Όταν όλα ακριβαίνουν συνεχώς

Όταν όλα ακριβαίνουν συνεχώς, εσύ τι μπορείς απ’ τη μεριά σου να ακριβύνεις για να συνεχίσεις να τα βγάλεις πέρα; Όταν όλοι μετακυλίουν πάνω σου το κόστος των προϊόντων τους και των υπηρεσιών τους γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν, οι δικές σου οι πλάτες τι ακριβώς παριστάνουν και από πού ακριβώς προέκυψε ότι είναι ικανές να σηκώσουν όλο αυτό το έξτρα βάρος; Αν είσαι μισθωτός, είτε τυπικά είτε ουσιαστικά, με ποια τελικά οικονομική, κοινωνική, πολιτική λογική όλα τα υπόλοιπα γύρω σου θα αυξάνονται και οι δικές σου αποδοχές θα παραμένουν οι ίδιες; Αν η αγοραστική σου δύναμη φθίνει εκ των πραγμάτων διαρκώς, τι σου απομένει να κάνεις; Να αποδεχτείς ότι δεν έχεις πια την αγοραστική δύναμη που είχες; Να πεις ότι είναι η δική σου σειρά να μετακυλίσεις κόστος και άρα τώρα θα πουλάς κι εσύ ακριβότερα την εργατική σου δύναμη, για να καταφέρεις να ανταποκριθείς στο κόστος ζωής;

Έστω ότι το κάνεις. Και έστω ότι ατομικά ή συλλογικά καταφέρνεις και περνάς ένα σωρό εμπόδια και αντιστάσεις και κάποια στιγμή πετυχαίνεις όντως μια αύξηση στις απολαβές σου. Ακόμη και στο καλό αυτό σενάριο η αύξηση της τιμής της δικής σου εργασίας και των δικών σου υπηρεσιών δεν έχει γίνει μονομερώς, δεν έχει γίνει αυτόματα, δεν έχει γίνει χωρίς να ενημερωθεί πρώτα η άλλη πλευρά. Όσο να ‘ναι διαφορετικό ως διαδικασία απ’ το να βλέπεις από μέρα σε μέρα τις τιμές να αυξάνονται στα σούπερ και στα μίνι μάρκετ, στα βενζινάδικα και γενικά παντού. Εκεί κανείς δεν έχει διαπραγματευθεί πρώτα μαζί σου τη νέα τιμή, εκεί απλά στην ανακοινώνει. Έχεις να το αγοράσεις; Παρ’ το. Δεν έχεις να το αγοράσεις; Σταμάτα να οδηγείς αυτοκίνητο, σταμάτα να αγοράζεις ό,τι αγόραζες ως τώρα, σταμάτα να ζεις όπως τώρα και στην τελική αν δεν βγαίνεις και καθόλου μάλλον δεν πρέπει να τα πήγες και τόσο καλά στη ζωή σου, ε; Κακό πράγμα ο τόσος πληθωρισμός και ντροπή η τόση ακρίβεια; Έστω. Ας τη μοιράσουμε τη ντροπή: μισή ντροπή δική μας – μισή δική σου που κατρακυλάς στον πάτο της τροφικής αλυσίδας.

Αν δεν εσωτερικεύσεις βαθιά το σκέλος της ντροπής σου, αν εξακολουθούν να σου φταίνε πάντα οι άλλοι και οι νεφελώδεις έννοιες της οικονομικής ανάλυσης περασμένων αιώνων, αν δεν κατανοήσεις τι έκανες εσύ λάθος για να μην έχεις πια αρκετά χρήματα για να ανταποκρίνεσαι στο κόστος ζωής, τότε η προσωπική σου συνολική αποτυχία αντί να μετουσιωθεί σε ευκαιρία για ενδοσκόπηση και ανασυγκρότηση, θα συνοδευθεί από κραυγές υστερικού και ακραίου λαϊκισμού, που είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τις σύγχρονες δημοκρατίες.

Στις σύγχρονες και ολοένα και πιο απαιτητικές προκλήσεις του παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε ο λαϊκισμός ούτε η ψεκασμένη συνωμοσιολογία, στην έκφανση της οικονομικοπολιτικής ανάλυσης. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο η διαρκής πνευματική και υλική ευελιξία όλων μας, η αναπροσαρμογή του τρόπου σκέψης μας και του τρόπου ζωής μας, η προσπάθειά μας να εξακολουθούμε να επιβιώνουμε στο πλαίσιο του εικοστού πρώτου αιώνα, με τρόπο όλο και πιο άλλον απ’ αυτόν που μας άφησε πίσω του ο εικοστός.

Κάποιος πρέπει να λέει τις δυσάρεστες αλήθειες. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στον έλεγχο των τιμών στην αγορά. Έχουμε πόλεμο. Εντάξει όχι εμείς ακόμα, αλλά πάντως έχουμε τις συνέπειές του. Μαγικές λύσεις μπορούν και πρέπει να υπάρξουν στο πώς θα εξακολουθήσεις εσύ με τα εισοδήματα που είχες ως χθες να τα βγάζεις πέρα και σήμερα και αύριο και μεθαύριο. Κάνε τα μαγικά σου. Δεν είναι λαϊκίστικο ή ψεκασμένο να στο ζητάμε, ακριβώς γιατί δεν στο ζητάμε και ρητώς. Εξυπακούεται. Από τη φύση των πραγμάτων. Από τη νομοτέλεια των πραγμάτων. Από τη θέση σου στην κοινωνία. Βγάλτα πέρα. Μάγεψέ μας ξανά, κατάπληξέ μας ξανά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας