Καλοκαίρι και τα πρώτα διαβάσματα των παιδιών μας – μια συζήτηση και ένας μεγάλος διαγωνισμός για 3 τυχερούς που θα κερδίσουν 115 βιβλία

Διαβάζουμε και κερδίζουμε 115 βιβλία για το καλοκαίρι

Από τη στιγμή που περιμένει κανείς το πρώτο παιδί, βομβαρδίζεται κυριολεκτικά με μηνύματα σχετικά με τη σημασία του διαβάσματος. Και πολύ καλώς γίνεται αυτό. Γιατί τα οφέλη του διαβάσματος σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης ενός παιδιού είναι τεκμηριωμένα. Μόνιμη επομένως αγωνία πολλών γονέων η κατάκτηση της φιλαναγνωσίας από τα παιδιά τους. Ειδικά μετά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους που το πηδάλιο μπορούν και πρέπει να το αναλάβουν τα ίδια, η αγωνία αυτή κορυφώνεται.

Ευτυχώς, η ανατροφή ενός αναγνώστη μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική, ανταποδοτική και σχετικά εύκολη περιπέτεια που θα διαμορφώσει έναν φιλοπερίεργο μικρό αναγνώστη. Από την εμπειρία μου ως μητέρα και τα όσα όλα αυτά τα χρόνια έχω διαβάσει, έχω πεισθεί για την αξία των σειρών πρώτης ανάγνωσης των Εκδόσεων Πατάκη, Χωρίς σωσίβιο και Στα βαθιά και έχω ενθουσιαστεί με την πρόσκλησή τους να γίνουμε όλοι υποστηρικτές πρώτης ανάγνωσης.

Μάλιστα αυτή την περίοδο τρέχει ένας φανταστικός διαγωνισμός για 3 υπερτυχερούς που θα κερδίσουν 115 βιβλία! Επικοινώνησα λοιπόν με τη Βασιλική Νίκα, (εκπαιδευτικό, ΜΑ, PhD) που έχει την παιδαγωγική επιμέλεια των σειρών αυτών και μοιράζομαι μαζί σας μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με όλες τις λεπτομέρειες για τη σειρά και τον διαγωνισμό.

Γιατί 115 βιβλία, κυρία Νίκα;

Η σειρά Χωρίς Σωσίβιο ξεκίνησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, μετά από έρευνα και με πολύ μεγάλη προσοχή στον σχεδιασμό. Θέλαμε σιγά σιγά να δημιουργήσουμε μια πλούσια βιβλιοθήκη πρώτης ανάγνωσης που να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά λογοτεχνικά κείμενα για αναγνώστες που κάνουν τις πρώτες τους προσπάθειες να διαβάσουν μόνοι τους. Και τα καταφέραμε! Η ποικιλία θεμάτων, χρωμάτων και ιστοριών που είναι σήμερα διαθέσιμες ανοίγει την όρεξη για διάβασμα και του πιο δύσκολου μικρού αναγνώστη!

Ο χρόνος στη σημερινή οικογένεια είναι πάντα λίγος. Θα προλάβουμε να διαβάσουμε και τα 115;!

Ο στόχος του διαγωνισμού είναι αυτοί που θα αποκτήσουν την πλήρη συλλογή με τα βιβλία της σειράς να μοιραστούν τη χαρά της ανάγνωσης με τους φίλους και τους συμμαθητές τους! Στο σχολείο, στο σπίτι ή στις διακοπές, μια τέτοια βιβλιοθήκη μπορεί να γίνει πόλος έλξης και να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον όλων των παιδιών, αφού θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να επιλέξουν – αν δε θελήσουν να τα διαβάσουν όλα! 

Κι όταν θα μεγαλώσουν ή θα τα έχουν διαβάσει ξανά και ξανά, μπορούν να τα χαρίσουν στο σχολείο τους, για να φτάσουν και σε άλλα παιδιά.

Τα κείμενα αυτά δε «γερνάνε», γιατί δεν είναι «κατασκευασμένα» με στόχο την εκμάθηση του μηχανισμού της πρώτης ανάγνωσης. Στα βιβλία της σειράς Χωρίς Σωσίβιο το παιδί θα διαβάσει αληθινές μικρές λογοτεχνικές ιστορίες, γραμμένες από αγαπημένους και βραβευμένους συγγραφείς και εικονογραφημένες από σημαντικούς εικονογράφους.

Γιατί έχουν τόσο μεγάλη αξία τα λογοτεχνικά βιβλία πρώτης ανάγνωσης;

Στην Ελλάδα, τα παιδιά μαθαίνουν την πρώτη ανάγνωση μέσα από ειδικά γραμμένα, μη λογοτεχνικά, κείμενα που περιλαμβάνονται στα αναγνωστικά της κάθε τάξης. Υπάρχει βέβαια και το λογοτεχνικό ανθολόγιο της τάξης, το οποίο όμως έχει αποσπάσματα και όχι ολοκληρωμένα κείμενα. Όμως, τίποτε δεν συγκρίνεται με το να διαβάζει το πρωτάκι μόνο του το δικό του βιβλίο. Άλλωστε, η χαρά της αυτόνομης ανάγνωσης είναι που δημιουργεί τον αυριανό αναγνώστη. Γι’ αυτό, πριν από 20 χρόνια, αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας σειράς λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, που τότε δεν υπήρχε στην Ελλάδα.

