Ο μαγικός κόσμος του τσίρκου, ξεναγήσεις στην πόλη της δεκαετίας του ’50 και ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός του Pοllock γι’ αυτό το ΣΚ με τα παιδιά

10 δράσεις για παιδιά για αυτό το ΣΚ

Ο μαγικός κόσμος του τσίρκου, ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός του Τζάκσον Πόλοκ, η σπουδαία Μαρία Κάλλας, ο κόσμος της μυθολογίας μέσα από παιχνίδια role playing αλλα και μερικές νέες θεατρικές παραστάσεις. Αδέσποτες ή γιατί όχι, στα όρια πάντα, μερικές μόνο από τις ιδέες για ψυχαγωγία και δράσεις με τα παιδιά για το επόμενο διάστημα.

«Κάθε ταξίδι έχει μυστικούς προορισμούς που ο ταξιδιώτης δεν γνωρίζει» – Martin Buber

Εικαστικά & Μουσικά προγράμματα

Ο μαγικός κόσμος του τσίρκου! – Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή | Για παιδιά 5-6 ετών

Με αφετηρία την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο», τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον μαγικό κόσμο του Fernand Léger, έναν κόσμο εμπνευσμένο από το τσίρκο, και να δημιουργήσουν τις δικές τους κατασκευές.

Οι ακροβάτες, οι ταχυδακτυλουργοί, τα χρώματα και οι αντιθέσεις του τσίρκου μάγεψαν τον Léger, ο οποίος προσπάθησε να μεταδώσει την κίνηση και την αίσθηση της ελευθερίας μέσα από στρογγυλές φόρμες, θεωρώντας το στρογγυλό συνώνυμο της ελευθερίας.

Τα παιδιά περιηγούνται στην περιοδική έκθεση και συλλέγουν στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν στο παιδικό εργαστήριο με διάφορα υλικά όπως χαρτόνια, μαρκαδόροι και χάντρες για να δημιουργήσουν τη δική τους σύνθεση.

Κάθε Κυριακή | 12.00-13.15,  έως 03/12

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ιουλία Μαρούση | Κόστος συμμετοχής: 12€

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα

Taking Up Space –  Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη | Για παιδιά 7-12 ετών

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανεξερεύνητες από το ευρύ κοινό Ελληνίδες ζωγράφους και γλύπτριες, να πειραματιστούν µε διαφορετικά υλικά και ετερόκλιτες τεχνικές και να εμπνευστούν από το έργο τους, δημιουργώντας πρωτότυπα εικαστικά έργα. Πόσο χώρο μπορεί να καταλάβει ένα έργο τέχνης; Μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του κάδρου του; Σε αυτό το εικαστικό εργαστήριο επισκεπτόμαστε ξανά γνωστά και άγνωστα έργα γυναικών δημιουργών, δίνοντας χώρο σε νέες ερμηνείες. Μέσα από την αυτενέργεια και το βιωματικό παιχνίδι, ενθαρρύνονται να πειραµατιστούν, να καλλιεργήσουν το αισθητικό τους κριτήριο και να ανακαλύψουν νέους τρόπους να συνδεθούν µε το εικαστικό έργο, δημιουργώντας πρωτότυπες καλλιτεχνικές συνάψεις.

Σχεδιασµός Προγράµµατος: Χριστίνα Μπότσου

Μουσειοπαιδαγωγοί: Αναστασία Αγάθου, Δώρα Βασιλάκου, Μυρτώ Κακαρά, Χριστίνα Μπότσου

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη – Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
10671, Αθήνα

Η Μαρία Κάλλας και οι ηρωίδες της – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Για παιδιά 7+

Η Μαρία Κάλλας ενσάρκωσε επί σκηνής πολλές ηρωίδες του οπερατικού ρεπερτορίου: την Ελληνίδα μυθική Μήδεια του Κερουμπίνι, την ιέρεια των Κελτών Νόρμα του Μπελλίνι, την Ισπανίδα τσιγγάνα Κάρμεν του Μπιζέ, την κοσμική Γαλλίδα Βιολέτα από την Tραβιάτα του Βέρντι. Αυτές τις εντυπωσιακές μεταμορφώσεις της θα ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού στα ράφια της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Ακούγοντας επιλεγμένες ηχογραφήσεις, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να διακρίνουν τη δομή μιας όπερας, και ειδικά τη φόρμα της άριας, ενώ θα ανακαλύψουν πτυχές της αφοπλιστικής προσωπικότητας της σπουδαίας σοπράνο και παράλληλα θα ετοιμάσουν -ως επίδοξοι δημοσιογράφοι- ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή, τα ταξίδια και τις ηρωίδες της.

