισσότερα από 2 εκτάρια έκτασης είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα κτιριακά συγκροτήματα στην Ευρώπη. Έμπειροι αρχιτέκτονες συμμετείχαν στον σχεδιασμό του κτιρίου, όπως για παράδειγμα ο Carlo Lurago, ο Franz Maximilian Kanka ή ο Kilian Ignaz Dientzenhofer.

Το όνομα της βιβλιοθήκης προέρχεται από το εκκλησάκι του Αγίου Κλήμεντος, χτισμένο τον 11ο αιώνα. Η μπαρόκ βιβλιοθήκη άνοιξε για πρώτη φορά το 1722 ως μέρος του πανεπιστημίου των Ιησουιτών που εδρεύει στο Klementinum. Φιλοξενεί πάνω από 20.000 τόμους βιβλίων. Εκεί τοποθετήθηκαν και τα βιβλία από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου το 1654, μαζί με τη συλλογή βιβλιοθηκών του.

Το εσωτερικό της μπαρόκ βιβλιοθήκης έχει παραμείνει άθικτο από τον 18ο αιώνα. Η αίθουσα είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες από τον Jan Hiebl, οι οποίες απεικονίζουν αλληγορικά μοτίβα και πορτρέτα αγίων Ιησουιτών, που είναι προστάτες του πανεπιστημίου. Στην κορυφή της αίθουσας είναι ένα πορτρέτο του αυτοκράτορα Ιωσήφ Β’, ο οποίος κανόνισε να αποσταλούν τα βιβλία από καταργημένες μοναστικές βιβλιοθήκες στο Κlementinum.

Επίσης αξιοσημείωτη είναι η συλλογή γεωγραφικών και αστρονομικών σφαιρών στο κέντρο της βιβλιοθήκης. Πρόκειται κυρίως για έργα των Ιησουιτών. Μεταξύ των σφαιρών είναι επίσης αστρονομικά ρολόγια, κατασκευασμένα κυρίως από τον Jan Klein. Το 1777 η βιβλιοθήκη κηρύχθηκε από τη Μαρία Τερέζα ως δημόσια και πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη αυτή τη στιγμή περιέχει μια σειρά σημαντικών και μοναδικών έργων, που έχουν παγκόσμια σημασία.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.