Ο Φοίβος Δεληβοριάς με την παρέα του «την κάνουν Ταράτσα» στο Θέατρο Άλσος από τις 29 Μαΐου και για όσο μας χρειαστεί

Μέσα στο αστικό αττικό καλοκαίρι δεν θα χάσω την Ταράτσα του Φοίβου που επιστρέφει στο Θέατρο Άλσος στο Πεδίον του Άρεως, στο δροσερότερο πάρκο των Αθηνών

Φωτογραφίες: © Δημήτρης Μακρής

«Πώς φαντάζεστε ένα αναψυκτήριο; Πώς φαντάζεστε ένα βαριετέ; Η Ακρόπολη είναι πάντα ένα μυστήριο κι ο Λυκαβηττός μας είναι πάλι ανοιχτός. Πώς φαντάζεσαι τη φωνή του Αττίκ; Πώς φαντάζεσαι το αττικό καλοκαίρι δίχως την Ταράτσα του Φοίβου που ξέρει το κόλπο, που ξέρει το τρικ;»

Δεν θα σας ρωτήσω αν θυμάστε τη Μάντρα του Αττίκ ή τ’ αναψυκτήρια, μήτε αν θυμάστε τις επιθεωρήσεις του Άλσους Παγκρατίου από το Ελεύθερο Θέατρο ή τις παλιές του Δελφιναρίου κάτω στον Πειραιά. Θα σας ρωτήσω όμως αν θυμάστε τότε που κυκλοφορούσαν στις καφετέριες της Αττικής τα πειρατικά παράνομα «μαύρα» CD που κοστίζανε 500 δραχμές. Τα θυμάστε; Γιατί ο Φοίβος Δεληβοριάς έτσι μπήκε στη ζωή μου, ένα μεσημέρι του 1998, όταν φοιτητής καθόμουν στην πλατεία Εξαρχείων και πέρασε ένας πωλητής «πειρατικών» CD. Ήταν μαύροι στην αρχή αυτοί οι παράνομοι πωλητές και τα CD τα παράνομα τα αποκαλούσαμε «μαύρα». Βαστούσαν όλες τις νέες κυκλοφορίες στο ένα τους χέρι και η προσέγγιση ήτανε άμεση. Καθόσουν με την παρέα σου συζητώντας και τζουπ σκάγανε στο τραπέζι και σε ρώταγαν αν θες κάποιο CD, ενώ στο φέρνανε στη μούρη.

Έτσι εκείνο το μεσημέρι βρέθηκα να κοιτώ κατάματα τον ασπρόμαυρο Φοίβο Δεληβοριά που βαστούσε έναν πολύχρωμο ανεμόμυλο και έγραφε Χάλια. Έχοντας ήδη κάνει μια κατάθεση στο Μετρόπολις της Πανεπιστημίου αγοράζοντας ένα CD Single κι ένα άλμπουμ -ήτοι 7.500 δραχμές- είπα θα αγοράσω το πρώτο μου «μαύρο» CD, γιατί θέλω να δω τι τραγουδάει αυτός ο Χάλιας. Για την ιστορία είναι το μόνο πειρατικό CD της συλλογής μου και ουδέποτε αγόρασα το κανονικό, γιατί συνδέθηκα με αυτό το «παράνομο» που έλιωσα ν’ ακούω στο discman μου αυτόν τον «Χάλια» τύπο. Από κείνη τη μέρα ο Φοίβος Δεληβοριάς έγινε ο αττικός αστικός μου μελωδός. Οι στίχοι του πετάγονται στο μυαλό μου σε κάθε βόλτα μου πρωινή ή νυχτερινή. Ειδικά στις νυχτερινές μου περιπατητικές επιστροφές στο σπίτι, τους τραγουδάω κιόλας, γιατί ο Φοίβος Δεληβοριάς έχει συνθέσει στο μυαλό μου ένα αστικό μιούζικαλ που το ζω με κάθε του τραγούδι.

Αγοράζω έκτοτε όλα του τα άλμπουμ και τον ακολουθώ σε κάθε του καλλιτεχνικό βήμα. Όπως κείνο το καλοκαίρι του 2017, όταν ανέβηκα πάνω σε μια Ταράτσα και παρακολούθησα το κάτι σαν αναψυκτήριο σλας ζωντανό θέαμα ποικιλιών, αυτή την, κάτι από, επιθεώρηση, την «Ταράτσα του Φοίβου». Αυτή η Ταράτσα μάλιστα έβγαλε και ένα καταπληκτικό άλμπουμ το 2018, γιατί σ’ αυτή την Ταράτσα ανέβηκαν πολλές χαρισματικές προσωπικότητες του τραγουδιού. Ν’ ακούς τον Διονύση Σαββόπουλο να τραγουδάει την Κική Κάθε Βράδυ και να νομίζεις ότι είσαι σε μπουάτ. Τη Δήμητρα Γαλάνη στο Κάθε Σεπτέμβρη και να νιώθεις πως σε χτυπάει ένα νέο Νέο Κύμα. Τον Άγγελο Παπαδημητρίου με το Καλαθάκι του και να λες, έτσι πρέπει να ήτανε στη μάντρα του Αττίκ. Τη Μαρίνα Σάττι στο Θέλω να σε Ξεπεράσω και να πιστέψεις ξανά στις πολυφωνίες. Γινήκανε έκτοτε κι άλλες Ταράτσες του Φοίβου που αφήσανε το στίγμα τους κι ο λόγος απλός λιτός και ελπίζω κατανοητός.