Αίθουσα: Musixlab | Διάρκεια: 90′ | 19.11.2023, 12:00 | Τιμές εισιτηρίων 10 ευρω

Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα

Εξερευνώντας σπουδαίους σύγχρονους καλλιτέχνες – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

“Αφηρημένος εξπρεσιονισμός – Jackson Pollok Τεράστια γλυπτά στο χορό των χρωμάτων” | Για παιδιά 4-6 ετών

Έχετε δει ποτέ ένα πάρκο γεμάτο γλυπτά; Γλυπτά πελώρια που κρύβονται ανάμεσα σε δέντρα, είναι κρυμμένα σε πλαγιές και σε θάμνους γεμάτα λουλούδια.

Έμπνευσή σε αυτό το εργαστήριο είναι το πάρκο του μουσείου Louisiana στη Κοπεγχάγη. Η γλυπτική συναντά τα βασικά στοιχεία ζωγραφικής του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και του βασικού εκπροσώπου του, Jackson Pollock. Χρησιμοποιώντας ποικίλα ανακυκλώσιμα υλικά, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τρισδιάστατα γλυπτά, τα οποία στη συνέχεια θα στολίσουν παίζοντας με τα χρώματα.

Το εργαστήριο προορίζεται για παιδιά χωρίς συνοδό. Οι γονείς/συνοδοί μπορούν να μπουν στο εργαστήριο μόνο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο τέλος της ώρας.

Με τις Παιδαγωγούς-Μουσειοπαιδαγωγούς Φωτεινή Γκουντοπούλου και Χρυσαυγή Γεώργαρη
Εισιτήριο 15€
Μόνο για ελληνόφωνα παιδιά
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Σάββατο 4/11, 14:00-16:00 | Κυριακή 19/11, 14:30-16:30 | Σάββατο 25/11, 11:00-13:00 | Κυριακή 26/11, 11:30-13:30

Η Τέχνη καθρεφτίζει τον κόσμο μας – «Γιάννης Γαΐτης. Ριγέ Ανθρωπάκια» | Για παιδιά 7-10 ετών

Η ανθρώπινη ταυτότητα και η μοναδικότητα του ατόμου απασχολούσαν τον Γαΐτη, όταν εμπνεύστηκε τα διάσημα ριγέ ανθρωπάκια του.

Ομοιόμορφα, σαν να βγήκαν από εργοστάσιο και χωρίς να αποτυπώνουν συναισθήματα και εκφράσεις, μάς κάνουν να αναρωτιόμαστε για τη μοναδικότητα μας σε μια εποχή που κατακλύζεται από μηχανές, ψηφία και αριθμούς.

Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακατασκευάσουν τα ανθρωπάκια του καλλιτέχνη με μια σημαντική διαφορά: αυτή τη φορά, θα φροντίσουν ώστε κάθε ένα από αυτά να είναι μοναδικό.

Με την Εικαστικό – Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου και την Παιδαγωγό Μάγδα Αθανασίου
Εισιτήριο €15
Σάββατο 4/11, 11:00-13:00 | Κυριακή 5/11, 11:30-13:30 | Σάββατο 18/11, 11:00-13:00

“Rick Lowe. Παράξενοι Χάρτες” | Για παιδιά 7-10 ετών

Ο Rick Lowe είναι ένας καλλιτέχνης με βαθιές κοινωνικές ανησυχίες και γι’αυτό, ο ίδιος χαρακτηρίζει την τέχνη του ως «κοινωνική γλυπτική».

Τα πιο πρόσφατα έργα του μοιάζουν με παράξενους χάρτες που, εκτός από μέρη, αποτυπώνουν και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τα πολυεπίπεδα αυτά έργα είναι κολάζ φτιαγμένα από μια πληθώρα υλικών, πάνω στα οποία τοποθετούνται πολλαπλά στρώματα άλλων υλικών θυμίζοντας έτσι, τουβλάκια Ντόμινο ή ψηφίδες. Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν ποιες ιστορίες κρύβονται πίσω από τις χαρτογραφήσεις του Rick Lowe και θα διασκεδάσουν φτιάχνοντας τα δικά τους παλίμψηστα, δηλαδή τους δικούς τους μυστήριους χάρτες σε περγαμηνή.

Με την Εικαστικό – Μουσειοπαιδαγωγό Βίβιαν Εμμανουηλίδου
Εισιτήριο: €15
Mέγιστος αριθμός παιδιών: 15

Κυριακή 19/11, 11:30-13:30 | Σάββατο 25/11, 11:00-13:00 | Κυριακή 26/11, 11:30-13:30

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

All Star Game: Ο κόσμος της ελληνικής μυθολογίας σε RPG –  Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη | Για παιδιά 10 – 15 ετών

Μια κατηγορία παιχνιδιών που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο και ταυτόχρονα παιγνιώδης αλλά και ουσιώδης τρόπος επαφής με τις ανθρωπιστικές επιστήμες είναι τα RPGs (role-playing games).

