Πρωταγωνίστριες που εμπνέουν με την ιστορία τους τις μικρές και τους μικρούς αναγνώστες 

Σελίδες με δυναμικές πρωταγωνίστριες -αφιερωμένες σε εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες - που δραστηριοποιήθηκαν ενάντια σε κατεστημένα, πεπρωμένα, στερεότυπα και απαγορεύσεις


Ενθαρρυντικά τα μηνύματα που λαμβάνει κανείς από τις συνεχείς παραγωγές των εκδοτικών οίκων αφιερωμένες σε δυναμικές γυναίκες, εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες που δραστηριοποιήθηκαν σε ποικίλα πεδία.

Οι μικροί και οι μικρές αναγνώστριες γνωρίζουν και εμπνέονται από τη ζωή και τη δράση τους, που ενάντια σε κατεστημένα, πεπρωμένα, στερεότυπα και απαγορεύσεις, ακολούθησαν, άλλοτε πιο εύκολα και άλλοτε με τεράστιο ψυχικό κόστος τη δική τους πορεία. Tίτλοι που ξεχωρίσαμε και προτείνουμε. 

Μικρά κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες

Μια σειρά που σκιαγραφεί σημαντικές γυναίκες, καλλιτέχνιδες, επιστημόνισσες, σχεδιάστριες, εξερευνήτριες, συγγραφείς, ακτιβίστριες και επαναστατημένες φωνές. Η σειρά Μικρά κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες (Little People, Big Dreams) από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος περιλαμβάνει μικρά ορθογώνια χρωματιστά βιβλία αφιερωμένα το κάθε ένα σε μια γυναικεία φιγούρα που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για την αφοσίωση και το ταλέντο της σε κάποιο τομέα.

Μικρές ιστορίες, απλές που επιτρέπουν σε μικρά παιδιά να «ρίξουν μια ματιά» στη ζωή αυτών των κοριτσιών από τότε ακόμα που το ταλέντο τους δεν είχε ξεδιπλωθεί, στα βήματά τους και τελικά στη μεγάλη τους απογείωση. Κάθε βιβλίο περιέχει και ένα μικρό βιογραφικό τους.

Μια πρόταση ανάγνωσης που δίχως αυστηρές διδαχές, προβάλλει τον δρόμο της δυνατότητας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιμονής, της προσπάθειας και της αφοσίωσης στον πραγματικό σου εαυτό.

Οι τίτλοι που έχουν μέχρι σήμερα κυκλοφορήσει περιλαμβάνουν προσωπικότητες όπως η Μαρί Κιουρί, η Κοκό Σανέλ, η Αγκάθα Κρίστι, η Αμέλια Έρχαρτ, η Άννα Φρανκ, η Φρίντα Κάλο, η Όντρει Χέπμπορν,  η Σιμόν ντε Μποβουάρ, η Τζέιν Γκούνταλ, η Ρόζα Παρκς.

Ένα μικρό δείγμα παρουσίασης των βιβλίων παρατίθεται παρακάτω με τα τρία πρώτα βιβλία που είχαν κυκλοφορήσει:

Μαρί Κιουρί – Εικονογράφος Φράου Ίζα

Η Μαρί είχε από πολύ μικρή αποφασίσει πως ήθελε να ασχοληθεί με την επιστήμη. Ήταν πολύ καλή μαθήτρια με βραβεία και ο δρόμος προς το Πανεπιστήμιο στο Παρίσι μονόδρομος. Η Μαρί αν και δε μιλούσε καλά γαλλικά γιατί ήταν από την Πολωνία, γίνεται η πρώτη φοιτήτρια στη Σορβόννη και θα γίνει και η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που της δόθηκε έδρα πανεπιστημίου.

Αυτή είναι η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (7 Νοεμβρίου 1867 – 4 Ιουλίου 1934) Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια που σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας.

Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία. ‘Ηταν η πιο φημισμένη και συναρπαστική γυναίκα στην ιστορία της σύγχρονης επιστήμης – γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.

Αγκάθα Κρίστι – Εικονογράφος Ελίζα Μουνσό

Κάθε απόγευμα, η Αγκάθα ξαπλωμένη δίπλα στο αναμμένο τζάκι απολάμβανε τις ιστορίες που της διάβαζε η μαμά της και τις συνέχιζε με αμείωτο ενδιαφέρον κάθε βράδυ κάτω από τα σκεπάσματά της. Έβρισκε περισσότερο συναρπαστικές τις αστυνομικές. Η συνεισφορά της στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο ως νοσοκόμα της επέτρεψε να ασχοληθεί και να μάθει πολλά για τα φάρμακα και τα δηλητήρια, γεγονός που την ενέπνευσε και της έδωσε ώθηση για το επόμενο μεγάλο της βήμα: τη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων, που συμπωματικά όλα ξεκινούν πάντα με μια δολοφονία.