 

 

Η Ταράτσα του Φοίβου πέτυχε και την περιμένουμε πως και πως, γιατί τα σατιρικά κομμάτια που παρουσιάζονται πάντα έχουν μια αθωότητα παιδική κι όχι αφέλεια. Ας πούμε φέτος μας έχουν ετοιμάσει ένα “what if” το Νομοσχέδιο που επιβάλλει το 45% να είναι ελληνική μουσική στα μπαρ επιβαλλόταν και στον κινηματογράφο. Δηλαδή τι θα γινόταν αν προβαλλόταν μια ξένη ταινία και διατηρούσες το 55% της ατόφιο μα στο υπόλοιπο 45% της θα έπρεπε να κοτσάρεις μια ελληνική. Θα απολαύσουμε δηλαδή το 55% του Oppenheimer να συναντά το 45% του Υπολοχαγού Νατάσσα και την Barbie να συναντά τη Φόνισσα.

Κάνουν μια σάτιρα που στοχεύει προς τα πάνω και ουδέποτε χτυπάνε προς τα κάτω ή και κάτω απ’ τη ζώνη. Το άλλο δυνατό στοιχείο της Ταράτσας του Φοίβου είναι το γεγονός ότι όλοι μα όλοι καλεσμένοι και ο μόνιμος θίασος συμμετέχουν σε αυτή την επιθεωρησιακή σύμβαση. Ανεβαίνοντας πάνω στην Ταράτσα τσαλακώνονται και παίζουν σαν παιδιά, το απολαμβάνουν. Αυτό το αυτοτσαλάκωμα θα το δούμε και με το κομμάτι που έχει ετοιμάσει ο εθνικός μας πια γιουροβιζιονολόγος Θανάσης Αλευράς και θα μας εξιστορήσει απαντώντας μια και καλή σε όλους για το τι έζησε στον φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον.

 

 

Θα ανεβούν και φέτος στην Ταράτσα του Φοίβου πολλοί εκλεκτοί, ίσαμε τώρα έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Ιουνίου, αλλά όχι του Ιουλίου και του Αυγούστου, γιατί κι οι καλλιτέχνες ακόμα δεν έχουν κλείσει όλες τους τις συναυλίες μα είμαι βέβαιος όλοι θα περάσουν ακόμα και η Μαρίνα Σάττι. Ο Φοίβος Δεληβοριάς έχει φτιάξει τόσα χρόνια ένα ασφαλές περιβάλλον για τους Έλληνες μουσικούς μας να εκφραστούν και παράλληλα απολαυστικό για μας τους θεατές που το παρακολουθούμε. Η Ταράτσα του Φοίβου ανήκει στην αστική καλλιτεχνική ιστορία των Αθηνών που προσέφερε στην εποχή της κάτι φρέσκο, γνώριμο όμως από τα παλιά κι στέκει επάξια πλάι στη θρυλική Μάντρα του Αττίκ, στο αναψυκτήριο Άλσος του Γιώργου Οικονομίδη, στο Άλσος Παγκρατίου με τις επιθεωρήσεις του Ελεύθερου Θέατρου.

Γι’ αυτό και μέσα στο αστικό αττικό καλοκαίρι δεν θα χάσω την Ταράτσα του Φοίβου που επιστρέφει από 29 Μαΐου στο Θέατρο Άλσος στο Πεδίον του Άρεως, στο δροσερότερο πάρκο των Αθηνών. Να πάτε στην Ταράτσα του Φοίβου να γελάσετε «με το νόημα που κρύβουν γρανίτες, καρεκλάκια κι αναμμένα ρεσώ. Πετάξτε στην Ταράτσα του Φοίβου, ξεχάστε στην Ταράτσα του Φοίβου και κάψτε το και σκάστε το στην Ταράτσα του Φοίβου και βρείτε το, το χαμένο λιμάνι που όλοι ξέρουμε πως υπάρχει μα δεν το είδε κανείς…»

Και καλό μας αρχή-καλόκαιρο…

 

 

 

Info 

Η Ταράτσα του Φοίβου | Θέατρο Άλσος

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.