Ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος, συνιδρυτής του Helidoni Foundation, μιλάει στο ελc με αφορμή τη συμμετοχή του Ιδρύματος στην πρωτοβουλία «Γενιά 17»

Το Helidoni Foundation συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Γενιά 17», αναλαμβάνοντας τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 12 για Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή

Το Helidoni Foundation συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Γενιά 17», αναλαμβάνοντας τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 12 για Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή. Το ”Τen million hands” είναι ένα ongoing project που δημιουργήθηκε από το Impact Hub Athens με τη υποστήριξη του Ηelidoni Foundation με στόχο να ενημερώσει τον κόσμο για τη βιώσιμη/ηθική κατανάλωση και να τον βοηθήσει να κάνει αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεται και ζει. Εναρμονίζεται με τον Στόχο 12 για Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή.

Με αφορμή τη συμμετοχή του Ιδρύματος στην πρωτοβουλία «Γενιά 17», ο συνιδρυτής Δημήτρης Γεωργακόπουλος μιλάει στο ελc για τις αξίες του ιδρύματος αναφορικά με την πράσινη ανάπτυξη.

Ποιες είναι οι αξίες που έχει θέσει ως προτεραιότητα το Helidoni Foundation; 

Οι αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα του ιδρύματός μας και διέπουν το σύνολο του έργου μας είναι αξίες που αφορούν στην αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων -όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η φιλία, η συνεργασία- και επακολούθως, στην αρμονική συνύπαρξή τους με τη φύση και τα ζώα -όπως η βιωσιμότητα, η προστασία, η αειφορία.

Πώς συνδέονται αυτές οι αξίες με το σύμβολο και την ονομασία «Χελιδόνι»;

Το «χελιδόνι» από τους αρχαίους χρόνους αποτελούσε σύμβολο της αναγέννησης, της ελπίδας, και της καλοτυχίας. Το ίδρυμά μας έχει ως στόχο να προάγει την ανανέωση και την πρόοδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, υποστηρίζει κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα προκειμένου οι δράσεις τους να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό θετικό αντίκτυπο.

Πώς θα περιγράφατε τον κόσμο που οραματίζεται το Helidoni Foundation; Πώς συνδέεται αυτός ο κόσμος με την πράσινη ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα, τις καλές πρακτικές;

Οραματιζόμαστε ένα κόσμο δίκαιο και συμπεριληπτικό, μια κοινωνία που θα ζει σε ρυθμούς ευημερίας και συλλογικότητας. Ένα πλανήτη που θα είναι υγιής και θα διατηρεί τη φυσική του ποικιλομορφία. Για να μπορούμε να ελπίζουμε σε αυτά, οφείλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική στροφή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το φυσικό πλούτο καθώς και στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε.

Πώς βοηθάει το Helidoni Foundation στην πραγμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ; Για ποιους λόγους θεωρείτε αυτή τη βοήθεια κομβική;

Όλες οι δράσεις που υποστηρίζουμε έχουν ως βασική τους ατζέντα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Υπάρχουν καταπληκτικές ιδέες στον Ελλαδικό χώρο από μικρούς οργανισμούς που χρειάζονται μια ώθηση ώστε να υλοποιήσουν τα προγράμματά τους. Εδώ ερχόμαστε εμείς. Αναγνωρίζοντας την σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν και τις προοπτικές για ένα καλύτερο κόσμο, στεκόμαστε δίπλα τους με όλα μας τα μέσα.

Ποια είναι η θέση της νέας γενιάς στη δράση του Helidoni Foundation; Πόσο σημαντική θεωρείτε την νεανική παρουσία στα πράγματα προκειμένου να επιτευχθεί η αλλαγή;

Οι νέες γενιές είναι το μέλλον. Δυστυχώς, είναι οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αρνητική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα αναφορικά με κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι αυτοί που μπορούν να αντιστρέψουν τα κακώς κείμενα και να χαράξουν το δρόμο της αλλαγής. Επομένως, δε θα μπορούσε παρά να είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Πώς προέκυψε η συνεργασία του Helidoni Foundation με το Ten Million Hands;

Η βιώσιμη/ηθική κατανάλωση και ο βαθμός υιοθέτησης ανάλογων καταναλωτικών προτύπων από τους Έλληνες ήταν κάτι που μας απασχολούσε ως ομάδα από τη δημιουργία του ιδρύματός μας. Θέλαμε να χαρτογραφήσουμε την κατάσταση στη χώρα μας και να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι υιοθετούν ή όχι βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά τους. Εκεί ήρθε η συνεργασία μας με την εξαιρετική ομάδα του Impact Hub Athens, η οποία ανέλαβε το σχεδιασμό και υλοποίηση ενός εγχειρήματος που θα απαντούσε στις ερωτήσεις μας και θα έδινε λύσεις. Αυτό είναι το Ten Million Hands και είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για την οικονομική υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή μας στην εκπόνηση και ανάπτυξη αυτού του οργανισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τη «Γενιά 17» εδώ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.