Η μικρή μας Αγκάθα, δεν είναι άλλη από την Αγκάθα Μαίρη Κλαρίσσα Μίλερ, Λαίδη Μάλλοουαν, (15 Σεπτεμβρίου 1890 – 12 Ιανουαρίου 1976), γνωστή κυρίως με το όνομα Αγκάθα Κρίστι (Agatha Christie), που έγινε γνωστή κυρίως για τα 80 αστυνομικά της μυθιστορήματα που δικαίως της πρόσφεραν τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκαναν μία από τις πιο σημαντικές συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος. Πρωταγωνιστές των μυθιστορημάτων της, οι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Τζέιν Μαρπλ.

Σιμόν ντε Μποβουάρ – Εικονογράφος Christine Roussey

Η μικρή Σιμόν αγαπούσε πολύ τα βιβλία και πολύ συχνά ο μπαμπάς της έλεγε για αστείο πως είχε αγορίστικο μυαλό αντί για γυναικείο! Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη ζωή της διάσημης φιλοσόφου, συγγραφέως και φεμινίστριας, που γεννήθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα στο Παρίσι, και μας έμαθε «πως όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε ίσοι και πως οι επιλογές μας και όσα αποφασίζουμε, αυτά είναι που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε».

Ιστορίες της καληνύχτας για Επαναστάτριες

Μέρος μιας ευρύτερης σειράς που περιλαμβάνει τρία βιβλία, αναμενόμενο για τη συμπερίληψη τόσων απίθανων γυναικών εκεί έξω, οι δύο συγγραφείς, Ελένα Φαβίλι και Φραντσέσκα Καβάλο, θα τα γράψουν ως απάντηση στα έμφυλα στερεότυπα που διαπίστωσαν να υπάρχουν σε όλα τα παιδικά βιβλία και τα μέσα ενημέρωσης. Η σειρά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Το βιβλίο αφηγείται τις ιστορίες εκατό καταπληκτικών γυναικών από το 1500 π.Χ. έως σήμερα. Εκατό γυναίκες, που διέπρεψαν, ξεπέρασαν εμπόδια και προκαταλήψεις, αμφισβήτησαν δεδομένα, άλλαξαν πρώτα την προσωπική τους μοίρα και έπειτα ένα μικρό ή μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου.


Αλλά, οι ιστορίες δεν είναι απλώς βαρετές βιογραφίες. Αντίθετα, μοιάζουν με παραμύθια. Πιθανότατα δεν θα γνωρίζετε τα ονόματα των περισσότερων γυναικών, αλλά, όταν τελειώσετε την ανάγνωση, θα αναρωτηθείτε γιατί. Μερικές φορές, είναι επειδή οι άνθρωποι προσπάθησαν να τις αφαιρέσουν από την ιστορία. Όπως η Χατσεψούτ, μία από τις σημαντικότερες βασίλισσες της Αιγύπτου. Η Χατσεψούτ κυβέρνησε περισσότερο και με μεγαλύτερη επιτυχία από οποιονδήποτε άλλο φαραώ στην ιστορία της Αιγύπτου. Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της, τα αγάλματά της θα τα καταστρέψουν, και το όνομά της θα το αφαιρέσουν από τα αρχεία. Άλλες φορές, είναι επειδή το όνομα ενός άνδρα έγινε πιο διάσημο. Για παράδειγμα, ο Τσαρλς Μπάμπατζ ονομάζεται «πατέρας των υπολογιστών», αλλά μια γυναίκα, η Άντα Λάβλεϊς έγραψε το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή στην ιστορία.

Γιατί δεν είχαμε μάθει γι’ αυτές τις γυναίκες νωρίτερα; Συχνά η ιστορία θυμάται τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες. Αν κλείσετε τα μάτια σας και σκεφτείτε έναν ήρωα πολέμου και έναν πιλότο, μάλλον θα σκεφτείτε άνδρες. Αν διαβάσετε το βιβλίο, αυτές οι εικόνες μπορεί να αρχίσουν να εμπεριέχουν και γυναίκες όλων των χρωμάτων και των ηλικιών.

Μεγάλο μέρος της γοητείας του περιεχομένου αυτών των δύο βιβλίων, έγκειται στις αντιπαραθέσεις: βασίλισσες κάθονται δίπλα σε ακτιβίστριες, μπαλαρίνες δίπλα σε δικηγόρους, πειρατίνες δίπλα σε εφευρέτριες, σέρφερ δίπλα σε συγγραφείς δημιουργώντας μια συναρπαστική αίσθηση δυνατοτήτων. Οι βιογραφίες μοιράζονται ένα λυρικό, παραμυθένιο ύφος. «Δείτε με τώρα και δείτε τους εαυτούς σας. Τι δεν μπορείτε να κάνετε;», θα πει κάποτε σε μια ομάδα μαύρων φοιτητών η Μάγια Αγγέλου.

