Musical Snapshots: Η ιστορική εμφάνιση των Queen στο Live Aid

Ο Freddie Mercury οδήγησε τους 72.000 θεατές να τον ακολουθήσουν σε ένα φωνητικό αυτοσχεδιασμό, τραγουδώντας όλοι μαζί “Ay-oh”, ενώ η τελευταία νότα περιγράφηκε ως “η νότα που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο”

Κείμενο: Άγγελος Κραβαρίτης

 

Στις 13 Ιουλίου του 1985, στο παλιό στάδιο Wembley στο Λονδίνο και ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες όλων των εποχών, το Live Aid. Mια φιλανθρωπική ιδέα των Bob Geldof και Midge Ure με σκοπό την οικονομική στήριξη της Αιθιοπίας.

Οι U2, Sting, Dire Straits, Elvis Costello, David Bowie, Elton John και George Michael ήταν κάποιοι από τους καλλιτέχνες που έπαιξαν στο Λονδίνο, ενώ στη Νέα Υόρκη έπαιξαν μεταξύ άλλων οι Bob Dylan, Eric Clapton, Mick Jagger, Madonna και Tom Petty. Όμως όλοι αυτοί οι σπουδαίοι καλλιτέχνες συμφώνησαν ομόφωνα πως η 21 λεπτών καταιγιστική εμφάνιση των Queen στο Wembley έκλεψε την παράσταση!

Οι Queen, σε αντίθεση με τους περισσότερους καλλιτέχνες που πήγαν σχεδόν απροβάριστοι για ένα τόσο μικρό σετ, έκλεισαν το Shaw Theater στο Λονδίνο για ολόκληρη την εβδομάδα πριν τη συναυλία και ξόδεψαν εκεί δεκάδες ώρες τελειοποιώντας το setlist των 5 τραγουδιών που θα έπαιζαν και προβάροντάς τα μέχρι να είναι έτοιμα για τους 72.000 θεατές στο Wembley, αλλά και τους σχεδόν 2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε 130 χώρες ανά την υφήλιο.

Παρόλο που δεν ήθελαν να παίζουν υπό το φως του ήλιου και περίμεναν πως δεν θα έχουν την ηχητική ποιότητα που είχαν συνηθίσει, αφού λόγω των πολλών καλλιτεχνών δεν θα έκαναν πρόβα ήχου, οι Queen ήξεραν πως αυτή η συναυλία ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουν στον κόσμο πόσο καλό live συγκρότημα ήταν, σε ένα σετ που θα στηριζόταν μόνο στη μουσική, χωρίς φώτα και οπτικά σόου.

Ο Geldof είχε συμβουλέψει τους καλλιτέχνες να μην ακολουθήσουν τη συνηθισμένη τακτική της προώθησης του τρέχοντος υλικού τους, αλλά να επικεντρωθούν στις πιο μεγάλες τους επιτυχίες και οι Queen έκαναν ακριβώς αυτό. Επίσης κατάφεραν να εξασφαλίσουν ότι θα έπαιζαν μετά τις 18:40, όταν δηλαδή θα είχε επιτευχθεί η δορυφορική σύνδεση για την παγκόσμια μετάδοση και ήταν κοντά στην ώρα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν επίσης την “τύχη” να ακολουθήσουν στη σκηνή όχι ένα μουσικό συγκρότημα, αλλά δύο κωμικούς, τον Griff Rhys Jones και τον Mel Smith, που ντυμένοι αστυνομικοί έλεγαν αστεία όπως ότι δέχτηκαν παράπονα για φασαρία από μια γυναίκα στο Βέλγιο, οπότε ο κόσμος ανυπομονούσε να ακούσει μουσική, να τραγουδήσει και να χορέψει. Στο τέλος οι δύο κωμικοί ανακοίνωσαν “And now Her Majesty… Queen!”

Ο χαρισματικός Freddie Mercury, γεμάτος αυτοπεποίθηση, ανέβηκε σχεδόν τρέχοντας στη σκηνή, στην οποία δέσποζε ένα πανό που έγραφε “Feed The World”. Με το χαρακτηριστικό πια μουστάκι του και φορώντας ένα άσπρο τζιν και μια άσπρη μπλούζα, έκατσε στο πιάνο και έπαιξε ένα μικρό αυτοσχεδιασμό που οδήγησε σε μια μικρή εκτέλεση του “Bohemian Rhapsody”.

