Μεγάλα βιβλία για ξεχωριστούς μικρούς αναγνώστες – Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για δώρα

6 βιβλία που αποτελούν ιδανική πρόταση για τους μικρούς αναγνώστες που επιζητούν ξεχωριστές αναγνώσεις

Δεν είναι Χριστουγεννιάτικα, δεν αφηγούνται ιστορίες σε χιονισμένες πλαγιές αλλά είναι σίγουρα μια ιδανική πρόταση για τους μικρούς αναγνώστες που επιζητούν ξεχωριστές αναγνώσεις, θέτουν ερωτήματα, διψάνε για νέους δρόμους περιπλάνησης του μυαλού.

Εδώ συγκεντρώσαμε έξι αγαπημένους τίτλους βιβλίων που τα κατατάσσουμε σε μια ολόδική μας κατηγορία – εκείνη των μεγάλων σε σχήμα, μορφή και περιεχόμενο βιβλίων.

[ 1 ]

Η ιστορία της μουσικής για παιδιά – Εκδόσεις Καπόν

Ένα βιβλίο ταξίδι στον απίθανο κόσμο της μουσικής σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Θέτοντας μερικά θεμελιώδη ερωτήματα ξεκινώντας με την πολύ απλή ερώτηση τι είναι ο ήχος και τι μουσική, το βιβλίο μας συστήνει το μουσικό σύμπαν κάνοντας άλματα στο χρόνο, την ιστορία, από τους αρχαίους χρόνους έως και σήμερα, τους διάσημους συνθέτες, μουσικούς και ερμηνευτές που δημιούργησαν τη μουσική που αγαπάμε, τις μουσικές παραδόσεις αλλά και τους τρόπους με τους οποίους η μουσική δημιουργείται, αυτοσχεδιάζεται, ακούγεται, καταγράφεται και περνάει από γενιά σε γενιά.

Μέσα στις πολύχρωμες σελίδες του θα γνωρίσουμε μερικές από τις πλέον εμβληματικές μουσικές προσωπικότητες ανάμεσά τους ο Μπαχ, ο Μότσαρτ, ο Λιστ, ο Τσαϊκόφκσι, Μπετόβεν, , Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν, Αρίθα Φράνκλιν, Σιμπέλιους, Σμετάνα, Βάγκνερ, Κάλλας, Έλβις Πρίσλεϊ, Beatles, Τζίμυ Χέντριξ, Έλλα Φιτζέραλντ, Βερμέερ, Μάλερ, η Τζούντι Γκάρλαντ, η Τζόαν Μπαέζ, Προκοπίεφ, Φλόρενς Πράις και πολλοί ακόμα – δυστυχώς απουσιάζουν μερικά σπουδαία ονόματα όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζεται ένα άκρως ενδιαφέρον χρονολόγιο εφευρέσεων μερικών σημαντικών μουσικών οργάνων αλλά και μέσων άρρηκτα συνδεδεμένων με τη μουσική, ενώ ένα QR code μας ανοίγει ένα υπέροχο μουσικό παράθυρο μέσω μιας ηλεκτρονικής playlist του spotify.

Συγγραφέας: Mary Richards – David Schweitzer
Εικονογράφος: Rose Blake
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης

[ 2 ]

Αρχαίο Θέατρο, Ήρωες και ηρωίδες που έγιναν ποίηση – Εκδόσεις Διόπτρα

«Μια φορά και έναν καιρό
σ’ένα αλώνι ιερό
μαζεύονται άνθρωποι
για τραγούδι και χορό.

Ώσπου μια μέρα ένας χορευτής
άφησε το τραγούδι
κι έγινε υποκριτής.

Άρεσε στους ανθρώπους η καινοτομία
και έτσι γεννήθηκε η αρχαία τραγωδία.

Γεννήθηκε το θέατρο, η ορχήστρα, η σκηνή,
οι αγώνες, τα κοστούμια, μια τέχνη μαγική!»

