Η τέχνη της απόλαυσης μέσα σε ένα 24ωρο συντροφιά με το ταχίνι

Ένα 24ωρο συντροφιά με γεύσεις από την «Χαλβαδοποιία-Ταχινοποιία Αργουδέλη» και το ταχίνι της πιστό στη συνταγή 100 ετών, σε νέες απολαυστικές εκδοχές

Το ξυπνητήρι από συνήθεια είχε προγραμματιστεί να με ξυπνήσει στις 08.00 αγνοώντας ότι σήμερα είναι Κυριακή. Στο σπίτι επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Κλείνω τα μάτια, και χαμογελώ. Σκέφτομαι το πρωινό που θα ετοιμάσω με μισόκλειστα μάτια. Το κουδούνι χτυπάει και τη βλέπω στο κατώφλι φορτωμένη καλάθια πασχαλινά, κουτιά με όμορφους φιόγκους, δώρα για τα παιδιά.

«Έφερα τα νηστίσιμα και την Κυρά Σαρακοστή για τα παιδιά αφού είμαι σίγουρη πως δεν θα την έχεις φτιάξει μαζί τους», θα μου πει χαμογελώντας. Το ημερολόγιο της κυρά Σαρακοστής μας θυμίζει ότι βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες πριν το Πάσχα και σύμφωνα με την παράδοση τις πρώτες μέρες της νηστείας, οι περισσότερες γυναίκες δεν βάζουν στο στόμα τους ούτε νερό. Το αυτοσχέδιο ημερολόγιο της Κυρά Σαρακοστής με τα επτά της πόδια θα την αφήσω να το μοιραστεί με τα παιδιά και να το κατασκευάσει μαζί τους σύμφωνα με τα ήθη και τις παραδόσεις αλλά στα σαρακοστιανά της και στα νηστίσιμα θα υψώσω ανάστημα. Θυμάμαι έντονα τη γιαγιά μου με τα τσίγκινα κουτιά Αργουδέλη να μαγειρεύει ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ταχίνι με ψωμί, ταχίνι με βραστά ρεβίθια, ταχίνι με ρύζι. Τότε ήταν και η πρώτη μου γευστική συνάντηση με αυτή την υπερτροφή μόνο που τώρα προς έκπληξη της μητέρας μου το σπίτι έχει καθημερινά ταχίνι στο πιάτο. Μαμά – εγώ, 0-1, νικήτρια εγώ.

Έχουμε ήδη κλείσει ένα χρόνο από την ημέρα που μπήκαμε όλοι ξαφνικά και βίαια στην πρώτη καραντίνα. Βρεθήκαμε οι περισσότεροι μακριά από τους αγαπημένους, μακριά από τις καθημερινές μας συνήθειες ψυχαγωγίας και άθλησης, απομονωμένοι, με τα διαβατήριά μας σκονισμένα στο πάνω ράφι της βιβλιοθήκης. Μέσα σε ένα σπίτι με δύο παιδιά κι ένα σκυλί. Με τα τηλέφωνα να χτυπούν. Τις οθόνες να αναβοσβήνουν, να αγκομαχούν από την πίεση.

«Ένα δυνατό μυαλό πάντα ελπίζει, και έχει λόγους να ελπίζει», θυμάμαι ένα φίλο Σκωτσέζο να μου λέει τις πρώτες γκρίζες μέρες των φοιτητικών χρόνων στο Εδιμβούργο, κάπου το είχε διαβάσει από τον Τόμας Καρλάιλ. Έκτοτε έχει γίνει το αγαπημένο μου μότο. Κι ένα δυνατό μυαλό για να παραμείνει δυνατό λέω κάθε πρωί στα κορίτσια μου χρειάζεται και τη σωστή τροφή. Μπορεί όλα στη ζωή μας να έχουν αλλάξει αλλά πήρα την απόφαση το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής μέσα στο σπίτι μας που τόσο καιρό τις κρατάει γερές και δυνατές, να μην αλλάξει. Υγιεινή διατροφή, ολιγόλεπτες μικρές ή μεγαλύτερες απολαύσεις και αφορμή για κουβέντα γύρω από το τραπέζι.