Στο μεταξύ είχαν ανέβει και οι υπόλοιποι Queen, αλλά και ο Spike Edney, που έπαιζε μαζί τους πλήκτρα και κιθάρα στις συναυλίες. Όλοι μαζί ξεκίνησαν το “Radio Gaga”. Ο Mercury σηκώθηκε από το πιάνο και άρχισε να πηγαίνει πάνω κάτω στη σκηνή, κρατώντας τη μισή βάση του μικροφώνου του ενώ έκανε τον κόσμο να τραγουδήσουν όλοι μαζί το ρεφρέν. Έπειτα έγινε κάτι μαγευτικό. Ο Freddie οδήγησε τους 72.000 θεατές να τον ακολουθήσουν σε ένα φωνητικό αυτοσχεδιασμό, καθώς τραγουδούσαν όλοι μαζί “Ay-oh”, ενώ η τελευταία νότα περιγράφηκε ως “η νότα που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο”.

Ακολούθησε μια πολύ δυνατή εκτέλεση του “Hammer To Fall” ενώ μετά ο Mercury πήρε μια ηλεκτρική κιθάρα και είπε στο κοινό: “Το επόμενο κομμάτι είναι αφιερωμένο σε όλους εσάς τους υπέροχους ανθρώπους που είστε εδώ απόψε. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε και κάνατε αυτή τη συναυλία ένα τεράστιο γεγονός”, ξεκίνησε το χορευτικό ροκεντρόλ τραγούδι “Crazy Little Thing Called Love”. Το σετ τελείωσε με δύο τραγούδια που είχαν γραφτεί συγκεκριμένα για να τραγουδιούνται από πλήθος σε γήπεδα, τα “We Will Rock You” και “We Are The Champions”. Ο κόσμος φυσικά ανταποκρίθηκε και έτσι έκλεισε με μεγαλειώδη τρόπο η εμφάνισή τους. Ο Brian May είπε μετά: “Ο Freddie ήταν μαγικός, δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη ζωή μου και ήταν κάτι που βγήκε αυθόρμητα. Ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μας”.

Δεν ήταν όμως μόνο οι ίδιοι οι Queen που κατάλαβαν ότι είχαν κάνει πάταγο. Ο Paul Gambaccini, μέλος της ομάδας του BBC που ήταν υπεύθυνη για την τηλεοπτική μετάδοση του Live Aid αναφέρθηκε στο θαυμασμό που εξέφρασαν ακόμα και οι υπόλοιποι σούπερσταρ καθώς έβλεπαν τους Queen από τα παρασκήνια. “Όλοι κατάλαβαν πως είχαν κλέψει την παράσταση”, είπε ο Gambaccini, κάτι που είπε και ο Elton John αμέσως μετά το λάιβ στον Mercury. “Οι Queen τους έκαναν όλους σκόνη, έκαναν το κοινό δικό τους, ήταν το καλύτερο συγκρότημα που είχαμε δει στη ζωή μας, ήταν απίστευτοι”, είπε ο Dave Grohl, “Είναι μία από τις μεγαλύτερες ροκ μπάντες όλων των εποχών, γιατί είχαν μια μοναδική σύνδεση με το κοινό.”

Δύο μήνες μετά οι Queen ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο άλμπουμ Α Kind Of Magic, που πούλησε πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα και έδωσε το έναυσμα για μια τεράστια παγκόσμια περιοδεία. Ο τίτλος του άλμπουμ ήταν πολύ ταιριαστός, καθώς το συγκρότημα μάγεψε όλον τον κόσμο εκείνη την καλοκαιρινή ημέρα του 1985.

Ο Bob Geldof είπε για τον αντίκτυπο που είχαν: “Οι Queen ήταν δίχως αμφιβολία το καλύτερο συγκρότημα της ημέρας. Έπαιξαν καλύτερα απ’ όλους, είχαν τον καλύτερο ήχο και αξιοποίησαν στο έπακρο τον λίγο χρόνο που τους δόθηκε. Κατάλαβαν ακριβώς ότι επρόκειτο για ένα “παγκόσμιο τζουκ μποξ, και έριξαν το ένα χιτ μετά το άλλο. Ήταν το τέλειο stage για τον Freddie: Ολόκληρος ο κόσμος.”

tags / Queen

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.