Ο Θανάσης Χουλιαράς για το νέο mural δίπλα στο κατάστημα της LEROY MERLIN «Ιδιοκατασκευάζοντας τη βιώσιμη πόλη του μέλλοντος»

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Γενιά 17 και του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 11 για Βιώσιµες Πόλεις και Κοινότητες, ο Same84 δημιούργησε µια µεγάλη τοιχογραφία δίπλα από το κατάστηµα της LEROY MERLIN.

Κείμενο: Θανάσης Χουλιαράς

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Γενιά 17 και του περιεχόµενου Στόχου 11, ο οποίος αφορά στις Βιώσιµες Πόλεις και Κοινότητες, ο Same84 δηµιούργησε µια µεγάλη τοιχογραφία, µε διαστάσεις 9 µ. πλάτος και 9,5 µ. ύψος, στη συµβολή των οδών Κηφισού και Λένορµαν, δίπλα από το κατάστηµα LEROY MERLIN.

Η τοιχογραφία δηµιουργήθηκε µε ακρυλικά χρώµατα και περιλαµβάνει την οριζόντια παράθεση µιας σύγχρονης πόλης. Για την αναπαράστασή της ο καλλιτέχνης χρησιµοποιεί έναν «κυµατισµό» από αστικούς γεωµετρικούς όγκους στους οποίους κυριαρχούν αποχρώσεις του γκρι µε µοναδικές εξαιρέσεις κάποιες κατά τόπους χρωµατικές παραινέσεις µέσα από την τοποθέτηση λιγοστών πράσινων δέντρων και ορισµένων ροζ αυτοκινήτων και επιτοίχιων χρωµατικών µοτίβων. Η κυριαρχία του γκρι δεν αµφισβητείται αλλά στην όλη σύνθεση είναι έκδηλο ένα status διεργασίας, το οποίο προκύπτει από το χαρακτηριστικό για τον καλλιτέχνη παιχνίδισµα των έντονων, «πατηµένων» χρωµάτων και σχηµάτων.

Ως αναπαραστατικό παράγωγο της διεργασίας αυτής, ο Same84 περικλείει την πόλη του µε ένα έντονο, πλακάτο, πράσινο χρώµα, το οποίο αποτρέπει-αναχαιτίζει την εξάπλωση του γκρίζου. Δηµιουργείται έτσι ένα άτυπο πράσινο φράγµα που προσδιορίζει την τοιχογραφία και βρίσκεται σε πλήρη σύµπνοια τόσο µε το πρόταγµα του σχετικού Στόχου, όσο και µε το όραµα της LEROY MERLIN για δράσεις και επιλογές που αποδεικνύουν έµπρακτα την αποφασιστική συνδροµή στον παγκόσµιο στόχο για βιώσιµες πόλεις που θα αφήνουν µηδενικό αποτύπωµα στο «σπίτι µας».

Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται από τον ΟΗΕ στον Στόχο 11, σήµερα, 3,5 δισεκατοµµύρια άνθρωποι, δηλαδή η µισή ανθρωπότητα, κατοικεί σε πόλεις, ενώ µέχρι το 2030, τουλάχιστον το 60% του παγκόσµιου πληθυσµού θα κατοικεί σε αστικές περιοχές. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι πόλεις του κόσµου καταλαµβάνουν µόλις το 3% του εδάφους της Γης, είναι όµως υπεύθυνες για το 60%-80% της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και για το 75% της εκποµπής αερίων του άνθρακα, πράγµα που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για µια ουσιαστική αύξηση του αριθµού των πόλεων και των ανθρώπινων οικισµών που υιοθετούν και εφαρµόζουν ολοκληρωµένες πολιτικές και σχέδια, τα οποία αποβλέπουν στην κοινωνική ένταξη, στην αποδοτικότητα των πόρων, στην άµβλυνση των επιπτώσεων και την προσαρµογή στην κλιµατική αλλαγή, στην ανθεκτικότητα απέναντι στις καταστροφές, καθώς και στην ανάπτυξη και εφαρµογή µιας ολιστικής διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών σε όλα τα επίπεδα.

Στο πράσινο περιβάλλον πάνω από την αναπαριστώµενη πόλη αλλά ως αναπόσπαστο κοµµάτι αυτής, ο Same84 τοποθετεί τρεις ευµεγέθεις µορφές. Στη δεξιά µεριά του έργου ένα κοριτσάκι µαστορεύει και εναποθέτει τα επόµενα κοµµάτια στο παζλ της διεργασίας µετάπλασης της πόλης. Μια DIY συµβολή στην οικοδόµηση ενός πιο πράσινου και βιώσιµου κόσµου. Δίπλα της, µια πατρική φιγούρα, σαφώς νεανικής ηλικιακής αναφοράς, την καθοδηγεί διακριτικά αλλά υπεύθυνα. Μέσα από την ενσυνείδητη αυτή δράση το µικρό κοριτσάκι στα δεξιά θα γίνει η νεαρή κοπέλα στο αριστερό µέρος, η οποία αποτελεί την µεγαλύτερη σε µέγεθος και πρωταγωνιστική µορφή της τοιχογραφίας.

Με ευρηµατικό αναπαραστατικό τρόπο, ο Same84 µαζί µε την αλλαγή στην κλίµακα των µορφών «τελεί» και µια χρονική µετάθεση από το background στο foreground της σύνθεσης. Μια διπλή µετάθεση, αφενός µεν στον χώρο – η πόλη είναι κοµµάτι µας – αφετέρου στον χρόνο – η προβολή ενός καλύτερου, βιώσιµου µέλλοντος.

Όπως διακηρύσσεται από τον ΟΗΕ, έως το 2030, στόχος είναι η βελτίωση της χωρίς αποκλεισµούς και βιώσιµης αστικοποίησης για όλους, καθώς και των ικανοτήτων για συµµετοχικό, ολοκληρωµένο και βιώσιµο σχεδιασµό και διαχείριση των ανθρώπινων οικισµών για όλες τις χώρες. Ο όµιλος ADEO, που είναι ο 1ος µεγαλύτερος όµιλος DIY στην Ευρώπη και στον οποίο ανήκει η LEROY MERLIN, έχει χαράξει µία ξεκάθαρη βιώσιµη πολιτική µε 23 πυλώνες δεσµεύσεων γύρω από θέµατα όπως εκποµπές άνθρακα, διαχείριση αποβλήτων, ασφάλεια συνεργατών, εκπαίδευση γύρω από τη βιώσιµη κατοικία, τοπικές δράσεις αλληλεγγύης κ.α., ενώ η ιδιοκατασκευή (DIY) έχει γίνει φιλοσοφία ζωής.

Η νεαρή γυναικεία φιγούρα του έργου φέρει µια ανεπιτήδευτη σιγουριά και αισιοδοξία. Χαµογελάει και µε παιγνιώδη διάθεση σχηµατίζει το σήµα της νίκης, σαν να λέει στον θεατή «ναι, είναι τόσο εύκολο!». Άλλωστε, ανοίγοντας το κάδρο της παρατήρησης του έργου, η εµπρόσθια της τοιχογραφίας φυτική σύνθεση, στην οποία είναι ενταγµένο και το λογότυπου της LEROY MERLIN, γίνεται µια ζωντανή συγχρονική υπογράµµιση της δυνητικής επίτευξης του Στόχου. Η βιώσιµη πόλη του αύριο ίσως δεν είναι τόσο µακριά…

Περισσότερες πληροφορίες για τη «Γενιά 17» επισκεφτείτε εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.