Η εξαιρετική Εθνική Βιβλιοθήκη του Λιβάνου στη Βηρυτό και ο αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς που τη σχεδίασε θύμα της έκρηξης

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 110.000 βιβλία έχουν αποκατασταθεί, σαρωθεί, καταγραφεί και αποθηκευτεί στο νέο κτίριο της βιβλιοθήκης

Ανάμεσα στα θύματα της έκρηξης στη Βηρυτό ήταν και ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, που συνέβαλε σε έργα αποκατάστασης κτιρίων τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου. Ένα από τα έργα του ήταν η αποκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Λιβάνου που άνοιξε ξανά στο κοινό το 2018, μετά από 40 χρόνια και παρέμεινε κλειστή εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Για δυο ολόκληρες δεκαετίες οι εργαζόμενοι και μελετητές αποκατέστησαν περισσότερους από 300.000 τόμους της βιβλιοθήκης που στεγάστηκε  σε ένα επιβλητικό συγκρότημα οθωμανικής εποχής με κόκκινα πλακάκια που χτίστηκε μεταξύ 1905 και 1907 υπό τη βασιλεία του Σουλτάνου Abdulhamid II.

Το κτίριο της νέας βιβλιοθήκης, η οποία βρίσκεται απέναντι από τον κήπο Sanayeh στη Βηρυτό, στέγαζε αρχικά ένα νοσοκομείο, μια σχολή τεχνών και χειροτεχνίας και στη συνέχεια τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Λιβάνου. Το 1999 καταχωρήθηκε ως νέο κτίριο της βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη είναι ένα πολιτιστικό κέντρο της πολύπαθης περιοχής με ένα αμφιθέατρο, πολλές αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για εργαστήρια, συνέδρια και εκθέσεις και μια μεγάλη αίθουσα ανάγνωσης για το κοινό, καθώς και μια άλλη για ερευνητές.

Στη συλλογή της βιβλιοθήκης υπάρχουν περισσότερα από 300.000 βιβλία σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες σε αραβικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, αρμενικά, συριακά.

Η αρχιτεκτονική και η αποκατάσταση αναπτύχθηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν-Μαρκ Μπονφίς που γεννήθηκε στη Βηρυτό, γνωστός για το έργο του στην ανοικοδόμηση της κεντρικής Βηρυτού μετά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου.

Το εσωτερικό του κτηρίου έχει ανακαινιστεί και προσαρμοστεί στη νέα δομή, με ένα υπερυψωμένο αίθριο γεμάτο με τακτοποιημένες σειρές γραφείων, με θέα από γυάλινους διαδρόμους. Ένας γυάλινος τοίχος στο ένα άκρο παρέχει άφθονο φυσικό φως. Το κτήριο έχει διατηρήσει τις αυθεντικές πέτρινες καμάρες του, τους όμορφους μαρμάρινους στύλους και δάπεδα διακοσμημένα με διακοσμητικά πλακάκια, δημιουργώντας μια λογοτεχνική όαση μέσα σε έναν μικρό κήπο.

Η Εθνική βιβλιοθήκη του Λιβάνου είναι το όραμα του Λιβανέζου Philippe de Tarrazi, συγγραφέα, ποιητή, λόγιου και ιστορικού του αραβικού Τύπου, ο οποίος αρχικά πρότεινε την ιδέα μιας εθνικής βιβλιοθήκης στην κυβέρνηση. Το όραμά του για ένα χώρο όπου θα μπορούσαν να συναντηθούν οι διανοούμενοι, οι μελετητές θα μπορούσαν να ερευνήσουν, και το κοινό θα μπορούσε να εμπλακεί με την πλούσια λογοτεχνική κουλτούρα και κληρονομιά της Βηρυτού, τον οδήγησε να δωρίσει τη δική του μεγάλη συλλογή από πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα, περιοδικά και εφημερίδες σε αυτό που ονόμαζε Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Βηρυτού, και να ταξιδέψει στην Ευρώπη αποκτώντας χιλιάδες νέους τόμους με δικά του έξοδα.

Τον Ιούλιο του 1922, εγκαινιάστηκε επίσημα η βιβλιοθήκη, ενώ τις επόμενες δεκαετίες η συλλογή μεγάλωσε αργά, αλλά το 1975 ξέσπασαν μάχες στο κέντρο της Βηρυτού. Το κτίριο υπέστη σημαντική ζημιά στη σύγκρουση και εκτιμάται ότι 1.200 από τα πιο πολύτιμα χειρόγραφα εξαφανίστηκαν, μαζί με τις λεπτομέρειες του καταλόγου και των επιχειρησιακών διαδικασιών της βιβλιοθήκης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η βιβλιοθήκη έκλεισε τις πόρτες της. Δυστυχώς τα βιβλία που σώθηκαν αποθηκεύτηκαν σε κακές συνθήκες και οι ειδικοί έκαναν άθλο να αποκαταστήσουν τις σπάνιες εκδόσεις. Το 2002 τα βιβλία μεταφέρθηκαν σε αποθήκες στο λιμάνι της Βηρυτού και άρχισε η αποκατάστασή τους με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Λιβάνου και με μια μεγάλη δωρεά της κυβέρνησης του Κατάρ.

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 110.000 βιβλία έχουν αποκατασταθεί, σαρωθεί, καταγραφεί και αποθηκευτεί στο νέο κτίριο της βιβλιοθήκης. Το επόμενο στάδιο είναι η ψηφιοποίηση ολόκληρης της συλλογής. Τα πολύτιμα για τη λογοτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά του Λιβάνου βιβλία βρήκαν τη στέγη τους σε μια πόλη που δοκιμάζεται ξανά και η τύχη της βιβλιοθήκης εξαρτάται πολλές φορές από την ταραγμένη πολιτική κατάσταση της χώρας. Το άνοιγμά της καθυστέρησε πολύ όπως από τον πόλεμο του 2006 και το κενό της προεδρίας 2014-2015.

Σήμερα δοκιμάζεται ακόμα μια φορά έχοντας υποστεί ζημιές που δεν είναι μεγάλες, αλλά παραμένει κλειστή για κάποιο διάστημα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.