Τα RPGs είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία παιχνιδιών, όπου οι παίκτες δημιουργούν χαρακτήρες ανάλογα με το τι προσφέρει ο «κόσμος» μέσα στον οποίο παίζουν και δημιουργούν μία ομάδα. Όλοι μαζί -πρόκειται για συναγωνιστικά κυρίως παιχνίδια- καλούνται να ολοκληρώσουν αποστολές και να ξεπεράσουν εμπόδια μέσα από σενάρια που αφηγείται και παρουσιάζει ο Game Master, ο συντονιστής του παιχνιδιού.

Μια βουτιά στο μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας με έναν διαφορετικό τρόπο. Κάθε παιδί θα «γίνει» ένας από τους πιο διάσημους ήρωες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και μαζί με μια all-star ομάδα ηρώων, από τον Θησέα ως τον Ηρακλή, θα αντιμετωπίσουν τέρατα, θα λύσουν γρίφους, θα συνεργαστούν και θα παλέψουν να φέρουν εις πέρας τις αποστολές που θα βρεθούν στο δρόμο τους. Θα χρειαστούν όλες τις δυνάμεις και τα όπλα τους, θα επιστρατεύσουν κάθε τέχνασμα και πάνω από όλα θα πρέπει να μάθουν να δουλεύουν μαζί για να σώσουν τον κόσμο.

Οδηγοί τους σε αυτό το ταξίδι οι έμπειροι εμψυχωτές και Game Masters Βασιλεία Βαξεβάνη και Άκης Τριανταφύλλου που θα αφηγούνται την ιστορία και θα τους βοηθούν απέναντι σε κάθε πρόκληση.

5, 19, 26 Νοεμβρίου, 3, 10, 17 Δεκεμβρίου 2023

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη – Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
10671, Αθήνα

Μουσεία – Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις

Ξεναγήσεις στην «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» – Εθνική Πινακοθήκη | Για παιδιά 10 – 15 ετών

Η Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου υποδέχεται τη σχολική χρονιά μ’ ένα φρέσκο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο ειδικά για τις γιαγιάδες, τους παππούδες και τα εγγόνια τους. Το διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές αντιλήψεις και αποβλέπει, πέρα από τη μουσειακή εμπειρία, να γίνει αφορμή για μια βιωματική προσέγγιση της τέχνης. Ένας περίπατος στους μικρόκοσμους μιας μεγαλούπολης. 

Γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια επισκέπτονται μαζί την Εθνική Πινακοθήκη για να ανακαλύψουν τους μικρόκοσμους της περιοδικής έκθεσης «Αστυγραφία. Η ζωή της πόλης στις δεκαετίες 1950 – 1970».

11 και 25 Νοεμβρίου | Διάρκεια: 90 λεπτά
Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγό
Κρατήσεις: [email protected]
Εθνική Πινακοθήκη, Βασ. Κωνσταντίνου 50 116 34, Αθήνα

Ο μύθος της γειτονιάς μου – Μουσείο Αλέκος Φασιανός | Για παιδιά 5-12 ετών

Ποιος είναι ο Μύθος της γειτονιάς; Πώς γίνεται ένα σπίτι μουσείο; Πώς γίνεται η ζωή ζωγραφική;
Ακολουθήστε το χέρι του ζωγράφου και συναρμολογήστε βήμα-βήμα το Μουσείο στη γωνία Χίου και Νεοφύτου Μεταξά. Ετοιμαστείτε τώρα να πετάξετε δράκους, μέλισσες και πουλιά πάνω από το μεγάλο ξύλινο ταμπλό για να ακούσετε, να ανακαλύψετε και να φανταστείτε. Στο τέλος, μετρήστε τους σπόρους σταχιού που συλλέξατε και ξεκλειδώστε τον Μύθο!

Η μουσειοβαλίτσα είναι ένα ολοκληρωμένο αυτόνομο εκπαιδευτικό kit που σκοπό έχει να ταξιδέψει σε σχολεία όλης της χώρας και να παρουσιάσει την ιστορία και τη συλλογή του Μουσείου Αλέκος Φασιανός με πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο.

Σάββατο, 4 Νοεμβρίου | Έναρξη: 11:30 πμ | Διάρκεια: 75 λεπτά

Μουσείο Αλέκος Φασιανός, Μεταξά Νεόφυτου 22, 104 39 Αθήνα

Θεατρικές και Ψηφιακές Παραστάσεις

 «Αδέσποτα» – Θέατρο Σταθμός | Για παιδιά από 3 ετών

Τα «Αδέσποτα» είναι ένα σύγχρονο παραμύθι για παιδιά που αφηγείται τον αγώνα ενός αδέσποτου σκύλου και μιας αδέσποτης γάτας να επιβιώσουν μέσα σ’ ένα αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε τις προσπάθειες των αρχών της πόλης που προσπαθούν να τη διατηρήσουν καθαρή κι αψεγάδιαστη, αλλά έρχονται σε σύγκρουση με την ύπαρξη των αδέσποτων. Τότε όλοι συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται μια υπέρβαση για να δοθεί μια λύση.

