podcast: Μαθαίνοντας για το «λεξικό» του #MeΤoo

Γιατί έχουμε ανάγκη από όρους και λέξεις που θα ονομάζουν τις προβληματικές και κακοποιητικές συμπεριφορές;

Κείμενο: Μαριγώ Σιάκκα

 

Το #ΜeΤoo έφτασε στην Ελλάδα και άνοιξε έναν διάλογο γύρω από την έμφυλη ισότητα και τα βήματα που όλες και όλοι καλούμαστε να κάνουμε για να την κατακτήσουμε. Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης πολλοί όροι που μέχρι και πρόσφατα δεν ήταν γνωστοί στο ευρύ κοινό, τώρα μοιάζουν να έχουν την τιμητική τους στον δημόσιο λόγο. Η τοξική αρρενωπότητα, η πατριαρχία, η κουλτούρα του βιασμού και το mansplaining είναι μόνο κάποιοι από αυτούς τους όρους που συνεχώς ακούμε και διαβάζουμε. Τι  σημαίνουν όμως και γιατί έχουμε την ανάγκη να τους εντάξουμε στον δημόσιο λόγο; 

Η τοξική αρρενωπότητα είναι ένας όρος που έχει χρησιμοποιηθεί από τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες για να περιγράψει ένα σύνολο ηγεμονικών συμπεριφορών που λειτουργούν κακοποιητικά προς τις γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και κάθε άλλου είδους μη τοξική αρρενωπότητα. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι για παράδειγμα η τάση για κυριαρχία, η επιθετικότητα, η υποτίμηση των γυναικών και των θηλυκοτήτων, η καταπίεση συναισθημάτων, η ομοφοβία και κάθε άλλου είδους φοβία που σχετίζεται με την ταυτότητα φύλου και τη σεξουαλικότητα. 

Η τοξική αρρενωπότητα είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με την κουλτούρα του βιασμού, η οποία  περιγράφει ένα σύνολο πατριαρχικών δομών, συμπεριφορών και στερεοτύπων που τροφοδοτούν την έμφυλη βία και ανισότητα και ενισχύονται από την ίδια την κοινωνία που αναζητά ελαφρυντικά για τον θύτη και αποδίδει ευθύνες στο θύμα. Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, η κουλτούρα του βιασμού είναι ένα γενικό και βαθιά σεξιστικό σύνολο συμπεριφορών που συγκροτείται από την πιο απλή φράση «Γιατί φοράς τόσο κοντή φούστα, «Γιατί αποφάσισες να μιλήσεις τώρα μέχρι την ίδια τη σεξουαλική κακοποίηση.  

Η αλήθεια είναι ότι το κίνημα #MeΤoo φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης όμως είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι δεν φτάνει απλώς να δηλώσουμε λεκτικά ως κοινωνία την υποστήριξη μας προς τα θύματα. Ο αγώνας κατά της έμφυλης βίας είναι πολύ μεγαλύτερος και αυτό είναι μόνο μια μικρή αρχή. Έχουμε ανάγκη από όρους και λέξεις που θα ονομάζουν τις προβληματικές και κακοποιητικές συμπεριφορές. Έχουμε ανάγκη από φορείς και οργανισμούς που θα ανοίγουν τον δρόμο σε όλες και όλους όσους έχουν κάτι να μοιραστούν. Έχουμε ανάγκη κάθε νομοθετική προσθήκη που θα προστατεύει το θύμα. Έχουμε ανάγκη την έμφυλη ισότητα.  

 Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτούς τους όρους – κλειδιά ακούστε το podcast… 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.