Προτάσεις βιβλίων για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά

Βιβλία για μια αρμονική, ευχάριστη διαπαιδαγώγηση που θα οδηγήσει τα παιδιά στην ευτυχία

Πέντε προτάσεις βιβλίων που θα γίνουν χρήσιμες στην πλοήγησή μας ως γονείς παιδιών και εφήβων για αυτή τη χρονιά με σημαντικά εργαλεία αλλά και σκέψεις για να αντιμετωπίσουμε ομαλά όλες τις προκλήσεις αλλά κυρίως να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά.

Τα βιβλία που προτείνουμε υπογραμμίζουν τη σημασία της αναγνώρισης της ξεχωριστής προσωπικότητας κάθε παιδιού αλλά και τη σημασία που έχει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

 

Κάθε παιδί είναι μοναδικό … και χρειάζεται την ανατροφή που του ταιριάζει – Εκδόσεις Διόπτρα

Η επιδίωξη κάθε γονέα να γίνει το παιδί του η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του αποτελεί τη βασική αρχή για την ανακάλυψη της ευτυχίας. Βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, η βραβευμένη ερευνήτρια και καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Danielle Dick αναλύει μια διαφορετική προσέγγιση στη διαπαιδαγώγηση που εστιάζει στον μοναδικό γενετικό «κώδικα» κάθε παιδιού.
Για την Danielle Dick η γενετική ασκεί καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής και της συμπεριφοράς κάθε ανθρώπου επηρεάζοντας σχεδόν τα πάντα, από το πόσο εύκολα φοβάται, αγωνιά, στρεσάρεται μέχρι την παρορμητικότητα και την ευτυχία.

Η βραβευμένη καθηγήτρια Danielle Dick έρχεται να καταρρίψει τον μύθο ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γονείς μπορούν από μόνες τους να καθορίσουν τη συμπεριφορά και το μέλλον ενός παιδιού. Η μοναδική προδιάθεση του κάθε παιδιού πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Πιο συγκεκριμένα, για την Dick υπάρχουν τρεις βασικές διαστάσεις στην ατομικότητα του καθένα –η εξωστρέφεια, η συναισθηματικότητα και ο ηθελημένος έλεγχος ή αυτοέλεγχος, σημεία στα οποία κάθε γονέας θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα και να προσαρμόσει τη στρατηγική ανατροφής του παιδιού του.

Οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι ονομάζουν τη διαφοροποίηση αυτή «ιδιοσυγκρασία» και αυτή είναι χαραγμένη στα γονίδια του κάθε παιδιού, κάθε ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος διαχείρισης κάθε παιδιού πρέπει και οφείλουμε να είναι διαφορετικός ανάλογα με αυτή την ιδιοσυγκρασία, αυτή είναι που ορίζει πώς αντιδρούν στον κόσμο αλλά και πώς διαχειρίζονται τις αντιδράσεις τους.

Συγγραφέας: Danielle Dick, Ph.D.
Μετάφραση: Σοφία Ανδρεοπούλου

 

Το υπερκινητικό παιδί – Εκδόσεις Κέλευθος

Ο Uberto Zuccardi Merli υποστηρίζει πως η υπερκινητικότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο ορισμένα παιδιά ανταποκρίνονται σε αυτό που τους προκαλεί δυσφορία, άγχος, στρες και είναι, όπως το αποκαλεί, το «πνεύμα της εποχής».

Όμως, τι είναι η υπερκινητικότητα και πώς μπορούμε να διακρίνουμε ένα ζωηρό από ένα υπερκινητικό παιδί; Γιατί ένα παιδί γίνεται υπερκινητικό; Έχει φύλο η υπερκινητικότητα; Πώς αισθάνεται το ίδιο σε σχέση με το κοινωνικό πεδίο; Πώς αναπτύσσουμε μια σχέση με ένα υπερκινητικό παιδί; Συνεχίζει να είναι υπερκινητικό κατά την εφηβεία, κινδυνεύει; Χρήζει φαρμακευτικής αγωγής;
Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που απαντώνται στο βιβλίο αυτό με σαφήνεια. Είναι ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς στον χώρο της ψυχολογίας.

Ο Uberto Zuccardi Merli υποστηρίζει: «Η υπερκινητικότητα με τη στενή έννοια του όρου, δηλαδή η αδιάκοπη κίνηση του σώματος, η αδυναμία προσοχής, η ατμόσφαιρα άγχους που περιβάλλει το υπερκινητικό παιδί και η πρόκληση προς τον ενήλικα, είναι αρσενικού γένους», εντυπωσιάζοντας με την αναγνώριση φύλου σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση. Το βιβλίο περνάει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το υπερκινητικό παιδί που απεγνωσμένα εκφράζει τη δυσφορία του λέγοντας: Δεν μπορώ να σταματήσω…

«Το υπερκινητικό παιδί καθιστά ανίσχυρο το κοινωνικό και οικογενειακό πεδίο. Προσβάλλει τους γονείς, συγκρούεται με τους δασκάλους, επιτίθεται στους συμμαθητές. Πριν μερικές δεκαετίες αυτές οι μορφές του χαρακτήρα ήταν εξαιρετικά σπάνιες στην παιδική ηλικία, διότι η δύναμη της πατρικής εξουσίας στην οικογένεια και τους θεσμούς δεν επέτρεπε τη ρήξη των ενορμητικών φραγμών. Σήμερα σε μια επιτρεπτική, καταναλωτική και ναρκισσιστική εποχή όλα επιτρέπονται».