Οι ιστορίες δεν είναι ωραιοποιημένες και η έμφαση δίνεται στην υπέρβαση των εμποδίων και την επιμονή, ενώ η σελίδα αφιέρωσης του βιβλίου προτρέπει τους αναγνώστες να «ονειρεύονται μεγαλύτερα, να στοχεύουν ψηλότερα, να αγωνίζονται σκληρότερα».

Στο πρώτο βιβλίο, ανάμεσα στις επιλεγμένες «επαναστάτριες» συναντάμε μορφές όπως η Μαρία Κάλλας, η ζωγράφος Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια, η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Άστριντ Λίντγκρεν, η Αργεντινή πολιτικός Εβίτα Περόν, η ακτιβίστρια Έλεν Κέλερ, η Μαρία Μοντεσσόρι, η επιστήμονας Μαρί Κιουρί, η ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, η Μεγάλη Αικατερίνη, η Σερένα και η Βένους Ουίλιαμς, η Τζέιν Όστεν, η Υπατία, η Φρίντα Κάλο, η Μάγια Αγγέλου, η γενετίστρια Νέτι Στίβενς και δεκάδες ακόμα γυναίκες από όλο τον κόσμο και όλο το φάσμα της κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής.

Ανά δύο σελίδες διαβάζουμε συνοπτικά τη ζωή και το έργο κάθε γυναίκας με το προφίλ της εικονογραφημένο στη δεξιά σελίδα και από μια διαφορετική εικονογράφο.

Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχει χώρος για τους αναγνώστες να γράψουν τη δική τους ιστορία και να σχεδιάσουν το δικό τους πορτρέτο.

Στο δεύτερο βιβλίο Ιστορίες της καληνύχτας για Επαναστάτριες, διαβάζουμε τη νέα σειρά υπέροχων γυναικών που έρχονται να προστεθούν σε αυτή την ενδιαφέρουσα σειρά από τη σύζυγο του Φαραώ Ακενατών και βασίλισσα, Νεφερτίτη, τη διάσημη συγγραφέα μυστηρίου Άγκαθα Κρίστι και τη Βραζιλιάνα επαναστάτρια Ανίτα Γκαριμπάλντι, μέχρι την ποπ τραγουδίστρια Μπιγιονσέ, τη γυμνάστρια Νάντια Κομανέτσι, την Ανατολικογερμανίδα καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και την πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα, τη Βαλεντίνα Τερέσκοβα.

Αλλά και άλλες λιγότερο γνωστές μορφές όπως η κατάσκοπος με το ξύλινο πόδι, Βιρτζίνια Χολ, η Πολωνέζα ποιήτρια Βισλάβα Σιμπόρσκα, η φεμινίστρια Γκλόρια Στάινεμ, η ηφαιστειολόγος Κάτια Κραφτ που χάθηκε από έκρηξη ηφαιστείου στο όρος Ούνζεν, η αφηγήτρια Κλεμεντίν Γουαμαρίγια, η παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρεϊ, η Ελληνίδα ποιήτρια Σαπφώ και πολλές άλλες.

Και στο τρίτο βιβλίο, μαθαίνουμε για τις 100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο, ανάμεσά τους η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού Άννα Μαρία Χιντάλγκο, η Αριάνα Χάφινγκτον, συνιδρύτρια της Huffington Post, η θεατρική συγγραφέας Γιανγκ Τζιν Λι, η παραολυμπιονίκης Αν Γουαφούλα Στράικ, η Κουβανή τραγουδίστρια Γκλόρια Εστέφαν, η Ελβετίδα ψυχίατρος Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος, η πρώτη Αφροαμερικανίδα γλύπτρια Εντμόνια Λιούις, η Περουβιανή ακτιβίστρια Λορέλα Πραέλι και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες γυναίκες.

Οι δύο γυναίκες συγγραφείς του βιβλίου ξεκίνησαν μια καμπάνια για την ενδυνάμωση των κοριτσιών στο Kickstarter την άνοιξη του 2016 και μέσα σε λίγες μέρες συγκέντρωσαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια από 20.000 ανθρώπους από 71 διαφορετικές χώρες, τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία του crowdfunding στην κατηγορία πρωτότυπου βιβλίου. Μόλις ξεπέρασε σε πωλήσεις τo 1 εκατομμύριο αντίτυπα, οι συγγραφείς δώρισαν 100.000 δολάρια στην οργάνωση Malala Fundmalala.org

 

Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερα βιβλία στο public.gr για τις μικρές πρωταγωνίστριες και διάβασε για την αγαπημένη σου γυναίκα συγγραφέα ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα ξεχωριστών τίτλων από γυναίκες που μας έδωσαν πολλά σε κάθε επόμενη σελίδα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.