Κάπου ανάμεσα στο εικονικό και το πραγματικό, στο ανθρώπινο και το θείο, το αρσενικό και το θηλυκό γεννιέται το αινιγματικό σύμπαν της «Κρεουργίας», του νέου έργου του Γιάννη Μαυριτσάκη που δημιουργήθηκε μετά από ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 23 και 24 Ιουλίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα.
Με έμπνευση από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, ο Γιάννης Μαυριτσάκης συνθέτει έναν κόσμο όπου ο Διόνυσος, ο Πενθέας, η Αγαύη, ο Κάδμος, ο Τειρεσίας και ο Αγγελιοφόρος είναι παρόντες:
«Όπως συμβαίνει στις ”Βάκχες”, έτσι και στην ”Κρεουργία” το ”εκεί” εισβάλλει στο ”εδώ”», σημειώνει. «Οι μύθοι δεν εκσυγχρονίζονται, δεν μεταφέρονται έξω από την περιοχή τους, οι μύθοι παραμένουν μύθοι, τοποθετημένοι στη σφαίρα του μυθικού.»

Ποια είναι όμως τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το σύμπαν της «Κρεουργίας», το οποίο μας καλεί να βυθιστούμε στους κόλπους του;

«Η δύναμη που εκβάλλει στον ορατό κόσμο ως φορέας της ζωής, η ντελικάτη ισχύς που διαπερνάει τα υλικά και τα εμψυχώνει. Μέσα από ένα κλειστό κύκλωμα επιτήρησης ξεσπάει στον ενδέκατο όροφο του κτιρίου. Χειραγώγηση από τη μιά, από την άλλη η χειρονομία μιας ψυχικής οντότητας που ταξιδεύει καλπάζοντας και καταρρίπτει τα εμπόδια για να εμφανιστεί σε αυτήν τη χαραμάδα του χρόνου.
Πρόκειται για ένα νέο έργο το οποίο εκθέτει επί σκηνής το σύστημα μιας αίθουσας συσκέψεων από μαύρο γρανίτη, την υλοποίηση ενός προγράμματος brainwashing. Ο θεός είναι ένας ακόμη Project Manager που ξετυλίγει με πειθώ το project plan του. Tα σφαγμένα μινκ βγάζουν τσιριχτές κραυγές και με τα μυτερά τους δόντια κρεουργούν τα υπολείμματα των σωμάτων. Όταν η Αγαύη ήρθε στον ύπνο μου είχε την καλοσύνη να μου κάνει μια αποκάλυψη. Αυτήν την αποκάλυψη μεταφέρω.», περιγράφει ο Γιάννης Μαυριτσάκης συστήνοντάς μας την «Κρεουργία».



«Στον κόσμο της ”Κρεουργίας”, οι ήρωες εναντιώνονται και υπακούουν, ταυτόχρονα, στη δύναμη που ορίζει την ύπαρξή τους. Μεταμορφώνονται», τονίζει ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Σκεύας. «Υπέρτατο αλλά και μοναδικό όπλο τους, o λόγος. Ένα απύθμενο πλέγμα από λέξεις, που δημιουργεί μια ποιητική πύκνωση. Με τον λόγο και τις λέξεις, με τη γλώσσα, οι ήρωες κερδίζουν αστραπιαίες νίκες, μικρές, απατηλές εκλάμψεις, πριν βυθιστούν για πάντα στο αναπόφευκτο έρεβος του αγνώστου».
Η «Κρεουργία» αναπτύσσεται επί σκηνής πάνω στην εν λόγω μεταμόρφωση, η οποία λειτουργεί ως ανάγκη και καταφυγή. Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου φωτίζεται από την κινηματογραφική ματιά του Γιώργου Σκεύα με βασικό στοιχείο μια οθόνη προβολής, η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος:
«είναι η πύλη για μια άλλη διάσταση όπου ο χρόνος και ο χώρος μεταβάλλονται αενάως, ένα πεδίο όπου φανερώνονται, αλλά και διαφυλάσσονται τα μυστήρια των προσώπων του έργου».
Από το σκοτάδι και το αίνιγμα του πιο τελετουργικού έργου της αρχαίας θεατρικής γραμματείας, ο Γιάννης Μαυριτσάκης παραδίδει ένα νέο αίνιγμα, ένα σύγχρονο έργο, το οποίο αναμοχλεύει τον μύθο των «Βακχών» μέσα σε ένα σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον που, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Σκεύας: «οδηγεί σε ερωτήματα που μας αφορούν άμεσα και με τρόπο επιτακτικό. Η έλευση μιας νέας πραγματικότητας όπου κυριαρχεί η κατάργηση της προσωπικής βούλησης και η υπακοή στους νέους κανόνες που μας επιβάλλονται. Η απόλυτη κυριαρχία της εικόνας ως μόνο αποδεικτικό στοιχείο της όποιας ”αλήθειας”».

Κρεουργία | 23 και 24 Ιουλίου 2021 | Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
*Cover photo: ©Elina Giounanli