Ανάμεσα στα παραστασιακά κομμάτια του έργου μπαίνουν εμβόλιμα δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος, δημιουργώντας έτσι για τους μικρούς θεατές μια πλούσια βιωματική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη.

Ο Δήμαρχος θέλει να ετοιμάσει την πόλη του ώστε να δεχτεί το βραβείο της Πιο Καθαρής Πόλης από την Μεγάλη Επιτροπή των Βραβείων. Μαζί με τον γραμματέα του καταστρώνουν το καλύτερο σχέδιο εξυγίανσης και καθαρισμού της πόλης. Το μόνο εμπόδιο στην τελειοποίηση του σχεδίου του είναι τα αδέσποτα της πόλης τα οποία άθελά τους τη βρωμίζουν.

Τι συμβαίνει όταν τα αδέσποτα ζωάκια διεκδικούν τα δικαιώματά τους; Και πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν όταν οι αρχές της πόλης αποφασίζουν να τα ξεφορτωθούν;

Κυριακή στις 15:00 | Διάρκεια: 55′ χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 10 € | 8€ (ομαδικό, 8 άτομα και πάνω) | 8€ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων) | 5€ (ατέλεια)

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκό 55 (πλησίον Μετρό Μεταξουργείο) T.: 210 5230267

«Στα όρια» – Εθνικό Θέατρο, Εφηβική Σκηνή | Για παιδιά 13+

Μια πορεία στα όρια. Όμως ποια είναι τα όρια του κόσμου, της ζωής, των κοινωνιών, του ανθρώπου και της ανθρωπότητας; Ποιος τα αποφασίζει και πώς μπαίνουν; Και τι συμβαίνει όταν φτάνουμε σε αυτά ή όταν τα ξεπερνάμε; Από τη μία πλευρά άνθρωποι που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και για το δικαίωμα στη ζωή, ένας κόσμος που καταρρέει και από την άλλη πλευρά ένας κόσμος γεμάτος ανασφάλειες και αγωνίες, που ζει σε μια επισφαλή και εύθραυστη ισορροπία. Δύο κόσμοι αντίθετοι αλλά και όμοιοι ταυτόχρονα, όψεις του ίδιου σύμπαντος, φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό.

Το νέο έργο του συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Κρις Κούπερ που έχει μακρά θητεία στο θέατρο και στην εκπαίδευση για εφηβικό κοινό παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου, ως επιστέγασμα της νέας συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και της Unicef στο πρόγραμμα «Κάνουμε θέατρο για την ειρήνη». Νεαροί πρόσφυγες από την Ουκρανία και άλλες χώρες εμπόλεμης ζώνης δούλεψαν με Έλληνες-ίδες συνομήλικούς-ες τους αλλά και με θεατροπαιδαγωγούς και ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, μετασχηματίζοντας εμπειρίες και βιώματα, μετατρέποντας το προσωπικό σε συλλογικό, προσφέροντας παράλληλα βιωμένο υλικό για τη δημιουργία του έργου και της παράστασης. Μια παράσταση φτιαγμένη από το υλικό της ζωής και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Rex, Πανεπιστημίου 48 Aθήνα

«Είμαστε Αστρόσκονη» – Ίδρυμα Ευγενίδου | Για παιδιά 6+

Tο κύκνειο άσμα του επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου έμελλε να είναι και το τελευταίο αδημοσίευτο μουσικό έργο του αείμνηστου και παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του Πλανηταρίου η παράσταση αυτή κάνει μια ανασκόπηση σε προηγούμενες παραστάσεις του, με ακυκλοφόρητη μουσική του Vangelis και αφηγητή τον Διονύση Σιμόπουλο. Ένας φόρος τιμής στην Επιστήμη και στην Τέχνη από δύο δημιουργούς που η φιλία και η αλληλοεκτίμηση του ενός για τον άλλον είναι περισσότερο από εμφανής σε αυτό το έργο. Από την έμφυτη «ανάγκη» που μας χαρακτηρίζει ως νοήμονα όντα να εξερευνούμε το Σύμπαν, στην προσπάθειά μας να αποκαλύψουμε τα μυστικά των άστρων, και από την γέννηση του ηλιακού συστήματος στην εμφάνιση της ζωής στην Γη, η παράσταση αυτή είναι εντέλει ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακαλύψεων που καταλήγει στο εξής απλό συμπέρασμα: «είμαστε πραγματικά όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα».

Κανονικό: €7 | Μειωμένο: €5 -παιδιά, μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, πολύτεκνοι, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι
Ομάδες (20+): €5

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.