Συγκεντρωμένοι δεκαπέντε άντρες και γυναίκες, ήρωες και ηρωίδες του αρχαίου ελληνικού θεάτρου μας προσφέρουν τις συγκλονιστικές τους ιστορίες. Ο Προμηθέας, ο ευεργέτης των ανθρώπων, η Άλκηστη, που βάζει την αγάπη πάνω από τον εαυτό της, η Αντιγόνη, η αλύγιστη κόρη του Οιδίποδα, ο Ίωνας, η Λυσιστράτη, ο Τρυγαίος, η Μήδεια, η Ελένη.

Δεκαπέντε ήρωες και ηρωίδες του αρχαίου θεάτρου πιάνουν το νήμα, ο ένας μετά τον άλλον, και αφηγούνται ιστορίες συγκλονιστικές, άλλες αστείες άλλες δραματικές, που μιλούν για τη μοίρα, για την τιμή, για τον έρωτα, για την εξουσία, για την ειρήνη, για την αλαζονεία.

Ιστορίες που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας κι εσωκλείουν οικουμενικές, θεμελιώδεις έννοιες και ηθικές αξίες – αγάπη, υπομονή, θυσία, θρήνο, απώλεια, προδοσία, εκδίκηση, εξουσία, έρωτας, νόστος, επινοητικότητα, ευφυΐα, ικανότητα, πίστη, αλαζονεία, εξύψωση.

Ιστορίες που αν και πανάρχαιες, μας συστήνονται ανανεωμένες, φρέσκιες, γοητευτικές και δίχως να κουράζονται τρυπώνουν μαγικά όπως μόνο οι καλές ιστορίες μπορούν να κάνουν μέσα στα ορεξάτα γεμάτα ερωτήματα μυαλουδάκια  και με πυκνό και λιτό τρόπο αποκαλύπτουν τα βαθύτερα ένστικτα του κάθε ανθρώπου. Μια εξαιρετική πρόταση για την εισαγωγή των μικρών αναγνωστών στην κλασική λάμψη της αρχαίας τραγωδίας και των μεγάλων πρωταγωνιστών της.

Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

 

[ 3 ]

Τι συνέβαινε στον κόσμο ταυτόχρονα – Εκδόσεις Διόπτρα

Μέσα από χάρτες και εικονοσύμβολα μπορούμε να παρακολουθήσουμε μπροστά στα μάτια μας να ξεδιπλώνεται ολόκληρη η παγκόσμια ιστορία. Και μπορεί πολύ συχνά να φαντάζει περίπλοκη και δυσνόητη, όμως μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου τα παιδιά μπορούν, με μία και μόλις ματιά να γνωρίσουν μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που ταυτόχρονα συνέβαιναν σε ολόκληρο τον κόσμο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Έτσι θα γνωρίσουν ότι την ίδια εποχή που χτίζονταν οι πυραμίδες της Αιγύπτου σε κάποια γωνιά της Γης ζούσαν ακόμη μαμούθ, πως η ανακάλυψη της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο έγινε την ίδια περίοδο με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, ότι το 1961, χρονιά που η Ανατολική Γερμανία ύψωσε το τείχος του Βερολίνου, ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα.

Ταυτόχρονα με έξυπνο τρόπο, το βιβλίο αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος στα σημαντικά γεγονότα που χαρακτήρισαν ή πρωταγωνίστησαν σε κάποια από τις ιστορικές περιόδους που παρουσιάζονται. Έτσι μερικοί πολιτισμοί όπως οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, ή οι Αζτέκοι αλλά και μεγάλα γεγονότα όπως η Γαλλική Επανάσταση, ο δρόμος του μεταξιού ή ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος αναλύονται σε δικά τους μεγάλα κεφάλαια, όπου περιγράφεται η συμβολή τους στον κόσμο και το κομμάτι τους μέσα στο μεγάλο παζλ της Ιστορίας.

