«Η πιο φωτεινή παλέτα»: Μια εικαστική διαδρομή για παιδιά στη ζωή και το έργο της Έφης Μιχελή

Μια ενδιαφέρουσα και ελκυστική πρόταση για να γνωρίσουν τα παιδιά το έργο της Έφης Μιχελή και να έρθουν σε επαφή με τη ναΐφ τέχνη

Περίπου εκατό χρόνια πριν η Αθήνα ήταν μια μικρή γραφική πόλη με σπίτια όμορφα, χαμηλά τοποθετημένα αρμονικά γύρω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ανάμεσα στα μικρά παιδιά που ζούσαν στις φιλικές και χρωματιστές γειτονιές της παίζοντας ανέμελα στα σοκάκια και στις πλατείες ζούσε κι ένα μικρό κορίτσι που το έλεγαν Έφη. Η Έφη ήθελε να γίνει ζωγράφος. Και όχι μόνο τα κατάφερε αλλά συνέβαλε στη μελέτη, την προαγωγή και τη διάδοση της αισθητικής και της φιλοσοφίας της τέχνης.

Κάπως έτσι ξεκινάνε την αφήγησή τους ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και η Αναστασία Καραστάση για να μοιραστούν τη ζωή και το έργο της σπουδαίας Έφης Μιχελή στο νέο βιβλίο Η πιο φωτεινή παλέτα, από τις εκδόσεις Μέλισσα, για τη ζωή και το έργο της ζωγράφου.

Μέσα από το πλούσιο καλλιτεχνικό της έργο ξεδιπλώνεται η ζωή της με αναφορές σε γεγονότα ορόσημο τόσο στην προσωπική όσο και στην καλλιτεχνική ζωή της: Η επιθυμία της από παιδί να ζωγραφίσει και να ταξιδέψει, η γνωριμία της με τον μέλλοντα σύζυγό της αρχιτέκτονα, Παναγιώτη Μιχελή, οι πρώτες της εκθέσεις, το πάθος της για την Ελλάδα και τα μοναδικά τοπία της που θα τη σαγηνεύσουν και θα την εμπνεύσουν, η συμβολή της στην ίδρυση της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας, αλλά και η δημιουργία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

H εικονογράφηση του βιβλίου από τους Μαριάννα Πόγκα και Χρίστο Σιμάτο βασίζεται στα έργα της ζωγράφου που με απαλούς τόνους, και αμεσότητα, μας προσκαλεί σε μια περιπλάνηση στα σοκάκια της παλιάς Αθήνας, στα τοπία της ελληνικής υπαίθρου στη λιτή και αυθεντική ζωή των ανθρώπων που ζουν εκεί, στα λευκά καλντερίμια των αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας, στην καθημερινότητα του κοντινού της κόσμου. Με βλέμμα ανεπηρέαστο από συμβατικότητες, οι εικόνες της είναι αποτυπωμένες με τη μαγεία της παιδικής ζωγραφικής.

Η ζωγράφος εμφανίστηκε στον καλλιτεχνικό χώρο το 1952 και σύντομα χαρακτηρίστηκε από τους τεχνοκριτικούς ως ναΐφ ζωγράφος. Στο τέλος του βιβλίου θα γνωρίσουμε μέσα από ένα σύντομο αφιέρωμα, εξέχοντες ξένους και Έλληνες ναΐφ ζωγράφους και ένα αντιπροσωπευτικό τους έργο.

Η τέχνη ναΐφ συνήθως χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη κλίμακα και προοπτική που θυμίζει παιδική ζωγραφική, με τονισμό των περιγραμμάτων, έλλειψη σκίασης και κυρίως, με αυθόρμητη παραστατική και αφηγηματική γλαφυρότητα με τα έργα της να απευθύνονται τελικά στη συλλογική συνείδηση ενός λαού αποκτώντας ιστορική, λαογραφική και σύγχρονη αισθητική αξία.

Η Έφη Μιχελή, κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας , πήρε μέρος σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρουσίασε επίσης τη δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Βοστόνη και τη Στοκχόλμη.

Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και μετάλλια. Το 1979 ίδρυσε το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή με σκοπό τη μελέτη, προαγωγή και διάδοση της αισθητικής και της φιλοσοφίας της τέχνης. Tο Ίδρυμα στα 41 χρόνια λειτουργίας του, έχει επιχορηγήσει ελληνικά ΑΕΙ για υποτροφίες 400 αποφοίτων τους σε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό με γνωστικό αντικείμενο την Αισθητική, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 επιστημονικές εκδόσεις, έχει διοργανώσει με επιτυχία συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις και καλλιτεχνικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει θεσπίσει τη Θέση Μιχελή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη διδασκαλία της Αισθητικής, και, τέλος, προσφέρει χορηγίες σε πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς με παράλληλους σκοπούς.

Στο ίδιο κτήριο λειτουργεί η Βιβλιοθήκη Αισθητικής του Ιδρύματος, που είναι ανοικτή για το κοινό και ειδικεύεται σε θέματα αισθητικής, αλλά και φιλοσοφίας, αρχιτεκτονικής, καλών τεχνών και φιλοσοφίας της τέχνης.

Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης (OPAC) είναι προσιτός στον αναγνώστη μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος και περιέχει περίπου 25.000 εγγραφές που αφορούν ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις, περίπου 1.000 σπάνια ανάτυπα άρθρων και μία μοναδική βιβλιογραφία με 5.000 άρθρα από τα πέντε διεθνώς εγκυρότερα περιοδικά αισθητικής, τα οποία υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη σε πλήρεις σειρές.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 4 ετών και είναι μια ενδιαφέρουσα και ελκυστική πρόταση για να γνωρίσουν το έργο της Έφης Μιχελή αλλά και να έρθουν σε επαφή με τη ναΐφ τέχνη που είναι ειλικρινής, γεμάτη κίνηση και εκφραστικότητα.

«Όπου υπάρχει γνήσια απλότητα και απέριττη παράσταση, εκεί υπάρχει η εσωτερική αληθοσύνη», λέει ο μεγάλος λαογράφος μας Γ. Μέγας.

PODpourri: Ακούστε τις Bookιές με την Πέπη Νικολοπούλου, ένα podcast για όσους αγαπούν το παιδικό βιβλίο

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.