Και το ταχίνι στάθηκε πολύτιμος σύμμαχος για την επιτυχία της απόφασής μου. Γιατί το ταχίνι είναι μια υπερτροφή με μεγάλη θρεπτική αξία και αντιοξειδωτική δράση, ένα δώρο από τη φύση που δεν βρίσκω κανένα απολύτως λόγο να το κρατάμε μόνο για την περίοδο της νηστείας του Πάσχα. Χάρη στον Δημήτρη Αργουδέλη και την οικογένειά του που από τα μέσα του 19ου αιώνα στη Μυτιλήνη θα μας το συστήσουν. Η βιοτεχνία Αργουδέλη άλλωστε υπήρξε ένας από τους ιστορικούς παραγωγούς της Ελλάδας που ασχολήθηκαν με το ταχίνι και τον χαλβά και σταδιακά θα βοηθήσουν στην εξάπλωσή του, αλλά και τη σύγχρονη κουζίνα που επινόησε νέους, πεντανόστιμους τρόπους  κατανάλωσής του. Το ταχίνι πυκνώνει και νοστιμεύει τις σούπες, μπορεί κάλλιστα να συνοδεύσει πράσινες σαλάτες, όσπρια και ωμά λαχανικά, και το καλύτερο είναι πως αλείφεται στο ψωμί μαζί με μέλι.

Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, ο πολύτιμος δηλαδή σπόρος που η θρεπτική του αξία είναι ήδη γνωστή από την αρχαιότητα. Θα μπορούσε να οριστεί ως ένα τρόφιμο που συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, για ένα άτομο που αγαπάει και σέβεται τον οργανισμό και την υγεία του.

Ένα υγιεινό 24ωρο συντροφιά με το ταχίνι και τα προϊόντα από την οικογένεια Αργουδέλη

08.00: Ένα δυναμωτικό πρωινό περιμένει στον πάγκο της κουζίνας . Οι σοκολατένιες μπάρες με ταχίνι ή πολύσπορο ψωμί με ένα απλό και πεντανόστιμο άλειμμα με το ταχίνι twist με κακάο και ξηρούς καρπούς που είναι κυριολεκτικά η απόλυτη λατρεία του κακάο συνδυασμένου με φρεσκο-καβουρδισμένο αμύγδαλο και μέλι. Φυσικά η εναλλακτική μιας μαρμελάδας βερίκοκο ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι πάντα ακούγεται θαυμάσια. Η μαρμελάδα αυτή χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι όσο πιο φρουτένια μπορείτε να τη φανταστείτε! Έχει 90% περιεκτικότητα σε φρούτο κι ελάχιστα γλυκαντικά, ενώ δεν περιέχει χρωστικές. Μια απόλαυση με πλούσια γεύση, χωρίς ενοχές…

11.00: Διάλειμμα από το μάθημα και τη διαδικτυακή συνάντηση για ένα σνακ. Οι επιλογές εδώ πολλές και εξαρτώνται από τη διάθεσή μας. Προτίμηση έχουμε να περιχύνουμε ταχίνι σε ροδέλες μπανάνας είτε σκέτο είτε με μέλι ανθέων. Και αν στο ψυγείο μας βρίσκονται μερικά κόκκινα μήλα και ο χρόνος το επιτρέπει, τα βάζω στον φούρνο με γέμιση «Άριστον», ένα γλύκισμα από ταχίνι με γεύση πολύ κοντά στον κλασσικό χαλβά αλλά χωρίς προσθήκη ζάχαρης και τα πεντανόστιμα μήλα μας, αποκτούν άλλη διάσταση.

Εναλλακτικά η ιδέα λίγου ψωμιού με ένα πεντανόστιμο κομμάτι χαλβά με φυστίκι ή μαστίχα Χίου είναι πάντα μια οικεία, εύκολη, και δυναμωτική πρόταση.

