Νέες κυκλοφορίες: «Αδέσποτες» ιστορίες που ξεκινούν από το παρελθόν για να φτάσουν στο παρόν

«Φρέσκιες» ιστορίες που ξεχωρίσαμε αυτή την εβδομάδα που μόλις κυκλοφόρησαν

Επιμέλεια: Πέπη Νικολοπούλου

 

Ιστορίες από τα παλιά. Ιστορίες που αφηγούνται οι άνθρωποι στους δρόμους, στις πλατείες, στις αυλές. Άλλοτε στους μικρούς και άλλοτε σε ζωάκια που αδέσποτα περιφέρονται αναζητώντας χάδι και ένα πιάτο φαγητό. «Φρέσκιες» ιστορίες που ξεχωρίσαμε αυτή την εβδομάδα που μόλις κυκλοφόρησαν. Ιστορίες από το παρελθόν σε μια σαγηνευτική συνάντηση στο παρόν. Μέσα στις σελίδες των βιβλίων…

17 αδέσποτες ιστορίες από την αρχαιότητα – Εκδόσεις Καλέντης

Ταξιδεύουμε νοερά στον κόσμο της αρχαιότητας, μέσα από 17 σύντομες ιστορίες και με ξεναγό ένα αδέσποτο τετράποδο, τον Φίλο ένα σκύλο που γεννήθηκε στον λόφο Φιλοπάππου και λατρεύει τις βόλτες στην πόλη, αλλά και τις ιστορίες από τα παλιά. Όταν γυρίζει στις γειτονιές της Αθήνας, αναζητώντας φαγητό, πότε ένα προστατευμένο μέρος για να κοιμηθεί, άλλοτε χάδια και παιχνίδια, ακούει τις ιστορίες που διηγούνται οι άνθρωποι. Οι αδέσποτες ιστορίες του βρήκαν στέγη σε αυτό το βιβλίο και μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, στην εποχή που οι άνθρωποι φορούσαν χιτώνες, τα σπίτια τους ήταν χαμηλά και ο τόπος ήταν φιλόξενος για όλα τα πλάσματα του κόσμου, ανθρώπους και ζώα.

Θα συναντήσουμε μεγάλους φιλοσόφους, όπως τον Σωκράτη και τον Διογένη, ξακουστά πρόσωπα, όπως τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος τίμησε τη μνήμη του αγαπημένου του αλόγου και του σκύλου του ιδρύοντας μια ολόκληρη πόλη με το όνομά τους, αλλά και άλλους πραγματικούς και μυθικούς ήρωες. Οι αληθινοί πρωταγωνιστές, όμως, είναι τα ζώα.

Οι 17 ιστορίες αυτής της έκδοσης είναι μια υπενθύμιση πως στο παρελθόν η αγάπη και η φροντίδα των ζώων προϋπέθεταν τον σεβασμό στην ύπαρξή τους. Το βιβλίο έχει κύριο στόχο να επικοινωνήσει το ουσιαστικό νόημα της ζωοφιλίας και έχει την παράλληλη δυνατότητα να συνδεθεί διαθεματικά με τον αρχαίο κόσμο, τον πολιτισμό και την Ιστορία.

Στο τέλος, υπάρχει η ενότητα προτεινόμενων δραστηριοτήτων όπου ο μικρός αναγνώστης μπορεί να γράψει τη δική του ιστορία και να κάνει το αγαπημένο του κατοικίδιο μέρος αυτής της έκδοσης.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 6+ ετών και σε εκπαιδευτικούς.

Συγγραφείς: Δήμητρα Φώτου & Βασιλική Τζόκα
Εικονογράφηση: Γιώτα Κοκκόση

Με το ίδιο όνομα – Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Μια ιστορία που αναφέρεται στο πώς μπορεί να επουλώνονται οι πληγές -της Φύσης και των ανθρώπων. Κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στα βιβλιοπωλεία. Αλλά μέχρι τότε διαβάζουμε ένα μικρό απόσπασμα:

Το οικόπεδο ήταν πλατύ, μα ακόμα πιο πολύ ήταν το μήκος του. Ξεκίναγε από την ισιάδα του αγροτικού δρόμου κι έφτανε μέχρι πάνω σχεδόν στην κορυφή του βουνού. Για να το περπατήσεις από τη μία ως την άλλη του άκρη μπορεί να χρειαζόσουνα ως και μία ώρα. Ξεκίναγες με την κάψα του κάμπου να πέφτει πάνω στους ώμους σου και στο τέλος πάνω στους ίδιους ώμους ήθελες να ’χες ένα μπουφάν να ρίξεις.

“Τέσσερεις Εποχές” – διάβαζε ο περαστικός της δημοσιάς τα σκαλισμένα γράμματα πάνω στο κομμάτι ξύλο που κρεμότανε στη μεγάλη σιδερένια εξώπορτα. Αυτό το όνομα είχε δώσει ο παππούς στο χτήμα, μιας και «Ξεκινά με την άνοιξη και φτάνει στον χειμώνα!… Ίδια με τη ζωή ενός ανθρώπου…» μου είχε κάποτε εξηγήσει ο παππούς.