Περιπλανηθείτε στον χρόνο και ανακαλύψτε τι συνέβαινε την ίδια εποχή σε κάθε γωνιά του κόσμου. Εξερευνήστε τον παγκόσμιο χάρτη και δείτε την ιστορία και τον πολιτισμό διάφορων λαών σε κάθε περίοδο. Εντοπίστε τις παράλληλες ιστορικές γραμμές και συνδέστε όλα εκείνα τα σημαντικά γεγονότα που συμπληρώνουν το παζλ της παγκόσμιας ιστορίας.

Συγγραφέας: Philip Parker
Ξενόγλωσσος Τίτλος: The history of everywhere – All the stuff that you never knew happened
Μεταφραστής: Βιολέττα Ζεύκη

 

[ 4 ]

Η ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι πόλεις είναι γεμάτες δυνατότητες, μέρη που γεννιούνται ιδέες αφού φιλοξενούν ανθρώπους από πολλά και διαφορετικά μέρη της γης που μαζί ζουν και εργάζονται δημιουργώντας πολιτισμικές ζυμώσεις. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται 25 πόλεις που μας προσκαλούν σε μια ιδιαίτερη περιπλάνηση στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων.

Η κάθε μία από αυτές τις πόλεις έχουν συναρπαστικές ιστορίες να μας αφηγηθούν – για πολέμους και επαναστάσεις, για την άνοδο και την πτώση πανίσχυρων αυτοκρατοριών, για τη μετακίνηση του πληθυσμού σε όλη την υφήλιο. Από τα τείχη της αρχαίας Ιεριχούς έως τη σύγχρονη μητρόπολη του Τόκιο, ανακαλύπτουμε τι μπορούν οι πόλεις να μας πουν για το παρελθόν μας, εμπνέοντάς μας ταυτόχρονα να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Κάνουμε ένα ταξίδι ανακάλυψης και γινόμαστε μάρτυρας της γέννησης της Δημοκρατίας στην Αθήνα, ατενίζουμε τον Βόσπορο στην άκρη μιας από τις πλουσιότερες και λαμπρότερες πόλεις του κόσμου, την Κωνσταντινούπολη, γνωρίζουμε τους Βίκινγκ που εισέβαλαν στην πόλη του Γιόρβικ, το σημερινό Γιορκ της Αγγλίας, περπατάμε στους φωτισμένους δρόμους της Πόλης του Μπενίν βαθιά στο τροπικό δάσος της δυτικής Αφρικής ή ανακαλύπτουμε πώς ήταν η ζωή στην από καιρό χαμένη πρωτεύουσα της Κίνας, τη Σιανγιάνγκ και γιατί όχι φτάνουμε μέχρι την όμορφη νησιώτικη πρωτεύουσα των Αζτέκων, την Τενοχτιτλάν και γνωρίζουμε τη μαγεία της.

Με 25 ειδικά διαμορφωμένους χάρτες πόλεων και με την καθοδήγηση ειδικών εφόρων του Βρετανικού Μουσείου, το συναρπαστικό αυτό βιβλίο είναι γεμάτο αναρίθμητα γεγονότα για φιλομαθείς αναγνώστες που θα μπορούν να το διαβάζουν ξανά και ξανά

Συγγραφέας: Tracey Turner , Andrew Donkin
Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση
Εικονογράφηση: Libby VanderPloeg

 

[ 5 ]

Η άφιξη – Εκδόσεις Φουρφούρι

Ένα βιβλίο word less, χωρίς λόγια που σίγουρα θα σε αφήσει speechless, άφωνο με την ομορφιά του. Είναι graphic novel με χαρακτηριστικά “silent book”. Κι όμως, έχει πολύ διάβασμα αυτό το βιβλίο. Πολλές αναγνώσεις και πολλές συγκινήσεις.

