Νόστιμο σπιτικό κέικ με κρέμα κάστανου κι επικάλυψη mascarpone

Ένα πυκνό και υγρό κέικ που μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί ως πρωινό συνοδεία καφέ ή τσαγιού ή ως βραδινό με ένα ποτήρι γάλα

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

 

Το σημερινό κείμενο γράφεται μετά από πολύ καιρό απουσίας από το eatpetit.gr και το ελculture. Χρειαζόμουν αυτό το διάλειμμα, γιατί η ενέργεια και η όρεξη για δημιουργία ήταν στο ναδίρ. Για όλους εμάς, τους φυσιολογικούς ανθρώπους, υπάρχει και τέτοια περίοδος, μη δημιουργική. Εύχομαι να βρίσκεται στις αναρτήσεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες, χρήσιμες συμβουλές και πολύ συναίσθημα! Το ταξίδι συνεχίζεται…

Μετά από πολύ καιρό, είχα στο μυαλό μου να κάνω ένα κάλεσμα για λίγους κοντινούς μου ανθρώπους, γι’ αυτό και σε μια εξόρμηση στην αγορά ψώνισα φρέσκα κάστανα, καθώς και μια έτοιμη κρέμα κάστανου (από το supermarket) με σκοπό να τα αξιοποιήσω και τα δύο όταν έρθει η ώρα. Τελικά το κάλεσμα δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, οπότε μου «έμειναν» τα υλικά.

Η αλήθεια είναι πως όταν πηγαίνω στην αγορά για να προμηθευτώ τρόφιμα, έχω συνήθως στο μυαλό μου τι θέλω να μαγειρέψω. Γνωρίζω τα γούστα μου οπότε ξέρω, περίπου, πού να πάω και τι να ψωνίσω. Ταυτόχρονα όμως, ξέρω ότι είναι αρκετές οι φορές που θα επιστρέψω στο σπίτι με άλλα πράγματα από αυτά που είχα αρχικά στο μυαλό μου. Ο λόγος είναι πως νιώθω καλά όταν με φροντίζω μέσω (και) της σωστής διατροφής. Αν σε όλο αυτό προσθέσεις μία «λόξα» που έχω με τις θρεπτικές πρώτες ύλες, την ιστορία των υλικών και την ανάγκη για την αφύπνιση του κόσμου για το τι καταναλώνει, τότε καταλαβαίνει κάποιος γιατί ασχολούμαι, όσο μπορώ, με το food culture.

Τα κάστανα είναι ένα από τα υλικά που μου θυμίζουν τη μαμά μου. Όταν ήμουν μικρή, ήταν κάτι χειμωνιάτικα απογεύματα που τη θυμάμαι να χαρακώνει μερικά κάστανα με ένα μαχαίρι, να τα τοποθετεί σε ένα αλουμινόχαρτο και να τα ψήνει στο τζάκι κάτω από μερικά κάρβουνα και στάχτη. Θυμάμαι να περιμένω με ανυπομονησία δίπλα στο τζάκι ώσπου να ψηθούν. Όταν επιτέλους ήταν έτοιμα, θυμάμαι να ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο, τα κάστανα να αχνίζουν και εμείς να τα πιάνουμε με τα δάχτυλα γιατί δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο, και να καιγόμαστε προσπαθώντας να τα ξεφλουδίσουμε και να τα φάμε. Αυτό το ταπεινό φρούτο και μια τόσο απλή ιδέα παρασκευής κατάφερναν να δημιουργήσουν τέτοια μυρωδιά και θαλπωρή στο σπίτι που αναρωτιέμαι αν αυτή η στιγμή δεν είναι ευτυχία, τότε ποια είναι; Ναι, η ζωή μπορεί να είναι απλή και γεμάτη ταυτόχρονα, αρκεί να το θέλουμε.

Η πρώτη συνταγή για το 2022 είναι ένα σπιτικό κέικ με έτοιμη κρέμα κάστανου κι επικάλυψη mascarpone. Το συγκεκριμένο κέικ έχει λίγη ποσότητα σε αλεύρι και καθόλου επιπλέον ζάχαρη (μόνο όση έχει η κρέμα κάστανου που θεωρώ πως είναι αρκετή). Ένα πυκνό και υγρό κέικ που μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί ως πρωινό συνοδεία καφέ ή τσαγιού ή ως βραδινό με ένα ποτήρι γάλα.

Προετοιμασία 15-20 λεπτά, ψήσιμο 50-55 λεπτά, μερίδες 8-10, θα χρειαστείς φόρμα κέικ 20εκ. και μίξερ χειρός

Υλικά για το κέικ

50gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 κγ baking powder

λίγο αλάτι

80gr βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

500gr έτοιμη κρέμα κάστανου (θα τη βρείτε στα supermarket)

4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου και χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους)

Υλικά για την επικάλυψη

100gr γιαούρτι στραγγιστό (εγώ χρησιμοποίησα φυτικό γιαούρτι καρύδας)

150-200gr τυρί mascarpone

Εκτέλεση 

Προθερμαίνω των φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνω και ρίχνω λίγο αλεύρι στη φόρμα του κέικ. Εγώ χρησιμοποίησα φόρμα διαμέτρου 20εκ..

Σε ένα μέτριο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και το baking powder και προσθέτω λίγο αλάτι. Ανακατεύω τα υλικά και αφήνω στην άκρη.

Ξεχωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους χρησιμοποιώντας δύο μεγάλα μπολ.

Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτω το βούτυρο και την έτοιμη κρέμα κάστανου. Ανακατεύω τα υλικά χρησιμοποιώντας το μίξερ χειρός ώσπου να ενοποιηθούν τα υλικά.

Προσθέτω το μείγμα με το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι στο μείγμα με τους κρόκους αυγών και την κρέμα κάστανου και ανακατεύω με μια σπάτουλα ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στη συνέχεια, χτυπάω τα ασπράδια για περίπου 2-3 λεπτά, χρησιμοποιώντας το μίξερ χειρός και μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρευστη κρέμα (σαν σαντιγί).

Με μία σπάτουλα μεταφέρω περίπου τη μισή ποσότητα από τα χτυπημένα ασπράδια στο μείγμα με την κρέμα κάστανου και ανακατεύω μαλακά. Επαναλαμβάνω το ίδιο βήμα και με την υπόλοιπη ποσότητα των ασπραδιών.

Μεταφέρω τη ζύμη στη φόρμα και τοποθετώ το κέικ στο προθερμασμένο φούρνο. Ψήνω για 50-55 λεπτά στους 170° C.

Μόλις περάσει ο χρόνος ψησίματος κάνω το τεστ με την οδοντογλυφίδα (διάβασε παρακάτω το tip). Ψήνω λίγο ακόμη αν χρειάζεται. Ξεφουρνίζω και αφήνω να κρυώσει πριν αφαιρέσω τη φόρμα.

Μέχρι να κρυώσει το κέικ ετοιμάζω την επικάλυψη mascarpone ανακατεύοντας τα υλικά. Αφού κρυώσει το κέικ, προσθέτω την επικάλυψη, σερβίρω και απολαμβάνω!

Tip: Αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαχαίρι (ή οδοντογλυφίδα) και να το τοποθετήσεις στο κέντρο του κέικ. Όταν αφαιρέσεις το μαχαίρι και δεν έχει κολλήσει πάνω του ζύμη σημαίνει πως το κέικ έχει ψηθεί. Διαφορετικά χρειάζεται να το ψήσεις ώσπου να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι (ή οδοντογλυφίδα).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.