Τα βιβλία αυτά έχουν πολύ αυστηρές παιδαγωγικές προδιαγραφές και ως προς την ποσότητα του κειμένου και ως προς την ποιότητα. Μας ενδιαφέρει να μην είναι απλοϊκές ιστορίες, μόνο και μόνο για να ενθαρρύνουμε την ανάγνωση. Θέλουμε πλοκή, ήρωες, προσεγμένη γλώσσα.

Και φυσικά έχουμε προσέξει κάθε λεπτομέρεια της έκδοσης. Για παράδειγμα, δείτε τη γραμματοσειρά! Τα περισσότερα παιδιά, έχουν δυσκολία να διαβάσουν ένα κείμενο, αν τα γράμματα είναι διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο εκείνα τα διδάσκονται στο σχολείο. Παρατηρήστε, για παράδειγμα, τα γράμματα χ και γ μέσα σε ένα βιβλίο της σειράς Χωρίς Σωσίβιο και συγκρίνετέ τα με άλλα βιβλία που κυκλοφορούν.

Μερικούς από τους αγαπημένους ήρωες της σειράς Χωρίς Σωσίβιο τους συναντάμε σε περισσότερες περιπέτειες.

Πράγματι! Ο Πέτρος της Μαρίας Παπαγιάννη, ο Βιβλιοπόντικας του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και ο πειρατής Περπερούα της Αλεξάνδρας Μπίζη είναι τρεις από τους ήρωες που εμφανίζονται σε αρκετές ιστορίες. Στα παιδιά αρέσει να συναντάνε αγαπημένους πρωταγωνιστές σε νέες περιπέτειες (το ίδιο γίνεται και στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο). Τους δημιουργούν την αίσθηση της ασφάλειας, γιατί είναι κάτι σαν φίλοι τους, ξέρουν τον χαρακτήρα τους, τις παρέες τους και έτσι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην ανάγνωση, ενώ εμπλουτίζουν την εμπειρία τους με νέα στοιχεία.

Πώς βοηθούν αυτές οι σειρές πρώτης ανάγνωσης τα παιδιά να διαβάσουν μεγαλύτερα και πιο απαιτητικά κείμενα;

Τα βιβλία των σειρών αυτών αποτελούν το ασφαλές αναγνωστικό περιβάλλον και το πρώτο βήμα για την ανακάλυψη της απόλαυσης της ανάγνωσης. Ταυτόχρονα όμως τους συστήνουν συγγραφείς τους οποίους τα παιδιά θα ξανασυναντήσουν αργότερα σε πιο απαιτητικά κείμενα, ή ανοίγουν θέματα τα οποία θα τους ξυπνήσουν το ενδιαφέρον και θα θελήσουν να διευρύνουν αργότερα. Τα παιδιά και οι ιστορίες μεγαλώνουν παράλληλα.

Καλοκαίρι και διάβασμα… Ποιο κερδίζει;

Το καλοκαίρι κερδίζει πάντα! Οι διακοπές είναι για να κάνουμε τα πράγματα που αγαπάμε. Αν έχουμε μάθει να περνάμε καλά κάποιες ώρες της ημέρας και να ηρεμούμε διαβάζοντας ή ακούγοντας ιστορίες, είναι σίγουρο ότι θα θελήσουμε να κάνουμε το ίδιο και το καλοκαίρι (αυτό ισχύει για μικρούς και μεγάλους).

Αν στις διακοπές μας βάλουμε μερικά βιβλία στη βαλίτσα, αν στην ψάθινη τσάντα της θάλασσας υπάρχει πάντα ένα βιβλίο για τον καθένα μας, τότε θα έρθει και η ώρα του αργού χρόνου. Του χρόνου που κυλάει σύμφωνα με τον δικό μας ρυθμό, που δεν κάνει θόρυβο (οπτικό και ηχητικό – εκτός από τα τζιτζίκια!) και που μας σέβεται. Και τότε είναι η ώρα του βιβλίου και των ιστοριών. Κι έτσι, το καλοκαίρι βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι!

Γονείς, φέτος το καλοκαίρι γίνετε υποστηρικτές πρώτης ανάγνωσης. Πώς;

Φέτος το καλοκαίρι, όπου κι αν επιλέξετε να απολαύσετε τις διακοπές σας –στη θάλασσα, στο βουνό, στο χωριό, ή στην πόλη–, έχετε πάντα μαζί σας το αγαπημένο βιβλίο της σειράς Χωρίς σωσίβιο και φωτογραφίστε το.

Δημοσιεύστε τη φωτογραφία στο προφίλ σας στο Facebook ή στο Instagram με mention @ekdoseispataki και hashtag #χωριςσωσιβιο και έτσι αυτόματα λαμβάνετε μέρος στον μεγάλο καλοκαιρινό διαγωνισμό των Εκδόσεων Πατάκη.

Τρεις οικογένειες θα κερδίσουν και τα 115 βιβλία των σειρών πρώτης ανάγνωσης, με κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2023, την πρωτομηνιά του μήνα πρώτης ανάγνωσης!
Όλες οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και στο blog των Εκδόσεων Πατάκη για να ξεκινήσει η γιορτή της πρώτης ανάγνωσης. Τι περιμένετε; Εδώ είστε ακόμα;

H σειρά Χωρίς σωσίβιο απευθύνεται σε παιδιά πρώτης και δευτέρας δημοτικού και η σειρά Στα βαθιά σε παιδιά τρίτης και τετάρτης δημοτικού.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.