Ο Βαγγέλης Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων μιλά στο ελc για μια βιώσιμη Αθήνα

Μέσα από τη δράση «Γενιά 17» μας δίνεται η ευκαιρία να προβάλουμε τις αξίες της βιώσιμης πόλης με δημιουργικό τρόπο στους δημότες της Αθήνας προσδοκώντας και στη δική τους συμμετοχή στην υλοποίηση των κοινών μας στόχων

Με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στην πρωτοβουλία «Γενιά 17», ο Βαγγέλης Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων μιλά στο ελc για το πώς φαντάζεται την Αθήνα βιώσιμη.

Τι σημαίνει για εσάς βιώσιμη πόλη;

Για μας βιώσιμη πόλη είναι η πόλη που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Μια πόλη δηλαδή στην οποία θα θέλει κανείς να ζει, να εργάζεται, να επισκέπτεται. Μία πόλη ελκυστική, ανθεκτική, ασφαλής, προσβάσιμη, φιλική και ανοιχτή σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Πώς φαντάζεστε την Αθήνα βιώσιμη;

Η βιωσιμότητα της Αθήνας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους σήμερα ώστε να μπορούμε να μιλάμε και να σχεδιάζουμε την Αθήνα του μέλλοντος. Συνεπώς δεν είναι θέμα φαντασίας, είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση της πόλης. Η πανδημία κατέδειξε με εμφατικό τρόπο τη σημασία του δημόσιου χώρου και την επάναχρησή του από τους πολίτες έναντι των αυτοκινήτων. Ο Δήμος Αθηναίων, με το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών, προχωρά σε σημαντικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Στον λόφο του Λυκαβηττού, στον Εθνικό Κήπο, στον Λόφο του Στρέφη και την Ακαδημία Πλάτωνος, στη διπλή ανάπλαση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό. Παράλληλα στις 129 γειτονιές της Αθήνας γίνονται ασφαλτοστρώσεις, ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια και οι χώροι πρασίνου, ενώ έχουν δημιουργηθεί και 8 πάρκα τσέπης. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την αστική αλλά και την τουριστική ανάπτυξη έχει πλέον αλλάξει. Δεν κάνουμε διαχωρισμό της τουριστικής και της τοπικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας, αλλά πιστεύουμε πως επενδύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, θα προσελκύουμε ολοένα και περισσοτέρους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Με ποιον τρόπο επιδιώκει ο Δήμος Αθηναίων να συμβάλλει στην υλοποίηση της ατζέντας των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ;

Ο πρώτος πυλώνας είναι οι υποδομές που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη λαμβάνοντας πάντα υπόψη την κλιματική κρίση και τη βιωσιμότητα της πόλης. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Πάνω από 100 υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων ψηφιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τη ΔΑΕΜ, ενώ ο επόμενος στόχος μας είναι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής να είναι βασισμένες σε ψηφιακά δεδομένα (Data driven decisions). Παράλληλα ενθαρρύνουμε ενεργά την καινοτομία με προγράμματα όπως το Athens Business Green Toolkit, όπου ενισχύσαμε 111 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αθήνας με πάνω από 2,3 εκ. ευρώ, για τη βελτίωση της εικόνας τους βάσει των αρχών ενεργειακής απόδοσης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Ο τρίτος πυλώνας είναι η συνεργασία. Πιστεύουμε πως η συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς των επιχειρήσεων αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, είναι αναγκαία συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα για την ενιαία προβολή της Αθήνας μέσω του σχήματος This is Athens & Partners και επενδύουμε στις τοπικές επιχειρήσεις. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Αθηναϊκή αγορά δημιουργήσαμε το Athens is back με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, μια πλατφόρμα μέσω της οποίας επιχειρήσεις της πόλης καλούνται να προβάλλουν τις τρέχουσες προσφορές και εκπτώσεις τους στο κοινό. Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να στηρίξει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημική κρίση. Η συνεργασία μας δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο προβολής της Αθηναϊκής αγοράς αλλά προχωρά και στην επιμόρφωση και κατάρτιση των επιχειρήσεων προκειμένου να γίνουν και οι ίδιες πιο βιώσιμες και άρα πιο ανταγωνιστικές. Παράλληλα στηρίζουμε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στην πρωτοβουλία «Athens Agora- Πλάκα Μοναστηράκι» με προβολή αλλά και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Τέλος, πολύ σημαντική θεωρούμε τη συνεργασία μας με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) για την αξιολόγηση και ενδυνάμωση της ικανότητας της Αθήνας να υποστηρίξει μια νέα ιδέα για τον τουρισμό στην πόλη βασισμένη στο πλάνο βιωσιμότητας που έχει ήδη ο Δήμος, δηλαδή τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας για το 2030 και τις κατευθύνσεις της Πράσινης Συμφωνίας και της Συμφωνίας της Γλασκώβης για το κλίμα. O ρόλος του GSTC είναι να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή θέτοντας μια σειρά από ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και δείκτες μέτρησης για να αξιολογούμε την προσπάθεια αυτή. Η αξιολόγηση άγγιξε το «άριστα» για την Αθήνα και πλέον ανοίγεται ο δρόμος για την  πιστοποίηση που θα προσφέρει στην πόλη μας μια μεγάλη δυναμική στον τομέα του τουρισμού καθώς θα μπορεί πλέον να ανταγωνίζεται μεγάλους ευρωπαϊκούς προορισμούς τόσο ως προς την ποιότητα ζωής όσο και ως προς τη διαχείριση του ίδιου του προορισμού.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο πρότζεκτ «Γενιά 17» και γιατί επιλέξατε ως Δήμος τον Στόχο 11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες;

Ο στόχος 11 του ΟΗΕ για βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, περικλείει όλους τους στόχους και τις προκλήσεις που πρέπει να θέσει μια πόλη σαν την Αθήνα σε προτεραιότητα. Η κλιματική κρίση αλλά και η πανδημία έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη δημιουργίας μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής αλλά και άμεσων δράσεων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας. Μέσα από τη δράση «Γενιά 17» μας δίνεται η ευκαιρία να προβάλουμε τις αξίες της βιώσιμης πόλης με δημιουργικό τρόπο στους δημότες της Αθήνας προσδοκώντας και στη δική τους συμμετοχή στην υλοποίηση των κοινών μας στόχων.

Περισσότερες πληροφορίες για τη «Γενιά 17» εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.