Στο βιβλίο συμπυκνώνεται το απόσταγμα της δεκαετούς και πλέον ερευνητικής και κλινικής εμπειρίας του συγγραφέα, καθώς ο Uberto Zuccardi Merli μετράει πάνω από δέκα χρόνια έρευνας και θεραπείας παιδικών διαταραχών, ως Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου «Gianburrasca-Onlus».

Συγγραφέας: Uberto Zuccardi Merli
Μετάφραση: Γιοβάνα Βεσσάλα

 

Το ικανό σου παιδί – Εκδόσεις Πουά

Ο Jesper Juul σε αυτό το σημαντικό βιβλίο, επαναπροσδιορίζει τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζονται οι σχέσεις μιας οικογένειας. Αναλύοντας το συναρπαστικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκονται οι σημερινές οικογένειες, αναγνωρίζει ότι οι αρχές που μέχρι σήμερα κυριαρχούσαν στις οικογένειες, όπως η υπακοή, η σωματική και συναισθηματική βία, ο κομφορμισμός πρέπει να εξαλείψουν, δίνοντας θέση στην αξιοπρέπεια και την αμοιβαιότητα μεταξύ γονιών και παιδιών. Τα παιδιά είναι ικανά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους από την ώρα που γεννιούνται, και είναι πρόθυμα να συνεργαστούν. Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να ακούσουν και να μάθουν από τα παιδιά τους.

Βασισμένος στην εμπειρία του ως οικογενειακός θεραπευτής, ο Juul εφιστά την προσοχή στα πράγματα που κάνουμε και λέμε απλώς επειδή οι γονείς και οι παππούδες μας το έλεγαν σε εμάς, δίχως να αναρωτηθούμε για την αξία και την ορθότητά τους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένα από τα βασικά μας καθήκοντα ως γονείς είναι να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας με προσωπική αξιοπρέπεια – πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλοι είναι ξεχωριστοί (και τα παιδιά μας επίσης) και δεν πρέπει να προσπαθούμε να εξισώσουμε ή να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές. Η δουλειά μας ως γονείς είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τη δική τους ακεραιότητα, την αίσθηση ευθύνης και το υψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης. Και σε αυτό το βιβλίο, η Juul φέρνει στην προσοχή μας λαμπρές ιδέες για το πώς να το κάνουμε αυτό.

Ο Juul είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος ειδικός στην οικογένεια. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από οικογένειες που βρίσκονται σε πολλές και διαφορετικές χώρες, έγραψε ένα βιβλίο, που προσκαλεί τους γονείς να δουν τα χρόνια που περνάνε με τα παιδιά τους ως μια συναρπαστική περίοδο εξέλιξης και ανάπτυξης ολόκληρης της οικογένειας.

Συγγραφέας: Jesper Juul
Μετάφραση: Μαρία Τσάτση, Δήμητρα Χριστοφορίδου, Οζενί Αθανασίαδου

 

Ζακέτα να πάρεις! – Εκδόσεις Ψυχογιός

Τελικά, το πιο ωραίο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου είναι να το… αφήσεις ήσυχο. Αυτό με λίγες μόνο λέξεις είναι το συμπυκνωμένο μήνυμα του βιβλίου. Ο Ανδρέας Κονάνος δίνει συμβουλές στους γονείς ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, χωρίς καβγάδες και φωνές, αλλά με ηρεμία και πίστη.

«Προσπέρνα τα νεύρα και τους θυμούς του άτακτου παιδιού σου και δες την ψυχή του που δοκιμάζεται, που μεγαλώνει, που ψάχνεται και προβληματίζεται για όλα. Μάθε να βλέπεις “βαθιά”. Πίσω από καβγάδες, να διακρίνεις τις φοβίες του. Πίσω από βρισιές και φωνές, τη μοναξιά του. Πίσω από το αλλοπρόσαλλο «φαίνεσθαι», την ψυχική του ομορφιά. Μαμά, μπαμπά, αφήστε το παιδί σας να πατήσει στην ιερή γη της καρδιάς σας, όχι για να κατασκηνώσει εκεί για πάντα, μα για να ανοίξει τα φτερά του, να πάρει φόρα και να πετάξει. Σας θαυμάζω και υποκλίνομαι μπροστά σας και φιλάω τα χέρια σας τα ιερά, που κρατάνε μέσα τους το πιο αγνό κομμάτι του πλανήτη μας».

Με απλά κατανοητά λόγια, με πλούσια εμπειρία μέσα από σχολές γονέων και πνευματικά κέντρα με την ιδιότητά του ως πνευματικός, ο Ανδρέας Κονάνος ενθαρρύνει τους γονείς να κοιτάξουν με ένα διαφορετικό βλέμμα τις σχέσεις με τα παιδιά τους ξεκινώντας συχνά από τις σχέσεις με τον σύντροφό τους. «Βρείτε τα πρωτίστως εσείς οι δύο: ο μπαμπάς και η μαμά. Μην πιέζεις το παιδί, θα αντιδράσει. Μίλα του γλυκά, ώστε να σε ακούσει με την καρδιά του. Η καρδιά είναι τα “αυτιά” του παιδιού.»

Συγγραφέας: Ανδρέας Κονάνος

 

Αναζητήστε περισσότερες προτάσεις βιβλίων στο public.gr και επιλέξτε ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα βιβλίων/οδηγών επιβίωσης για γονείς

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.