Μια τριμελής οικογένεια αναγκάζεται να χωρίσει. Ο πατέρας αποχαιρετά τη σύντροφο και την κόρη τους για μια καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Επιβιβάζεται σε ένα πλοίο και μεσα σε 128 σελίδες, γεμάτες με μικρά και μεσαία σε μέγεθος καρέ αλλά και ολοσέλιδες μοναδικής λεπτομέρειας και ομορφιάς εικονογραφήσεις, ο Shaun Tan αφηγείται την πορεία του άνδρα, τη ζωή του και τα συναισθήματά του σε αυτό το νέο μέρος. Σε αυτό το μέρος, όπου πρόσωπα, γλώσσα, συνήθειες φαντάζουν όλα διαφορετικά και μοιάζουν άγνωστα.

Οι εικόνες που σχεδιάζει ο συγγραφέας και ο σουρεαλιστικός τους τόνος μέσα σε καφετιές και γκρίζες μουντές αποχρώσεις, σκοπεύουν να αφυπνίσουν το υποσυνείδητο του μικρού αλλά και μεγάλου αναγνώστη.

Η εικαστική φόρμα αφήγησης που ο Shaun Tan έχει επιλέξει, με τα διαδοχικά καρέ, προσδίδει στην ιστορία μια κινηματογραφική αισθητική, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να προσδώσει ένα ιδιαίτερο νοσταλγικό τόνο μέσα από τα χρώματα της σέπιας, αλλά και το εξώφυλλο που θυμίζουν φωτογραφικό άλμπουμ.

Μετανάστευση. Προσφυγιά. Ξεριζωμός. Μια ζωή που αγωνιά, ένα όνειρο και μια ελπίδα τσακισμένη που αναζητούν τροφή. Ο Shaun Tan, με αφετηρία μια προσωπική εμπειρία καταφέρνει να την κάνει πανανθρώπινη με ένα μοναδικό εργαλείο, αυτό της εικόνας, δίχως μεταφράσεις, εξηγήσεις, απλοποιήσεις. Ο καθένας μπορεί να αφηγηθεί την παναθρώπινη αυτή, βαθιά συγκινητική ιστορία με τον δικό του τρόπο, τις δικές του λέξεις, τη δική του γλώσσα.

Ο ίδιος ο Shaun Tan έχει στο παρελθόν αναφέρει: «Δεν περιμένω πως το βιβλίο μου θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι. Αν όμως διαβάζοντας κάποιος την “Άφιξη” κατορθώσει να μπει έστω και για λίγο στα παπούτσια των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, τότε θα αισθανθώ πως πέτυχα έστω αυτό το κάτι, το μικρό».

Συγγραφέας και εικονογράφος: Shaun Tan

 

[ 6 ]

Μια πραγματικά μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν) – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απόπειρα να απαντήσουμε ή καλύτερα να προσεγγίσουμε μερικά σημαντικά ερωτήματα όπως τι υπήρχε πριν από το σύμπαν, από πού προερχόμαστε, τι είναι ο χωροχρόνος, πόσο χρονών είναι η γη, πώς περάσαμε από το τίποτα στο κάτι;

Με τη βοήθεια αυτού του εκπληκτικού βιβλίου θα ανακαλύψουμε τα μυστήρια του χρόνου, του χώρου και της ζωής στη Γη – θα κάνουμε ένα ταξίδι από την απαρχή του κόσμου στο τώρα, περνώντας από (σχεδόν) τα πάντα στο ενδιάμεσο.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια διευκολύνοντας την εύκολη περιήγηση σε αυτό, καθιστώντας το έναν ιδανικό οδηγό γνώσεων γεμάτο εντυπωσιακές και πολύχρωμες εικόνες που το κάνει ελκυστικό στους μικρούς αναγνώστες.

Συγγραφέας: Bill Bryson
Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης

Όλοι οι προτεινόμενοι τίτλοι απευθύνονται σε παιδιά 9+

PODpourri: Ακούστε τις Bookιές με την Πέπη Νικολοπούλου, μια σειρά podcast για όσους αγαπούν το παιδικό βιβλίο

Μοιραζόμαστε Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες: Ακούστε τη σειρά podcast με Χριστουγεννιάτικες ιστορίες 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.