«Μυστήριο_8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία»: Open call σε πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας Ελλήνων φωτογράφων στην Οσάκα και την Ελευσίνα

Μυστήριο_8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία

Οι φωτογραφίες που προκύπτουν από αυτή την καλλιτεχνική ζύμωση παρουσιάζονται στην έκδοση ''European Eyes on Japan/Japan Today'' και στην εκάστοτε Πολιτιστική Πρωτεύουσα στο πλαίσιο μιας έκθεσης ανοιχτής στο κοινό

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό EU Japan Fest, απευθύνει Ανοιχτή Πρόσκληση σε Έλληνες εικαστικούς φωτογράφους να δηλώσουν συμμετοχή στο «Μυστήριο_8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία» υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Mikiko Kikuta. 

Η δράση αφορά στην καλλιτεχνική φιλοξενία ενός Έλληνα φωτογράφου στην Οσάκα για τρεις και στην Ελευσίνα για δύο εβδομάδες αντίστοιχα, και την παρουσίαση των πρωτότυπων φωτογραφιών – καρπών των παραπάνω φιλοξενιών, που θα εκδοθούν και θα εκτεθούν στην Ελευσίνα. 

Το «Μυστήριο_8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία» αποτελεί μέρος του διεθνούς προγράμματος European Eyes on Japan, που πραγματοποιούν οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης σε διαφορετική, κάθε χρόνο, περιφέρεια της Ιαπωνίας.

Μυστήριο_8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία
©Stratos Kalafatis

Οι φωτογραφίες που προκύπτουν από αυτή την καλλιτεχνική ζύμωση παρουσιάζονται σε μία έκδοση με τίτλο European Eyes on Japan/Japan Today. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες παρουσιάζονται στην εκάστοτε Πολιτιστική Πρωτεύουσα, στο πλαίσιο μιας Έκθεσης ανοιχτής στο κοινό, ενώ μετά τη λήξη της, τα έργα δωρίζονται στην πόλη ως μέρος της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της. 

Λίγα λόγια για το έργο από την καλλιτεχνική διευθύντρια Mikiko Kikuta:

Το European Eyes on Japan / Japan Today είναι ένα καλλιτεχνικό έργο που φέρνει σε επαφή την Ιαπωνία με την Ευρώπη, μέσα από φωτογραφικές ιστορίες ανθρώπων. Ζητάμε από τον φωτογράφο να κατανοήσει το European Eyes on Japan/ Japan ως ένα project που δεν αποτελεί μόνο μια πολιτιστική ανταλλαγή αλλά και έναν διαγωνισμό σύγχρονης φωτογραφίας.

Δεν υπάρχει ορισμός της σύγχρονης φωτογραφίας, αλλά είναι προφανές ότι η τέχνη της φωτογραφίας σήμερα είναι διαφορετική από εκείνη του παρελθόντος. Τώρα οι περισσότεροι από εμάς σε όλον τον κόσμο μπορούμε εύκολα να τραβήξουμε φωτογραφίες με ένα κινητό τηλέφωνο. Τι μπορούν να κάνουν η φωτογραφία και οι φωτογράφοι στη σύγχρονη κοινωνία;

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της διοργάνωσης αλλά και τους φωτογράφους, που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο πρόγραμμα εδώ.

Μυστήριο_8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία
©Stratos Kalafatis

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Στην Ανοιχτή Πρόσκληση μπορούν να λάβουν μέρος φωτογράφοι οι οποίοι:

1. ασκούν νόμιμη δραστηριότητα στην Ελλάδα
2. έχουν καλλιτεχνική κατεύθυνση στην εργασία τους (εικαστική, εννοιολογική, ντοκουμέντο κ.λπ.), και όχι εμπορική (διαφήμιση, εκδηλώσεων, editorial)
3. έχουν εκθέσει τις εκτυπωμένες φωτογραφίες τους σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις
4. δεν έχουν μείνει στην Ιαπωνία στο παρελθόν. Είναι σημαντικό ο φωτογράφος να έχει φρέσκια και ανεπηρέαστη ματιά απέναντι στο κοινωνικοπολιτικό και γεωγραφικό πλαίσιο που θα κληθεί να μελετήσει.
5. έχουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30 Οκτωβρίου εδώ.

Μυστήριο_8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία
©Stratos Kalafatis

Cover photo ©Stratos Kalafatis

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.