«Ίχνη»: Μια performance – γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν στο Μουσείο Μπενάκη

Ηχητικά ντοκουμέντα παραπέμπουν σε στιγμές που έχουν καθορίσει την ενηλικίωση μας, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μας με τη μνήμη

Το Flux Laboratory Athens στηρίζει την «Ομάδα Σύγχρονου χορού της Πέρσας Σταματοπούλου» και τη νέα της παραγωγή με τίτλο «Ίχνη».

Το συγκεκριμένο project διαπραγματεύεται την καταγραφή του ανθρώπινου αποτυπώματος, στο χώρο και το χρόνο, μέσα από ένα ηχητικό installation, αντλώντας υλικό από γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Ένα κολάζ ακουστικών ερεθισμάτων γίνεται η αφορμή να στηθεί μία γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, συναρμολογώντας το αφήγημα ενός κόσμου που μοιάζει να προχωράει μέσα από την επανάληψη του.

Ηχητικά ντοκουμέντα παραπέμπουν σε στιγμές που έχουν καθορίσει την ενηλικίωση μας, ή έχουν καταγραφεί μέσα μας ως αφηγήσεις, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μας με τη μνήμη. Σημάδια που χάνονται στη λήθη της Ιστορίας, επανέρχονται σαν μικρές, αυτοτελείς ιστορίες και τροφοδοτούν την ακουστική εγκατάσταση, παράλληλα με μία κινητική δράση, αλληλοσυμπληρώνοντας το ένα το άλλο.

Μέσα από μία λιτή και αφαιρετική αισθητική, δύο σώματα διεσπαρμένα στο χώρο, βρίσκονται σε μία συνεχή ροή, διερευνώντας και αναπτύσσοντας μεταξύ τους ένα διάλογο που τους επιτρέπει να αλληλεπιδράσουν και να συμπορευτούν με το άκουσμα που έχουν. Παρόντες-απόντες, θεατές και πρωταγωνιστές, διαμορφώνουν το σκηνικό της δικής τους ιστορίας μέσα στην Ιστορία εστιάζοντας στον απόηχο που αφήνει πίσω της.

Στη συγκεκριμένη συνθήκη που χτίζεται, ο θεατής, καλείται να ενεργοποιήσει πρωτίστως την αίσθηση της ακοής, σε μία εποχή που η εικόνα ως μέσο, καταλαμβάνει εμμονικά και κυριαρχικά την αντίληψη μας για τον κόσμο, να ανασύρει τυχόν αναμνήσεις και να συνθέσει τις δικές του, προσωπικές εικόνες και σκέψεις.

Συντελεστές

Σύλληψη-Χορογραφία: Πέρσα Σταματοπούλου
Μουσική-Ηχητική εγκατάσταση: Coti K.
Βοηθός χορογράφου: Πολένα Κόλια
Φωτογραφίες: Φωτεινή Φαρμασώνη
Χορεύουν: Δάφνη Σταθάτου, Νίκος Καλύβας

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.