Συγγραφέας ήταν ο παππούς –ναι, όπως κι εγώ. Δύο συγγραφείς με το ίδιο όνομα– σας φαίνεται παράξενο; Κι όμως μπορεί κι αυτό να γίνει.

Ο Μάνος Κοντολέων γράφει αυτή την ιστορία που μιλά για το πώς αξίζει κανείς να βλέπει τη σχέση του τώρα με το χτες, το τι σημαίνει να ζεις άλλοτε μέσα στη φύση κι άλλοτε σε μια πόλη, τι σημαίνει να θυμάσαι και τι να δημιουργείς. Το ότι ο πολιτισμός δεν κληρονομείται μόνο, αλλά και κατακτάται.
Μέσα στο κείμενο συνυπάρχουν περιγραφές φυσικών καταστροφών, όπως μια μεγάλη πυρκαγιά, με αφηγήσεις πανάρχαιων μύθων δημιουργίας στοιχείων της Φύσης, ενώ παράλληλα εξελίσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις διαμορφώνοντας το ίδιο το μέλλον του ανθρώπου.

Ένα βιβλίο με αληθινά γεγονότα, αλλά και μύθους για τόπους που αγαπάμε, μια αφήγηση για όσους ακούνε στο ίδιο με το δικό μας όνομα, έχουν το ίδιο όνειρο.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 9+ ετών 

Συγγραφέας: Μάνος Κοντoλέων
Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη

Εγώ, η Τραπεζούντα – Εκδόσεις Καλέντης

Ο ένατος τόμος της σειράς Μικρές Ιστορίες για Μεγάλα Γεγονότα, με τίτλο «Εγώ, η Τραπεζούντα», της Ελένης Σβορώνου και τα σκίτσα του Φίλιππου Φωτιάδη, μόλις κυκλοφόρησε και αυτή τη φορά, επικεντρώνεται στον Πόντο.

Αφηγήτρια είναι η ίδια η Τραπεζούντα, η βασίλισσα των ελληνικών πόλεων του Πόντου. Η μνήμη ξεκινά από την εποχή του μύθου και τους Αργοναύτες για να περάσει στην εποχή της ακμής των ελληνικών αποικιών στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κατόπιν στα ρωμαϊκά χρόνια και το βασίλειο του Πόντου, στα βυζαντινά χρόνια και την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, καταλήγοντας στην οθωμανική κυριαρχία έως τον αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού (1914-1922).

Η φωνή της πόλης μεταφέρει τις ιστορίες των ανθρώπων και του ελληνικού στοιχείου. Ανάμεσά τους διακρίνουμε ένα παιδί που μεγαλώνει στη γη του Πόντου. Το ίδιο παιδί, αργότερα, ακολουθεί κι εκείνο τον δρόμο της προσφυγιάς και έρχεται στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Ψαθάς, ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, δεν ξέχασε ποτέ την πατρίδα του την Τραπεζούντα. Τα ευθυμογραφήματά του καυτηριάζουν καταστάσεις αλλά αποπνέουν βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο. Οι παιδικές αναμνήσεις του από τη γενέτειρά του περιγράφονται με τον μοναδικό τρόπο του συγγραφέα στο βιβλίο του «Γη του Πόντου», το οποίο εκδόθηκε το 1966 και αποτελεί έργο αναφοράς για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Από τον Ιάσονα και τους Μυρίους του Ξενοφώντα ως τους Μεγάλους Κοµνηνούς και τους Ακρίτες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Από τον χρυσό της Κολχίδας ως τις στάχτες του 1922. Μαζί θα βαδίσουμε στους αιώνες. Στη θαυμαστή πορεία του Ποντιακού Ελληνισµού. Γιατί εγώ είμαι η γη του Πόντου. Η Τραπεζούντα η δοξασμένη. Κι έχω να πω ιστορίες από χρυσάφι κι αίμα. Θα τις αφηγηθώ και θα τις τραγουδήσω. Θα τις χορέψω και θα τις ζωγραφίσω κι ύστερα θα σιωπήσω. Γιατί θα ξέρεις πια πού να με ψάξεις. Εμένα, την Τραπεζούντα. Τον Πόντο. Τη μικρή Ελλάδα της Μαύρης Θάλασσας.

Ο πρώτος τόμος της σειράς Μικρές ιστορίες για Μεγάλα γεγονότα, με τον τίτλο Λόρδος Βύρων και Έλγιν της Ε. Σβορώνου βρέθηκε στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων στην κατηγορία του Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά. Επίσης Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφίας (ο έβδομος τόμος της σειράς) ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Βιβλίου για Παιδιά του περ. Χάρτες.

Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου
Εικονογράφος: Φίλιππος Φωτιάδης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.