14.00: Εύκολο και γρήγορο φαγητό με μια λαχταριστή ταχινόσουπα με φρέσκα κρεμμύδια, καρότα και πατάτες που συνήθως συνοδεύουμε με κρουτόν. Προτιμώ το ξανθό, παραδοσιακό ταχίνι σε αυτή τη σούπα με την ελαφριά του γεύση ώστε να αναδεικνύονται τα αρώματα των λαχανικών και της σελινόριζας.

17.00: Energy balls με ταχίνι ολικής άλεσης μήπως και καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα ατομικά μας «ρεκόρ» ποδηλασίας στη γειτονιά. Νιφάδες βρώμης, χουρμάδες ή αποξηραμένα σύκα, μια σκέτη απόλαυση χωρίς περιττά λιπαρά και ζάχαρη. Τα αγαπώ γιατί εύκολα μπορώ να τα πάρω και μαζί μας και σε ένα ξέφωτο του άλσους της γειτονιάς μας να κάνουμε ένα μικρό ποδηλατικό διάλειμμα «όλο γλύκα».

Εναλλακτικά ένα αγελαδινό γιαούρτι με πλούσια γεύση αγκαλιά με τα αγαπημένα μας γλυκά του κουταλιού είναι μια λατρεία. Και όταν τα γλυκά της γιαγιάς τελειώνουν, τότε οι συνταγές με τα γλυκά κουταλιού της προγιαγιάς Άννας από την οικογένεια Αργουδέλη καταφθάνουν στο μπαλκόνι. Κυδώνι ξυσμένο στον τρίφτη ή το κοφτό περγαμόντο με την αρωματική του φλοίδα κομμένη σε ξανθές κορδελίτσες μα και φυσικά το βύσσινο της βιοτεχνίας με γεύση και υφή σαν σπιτικό.

20.00: Με ταχίνι, φρέσκα μυρωδικά και χυμό λεμονιού φτιάχνουμε ένα νόστιμο dip για φρυγανισμένο ψωμί, αραβική πίτα ή μπαστουνάκια λαχανικών. Η ταινία μας περιμένει όλους μαζί και μας βρίσκει στον καναπέ με τα μπαστουνάκια από τα καρότα μας.

Η Σαρακοστή δεν μας αρκεί. Η τέχνη της απόλαυσης δεν είναι διόλου ένοχη και αμαρτωλή.

Ήξερες ότι

  • Ο χαλβάς Αργουδέλη φτιάχνεται με τέχνη που ακολουθούν οι τεχνίτες εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Μια σπάνια διαδικασία χειροποίητου ζυμώματος που περνά από γενιά σε γενιά (και δε διδάσκεται σε καμία σχολή μαγειρικής).
  • Το ταχίνι της «Χαλβαδοποιίας – Ταχινοποιίας Αργουδέλη» στις δυο κύριες μορφές του: κλασσικό-αποφλοιωμένο ή ολικής άλεσης, παράγεται από 100% αλεσμένο σουσάμι.
  • Το ταχίνι είναι πολτός αλεσμένου σουσαμιού. Το «λάδι» που βλέπουμε στην κορυφή είναι σησαμέλαιο και προέρχεται από φυσικό φαινόμενο διαχωρισμού του καρπού από το έλαιό του. Συμβαίνει όταν το προϊόν έχει παραμείνει στο ράφι ή στο ντουλάπι σας καιρό χωρίς να ανακινηθεί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει αλλοιωθεί καθώς το ταχίνι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής (2 χρόνια). Απλώς ανακατεύετε!

Info:

Για περισσότερες πληροφορίες στο argoudelis.com & ακολουθήστε σε facebook: argoudelis.halva & insta: argoudelishalva

 

Πρατήριο Λιανικής Δ.Γούναρη 31-33, Πειραιάς. Πληροφορίες για σημεία πώλησης: 2104812880, [email protected]

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.